Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

Εκτός βαρέων-ανθυγιεινών 250.000 εργαζόμενοι


Το μεγάλο “μαχαίρι” στη λίστα βαρέων ανθυγιεινών έρχεται μέχρι τον Ιούνιο

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσιεύει η εφημερίδα “Τα Νέα” ο στόχος είναι να υπάγεται στη λίστα μονάχα το 10% του εργατικού δυναμικού της χώρας. Κάπως έτσι θα εκτιναχθούν και τα όρια ηλικίας για χιλιάδες εργαζόμενους.

Αυτό σημαίνει ότι 250.000 εργαζόμενοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με ανατροπές, τόσο στα μισθολογικά όσο και στα ασφαλιστικά τους δικαιώματα, με δεδομένη και την εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού νόμου ο οποίος καθιστά απαγορευτική την έξοδο στη σύνταξη πριν από τη συμπλήρωση του 60ού έτους της ηλικίας.

Σταδιακά τα όρια ηλικίας θα αυξάνονται, ώστε το 2016 η συνταξιοδότηση να γίνεται με 35ετία στο 60ό έτος της ηλικίας (ή στο 58ο έτος για μειωμένη).

Για όσους μείνουν εκτός λίστας η αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης θα είναι πέντε χρόνια, ενώ δεν θα θιγούν μονάχα όσοι βγαίνουν σε σύνταξη ως το 2015.

Οσοι απασχολούνται σε εργασίες ή επαγγέλματα τα οποία εξαιρούνται από τον πίνακα των ΒΑΕ, εφόσον συμπληρώνουν τις ελάχιστες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης έως 31.12.2015, εξακολουθούν να υπάγονται στο καθεστώς συνταξιοδότησης των ΒΑΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου