Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2011

Citi: H Πορτογαλία η επόμενη χώρα στο μηχανισμό

O επικεφαλής της Citi , W. Buitere εξέφρασε την πεποίθεση του ότι η Πορτογαλία θα είναι η επόμενη χώρα που ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης.


«Θεωρούμε πιθανό ότι και η Πορτογαλία θα χρειαστεί σύντομα να καταφύγει στον μηχανισμό EFSF/EFSM» ανεφέρει ο επικεφαλής της Citi και προσθέτει ότι «Τώρα που η Ιρλανδία ήρθε
σε συμφωνία με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, η προσοχή της αγοράς θα στραφεί στην Πορτογαλία, της οποίας το χρέος, με τα τρέχοντα επιτόκια και τους σημερινούς ρυθμούς ανάπτυξης, θεωρούμε ότι ‘αθόρυβα’ έχει εξελιχθεί σε μη βιώσιμο».

Όσον αφορά την επάρκεια της ρευστότητας του μηχανισμού, ο Buiter τονίζει ότι το σημερινό του μέγεθος είναι ικανό να ανταποκριθεί σε μία ακόμα κερδοσκοπική επίθεση ή όπως το έθεσε ο ίδιος «αρκεί ακόμα και για τη χρηματοδότηση της Ισπανίας για διάστημα τριών ετών».

Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα του Bloomberg, η ΕΚΤ φέρεται να προέβει σε αγορά πορτογαλικών ομολόγων. Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΚΤ στην Φρανκφούρτη αρνήθηκε πάντως να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο επί του θέματος.

Το πορτογαλικό θρίλερ κλιμακώθηκε χθες, μετά την ανακοίνωση της Λισαβόνας ότι θα βγει την επόμενη εβδομάδα στις αγορές με 4ετή και 10ετή ομόλογα. Οι αποδόσεις των δεκαετών πορτογαλικών τίτλων εκτοξεύθηκαν κοντά στο 7,5% συμπαρασύροντας στα ύψη το κόστος δανεισμού και των υπόλοιπων "αδύναμων κρίκων" της ευρωζώνης
moutzis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου