Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2010

Σαν σήμερα το 1946 ....


Ιδρύεται η UNICEF

H UNICEF, η οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά, ιδρύθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 1946 για να βοηθήσει τα παιδιά της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Κίνας μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Το 1953, γίνεται μόνιμο τμήμα του συστήματος των Ηνωμένων Εθνών με κεντρικά γραφεία στη Ν.Υόρκη καιαποστολή της την κάλυψη των μακροπρόθεσμων αναγκών των φτωχών παιδιών των αναπτυσσόμενων χωρών.
Το 1954, ο ηθοποιός Danny Kaye ανακηρύσσεται πρώτος "πρεσβευτής" της UNICEF με αρμοδιότητα την ευρεία δημοσιοποίηση των αναγκών των παιδιών όλου του κόσμου.

Από τότε και μέχρι σήμερα, παγκοσμίου φήμης καλλιτέχνες, αθλητές και άλλοι διάσημοι εκπρόσωποι των γραμμάτων και των τεχνών τάσσονται στην υπηρεσία της UNICEF ως "Πρεσβευτές Καλής Θέλησης" ή "Ειδικοί Εκπρόσωποι" για τις τέχνες, τα σπορ κ.α

Στην Ελλάδα, πρώτος πρεσβευτής καλής θέλησης υπήρξε ο εκλιπών συγγραφέας Αντώνης Σαμαράκης. Πρέσβειρα καλής θέλησης της UNICEF στην Ελλάδα είναι επίσης η ακαδημαϊκός Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ.
Στη δεκαετία του ΄50, η UNICEF συμμετείχε στις διεθνείς εκστρατείες εξάλειψης των επιδημικών ασθενειών, το ΄60 ήταν η δεκαετία της ανάπτυξης, το ΄70 η εποχή των εναλλακτικών λύσεων, το ΄80 η εκστρατεία για την επιβίωση των παιδιών, το ΄90 η δεκαετία των δικαιωμάτων του παιδιού ενώ ο 21ος αιώνας θα ανήκει στα παιδιά χάρη στους υποστηρικτές της UNICEF.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου