Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2011

Τουρκικά ΜΜΕ προς Ερντογάν: Καθόσουν και τα άκουγες από τον Παπανδρέου!

Στα πρωτοσέλιδα σήμερα στην Τουρκία η επίσκεψη Παπανδρέου
- Λάβρος ο τουρκικός Τύπος κατά Ερντογάν
- Cumhuriyet: "Ο Παπανδρέου έριχνε βολές και ο Ερντογάν απλώς άκουγε..."


Η επίσκεψη του Γιώργου Παπανδρέουν στο Ερζερούμ αλλά και τα σκληρά μηνύματα που έστειλε στην τουρκική κυβέρνηση είναι στα...
 πρωτοσέλιδα του τουρκικού τύπου. Σχεδόν όλες οι εφημερίδες αναφέρουν ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός, αφού έστειλε μήνυμα φιλίας, «απείλησε» λέγοντας «δεν μπορείτε να γίνετε μέλος της ΕΕ, όσο συνεχίζεται η κατοχή της Κύπρου».

Η Μilliyet έχει τίτλο «πάγωσε η σύνοδος» και τονίζει «στο Ερζερούμ οπου συναντήθηκαν οι δυο πρωθυπουργοί υπήρξε κόντρα δηλώσεων με θέματα την Κύπρο, το Αιγαίο και την Ε.Ε.». Η τουρκική εφημερίδα δημοσιεύει τις δηλώσεις του έλληνα πρωθυπουργού για τις υπερτήσεις των τουρκικών μαχητικών στο Αιγαίο αλλά για τις δυνάμεις «εισβολής» στην Κύπρο. «Φιλία στα εγκαίνια του Σταδίου, επικρίσεις στην Σύνοδο των πρέσβεων», γράφει η Zaman.

Η Ηürriyet έχει τον προκλητικό τίτλο «8 πτήσεις για την άφιξη του Παπανδρέου» και αναφέρει οτι λίγες ημέρες πριν την άφιξη του Παπανδρέου στο Ερεζρούμ, 8 τουρκικά μαχητικά πέταξαν «πάνω απο τα ελληνικά νησιά». Η τουρκική εφημερίδα αποκαλύπτει οτι ο έλληνας πρωθυπουργός ήταν έτοιμος να ακυρώσει το ταξίδι του.

Σύμφωνα πάντα με την Ηürriyet με τη διαμεσολάβηση του τούρκου υπουργού Εξωτερικών η κρίση επιλύθηκε. Η εφημερίδα αναφέρει οτι οι δυο πρωθυπουργοί έδωσαν μηνύματα θετικά για το μέλλον, όμως τονίζει οτι η αναφορά του Παπανδρέου για τις πτήσεις των τουρκικών μαχητικών «πάγωσε την αίθουσα». Η τουρκική εφημερίδα κάνει αναφορά και στις σκληρές δηλώσεις του Ερντογάν κατα της Ε.Ε.

H Vatan έχει τίτλο «ξεκίνησε θερμά , τελείωσε παγωμένα» και τονίζει οτι ο Ερντογάν αποκάλεσε τον έλληνα πρωθυπουργό ως «φίλε μου Γιώργο». Η ίδια εφημερίδα αναφέρει οτι τα λόγια του Παπανδρέου σχετικά με την Κύπρο και το Αιγαίο προκάλεσαν την αίσθηση του «κρύου ντους»

Η Cumhuriyet έχει τίτλο «Λόγια σαν τον πάγο στο Ερζερούμ» και σχολιάζει «ο Παπανδρέουν με τα σκληρά του λόγια έριχνε βολές και ο Ερντογάν απλά άκουγε». Η ίδια εφημερίδα αναφέρει οτι ο τούρκος πρωθυπουργός απέφυγε να απαντήσει στις δηλώσεις του Παπανδρέου.

Άλλες εφημερίδες χαρακτηρίζουν «σκληρή» απάντηση στον Έλληνα πρωθυπουργό, τα όσα είπε ο Τούρκος ομόλογός του, Ταγίπ Ερντογάν, για την ΕΕ και ειδικότερα, ότι «περιμέναμε 50 χρόνια για να γίνουμε μέλος της ΕΕ, έχει δοκιμαστεί η υπομονή μας. Ακόμα και οι πολίτες της Βραζιλίας μπορούν να κινηθούν στην ΕΕ χωρίς βίζα. Ωστόσο, εσείς ζητάτε από εμάς βίζα. Πείτε μας, τι σας έχει κάνει η Τουρκία», όπως δημοσιεύει η φιλοκυβερνητική Turkiye.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου