Πέμπτη, 16 Δεκεμβρίου 2010

Παραβίαση προσωπικού απορρήτου και νομικά προβλήματα ανακάλυψε η Αρχή Πρ.Δεδομένων στην κάρτα συναλλαγών

http://www.skai.gr/files/temp/279E4FBDC4A049E4091D937FBCE5AA86.jpg
Ενστάσεις της Αρχής Προστασίας Προσωπικών δεδομένων για την «κάρτα συναλλαγών»
Νομικά προβλήματα αλλά και παραβίαση προσωπικών δεδομένων «βλέπει», σύμφωνα με πληροφορίες, η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα στην εισαγωγή ηλεκτρονικής κάρτα συναλλαγών από το υπουργείο Οικονομικών.

Στην ηλεκτρονική κάρτα συναλλαγών θα «περνούν» όλες οι συναλλαγές των φορολογουμένων και ο ΦΠΑ. Η κάρτα, μεταξύ των άλλων, θα χρησιμοποιείται σε κάθε συναλλαγή και θα.. απαλλάξει τους πολίτες από την υποχρέωση συλλογής αποδείξεων.

Η Αρχή έκρινε ότι η πρόβλεψη και εφαρμογή της ηλεκτρονικής κάρτας συναλλαγών έπρεπε να γίνει με νόμο και όχι με υπουργική απόφαση όπως έγινε εν προκειμένω. Ειδικότερα, έπρεπε τα βασικά χαρακτηριστικά της επεξεργασίας των στοιχείων να γίνουν με νόμο και εν συνεχεία η υπουργική απόφαση να καθόριζε τις τεχνικές λεπτομέρειες.

Ακόμη, παραβιάζει τα προσωπικά δεδομένα των φορολογουμένων, καθώς θα γίνεται ταυτοποίηση των αγορών με τους φορολογούμενους και θα δημιουργείται το «φορολογικό προφίλ» των φορολογουμένων.

Επίσης, οι αγορές από τους φορολογούμενους, κατά συνέπεια και τα προσωπικά τους δεδομένα, θα παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα σε βάση δεδομένων και υπάρχει κίνδυνος να γίνεται από τρίτους επεξεργασία για άλλους σκοπούς.

Τέλος, από την Αρχή θα προταθεί να γίνει διαχωρισμός του ΦΠΑ από τη ηλεκτρονική κάρτα συναλλαγών και τα στοιχεία από την κάρτα αγορών ετησίως να γνωστοποιούνται μαζί με τη φορολογική δήλωση.

πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου