Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

Τα 10 πιο ακριβά δυστυχήματα στην ιστορία.

10. Titanic $150 Million


Το ναυάγιο του Τιτανικού είναι πιθανότατα το πιο διάσημο δυστύχημα που έγινε ποτέ. Μετα βίας όμως μπαίνει στην λίστα των 10 πιο ακριβών δυστυχημάτων. Στις 15 Απριλίου 1912, ο Τιτανικός βυθίστηκε στο παρθενικό του ταξίδι και εθεωρείτο το πολυτελέστερο επιβατικό πλοίο που ναυπηγήθηκε ποτέ. Πάνω από 1.500 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν το πλοίο προσέκρουσε σε παγόβουνο. Το πλοίο κόστισε $7 εκατομμύρια ($150 εκατομμύρια σημερινή αξία)

9. Βυτιοφόρο καυσίμων vs Γέφυρα $358 Million


Στις 26 Αυγούστου 2004 ένα αυτοκίνητο συγκρούστηκε με ένα βυτιοφόρο που κουβαλούσε 32.000 λιτρα καύσιμα στη γέφυρα Wiehltal στη Γερμανία. Το βυτιοφόρο έπεσε στα προστατευτικά κάγκελα της γέφυρας και κατόπιν έπεσε απο ύψος 90 μέτρων στην εθνική οδό Α4 προκαλώντας μια τεράστια έκρηξη και πυρκαγιά που κατέστρεψε τη γέφυρα. Το συνολικό κόστος για την αντικατάσταση της γέφυρας συν τις άλλες ζημιές ανήλθε στα 358 εκατομμύρια δολλάρια.


8. Σύγκρουση τραίνων $500 Million



Στις 12 Σεπτεμβρίου 2008 στην Καλιφόρνια συνέβη ένα απο τα χειρότερα σιδηροδρομικά δυστυχήματα στην ιστορια της Καλιφόρνια. 25 άτομα σκοτώθηκαν σε μετωπική σύγκρουση του προαστιακού με τραίνο της Union Pacific απο το Λος Αντζελες. Θεωρείται οτι ο προαστιακός πρέπει να πέρασε απο κόκκινο σηματοδότη ενώ ο οδηγός του έγραφε μηνυματα. Οι συνολικές ζημιές ανήλθαν στα 500 εκατομμύρια δολλάρια.

7. Συντριβή B-2 βομβαρδιστικού  $1.4 Billion




Το Β-2 τύπου stealth βομβαρδιστικό συνετρίβει λίγο μετα την απογείωσή του στη βάση Guam στις 23 Φεβρουαρίου 2008. Οι ερευνητές θεώρησαν οτι το ατύχημα προκλήθηκε απο βλάβη στον ηλεκτρονικό έλεγχο της πτήσης λόγω υγρασίας στο σύστημα. Αυτό το βομβαρδιστικό ήταν 1 απο τα 21 που έχουν συνολικά κατασκευαστεί και θεωρείται το πιο ακριβό αεροπορικό ατύχημα.  Και οι δύο πιλότοι πρόλαβαν να εκτιναχθούν και να σωθούν

6. Exxon Valde $2.5 Billion



Η διαρροή πετρελαίου απο το Εxxon Valdez δεν ήταν η μεγαλύτερη που έγινε ποτέ αλλά κόστισε πιο ακριβά απο κάθε άλλη λόγω της τοποθεσίας που έγινε καθώς μπορούσε να προσεγγιστεί μόνο απο ελικόπτερο και πλοίο. Στις 24 Μαρτίου 1989  10.8 εκατομμύρια γαλόνια πετρελαίου χύθηκαν στη θάλασσα όταν ο καπετάνιος του πλοίο Joseph Hazelwood έχασε τον έλεγχο και το πλοίο προσέκρουσε σε  ύφαλο. Το κόστος του καθαρισμού έφτασε τα 2.5 δισεκατομμύρια δολλάρια.

5. Piper Alpha Oil Rig $3.4 Billion





Το χειρότερο θαλάσσιο πετρελαικό δυστύχημα. Κάποτε αποτελούσε τη μεγαλύτερη πετρελαιοπηγη στον κόσμο αντλώντας 317.000 βαρέλια τη μέρα. Στις 6 Ιουλίου 1988 κατα τη διαρκεια συντηρησης ρουτίνας, οι τεχνικοί μετακίνησαν και έλεγξαν τις βαλβίδες ασφαλείας που ήταν απαραίτητες για την αποφυγη συσσώρευσης υγραερίου. Υπηρχαν 100 βαλβίδες ασφαλείας οι οποίες ελεγχθηκαν. Δυστυχώς, οι τεχνικοί έκαναν ένα λάθος και ξέχασαν να αντικαταστήσουν μια απο αυτές. Στις 10 μ.μ. εκεινης της μέρας, ενας τεχνικός πάτησε το κουμπί εκκίνησης και το πιο ακριβό δυστύχημα στην ιστορία της άντλησης πετρελαίου συνέβει. Μέσα σε 2 ώρες η πλατφόρμα είχε τυλιχτεί στις φλόγες. Τελικά κατερρευσε σκοτώνοντας 167 εργάτες και προκαλώντας ζημιες 3.4 δισεκατομμύριων δολλαρίων

4. Η καταστροφή του Challenger  $5.5 Billion



Το διαστημικό λεωφορείο Challenger καταστράφηκε 73 δευτερόλεπτα μετά την απογείωση, στις 28 Ιανουαρίου 1986 .Το κόστος της αντικατάστασης του Διαστημικού Λεωφορείου ήταν $ 2 δισεκατομμύρια ευρώ το 1986 ($ 4,5 δισ. δολλάρια σήμερα). Το κόστος της έρευνας, η διόρθωση του προβλήματος, και η αντικατάσταση του απολεσθέντος εξοπλισμού κόστισε 450 εκατομμύρια δολλάρια 1986-1987 ($ 1 δισ. δολλάρια σήμερα).

3. Το ναυάγιο του Prestige  $12 Billion


Το ηλικίας 26 ετών δεξαμενόπλοιο Πρεστίζ, που έπλεε στις ακτές της Γαλικίας στη Βορειοδυτική Ισπανία, μεταφέροντας 77.000 τόνους αργού πετρελαίου, βρέθηκε σε θαλασσοταραχή, έμεινε ακυβέρνητο και παρά την προσπάθεια να ρυμουλκυθεί (με δεδομένη την άρνηση της Ισπανίας και της Πορτογαλίας να επιτρέψουν τη μεταφορά του σε κάποιο λιμάνι τους, όπου θα ήταν δυνατή η μεταφορά του φορτίου του σε άλλο τάνκερ) τελικά έσπασε στα δύο και βυθίστηκε σε απόσταση 250 περίπου χιλιομέτρων από τις ακτές. Σύμφωνα με τις αναφορές το συνολικό κόστος για τον καθαρισμό ανήλθε στα 12 δισεκατομμύρια δολλάρια.

2. Η καταστροφή του διαστημικού λεωφορείου Columbia $13 Billion



Το διαστημικό λεωφορείο Κολούμπια καταστράφηκε κατά την επανείσοδο πάνω απο το Τέξας την 1η Φεβρουαρίου 2003. Το αρχικό κόστος της κατασκευής του  ήταν $ 2 δισεκατομμύρια ευρώ το 1978. Που βγαίνει σε $ 6,3 δισ. σε δολλάρια σήμερα. 500 εκατομμύρια δολλάρια δαπανήθηκαν για την έρευνα, καθιστώντας την στη λίστα με τις πιο ακριβές έρευνες αεροπορικών ατυχημάτων στην ιστορία. Η αναζήτηση και ανάκτηση των συντριμμιών κόστισε  300 εκατ. δολλάρια.
Τελικά, το συνολικό κόστος των ατυχημάτων (μη συμπεριλαμβανομένης της αντικατάστασης του διαστημικού λεωφορείου), ανήλθε στα 13 δις δολάρια, σύμφωνα με το American Institute of Aeronautics and Astronautics.


1. Chernobyl $200 Billion



Στις 26 Απριλίου 1986, η καταστροφή του Τσερνομπίλ αποτέλεσε τη  μεγαλύτερη κοινωνικο-οικονομική καταστροφή στην ιστορία εν καιρό ειρήνης.  Πάνω από 200.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλειψουν τα σπιτια τους ενώ επλήγησαν άμεσα 1,7 εκατομμύρια άτομα από την καταστροφή. Ο αριθμός των θανάτων που αποδίδονται στο Τσέρνομπιλ, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων που πέθαναν από καρκίνο χρόνια αργότερα, εκτιμάται σε 125.000. Το συνολικό κόστος, συμπεριλαμβανομένων των καθαρισμό, επανεγκατάσταση, και την αποζημίωση των θυμάτων έχει εκτιμηθεί ότι είναι κατά προσέγγιση $ 200 δις. Το κόστος ενός νέου καταφυγ'ιου από  χάλυβα για το πυρηνικό σταθμό του Τσερνομπίλ θα κοστίσει 2 δισεκατομμύρια δολλάρια μόνο. Το ατύχημα αποδόθηκε επισήμως σε φορείς εκμετάλλευσης σταθμών ηλεκτροπαραγωγής που παραβίασαν τις τις απαιτήσεις ασφαλείας !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου