Τρίτη, 21 Δεκεμβρίου 2010

Με επιστράτευση απειλεί τους εργαζόμενους στα Μέσα Μεταφοράς η κυβέρνηση


- Οι εργαζόμενοι απαντούν μέσω του Newsit:"Αν θέλει η κυβέρνηση να ατσαλώσει τον αγώνα μας, ας προχωρήσει στην επίταξη... χθες!"
- Χωρίς λεωφορεία και τρόλει σήμερα 12.00 - 16.00 - Χειρόφρενο σε μετρό και και ηλεκτρικό 11.00 - 16.00
- Αύριο 24ωρη απεργία - Κινητοποιήσεις έως και την Πέμπτη

Ανοικτό αφήνει το ενδεχόμενο της επιστράτευσης των απεργών στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ο γ.γ. του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Χ. Τσιόκας.

Ο κ. Τσιόκας χαρακτήρισε ακραίο το μέτρο της επιστράτευσης αλλά και αναγκαίο από την κυβέρνηση ώστε η κατάσταση να μη φτάσει στα άκρα.

Ο κ. Τσιόκας εξετάζει το μέτρο αυτό σε περίπτωση που οι εργαζόμενοι κλιμακώσουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις ενώ την ίδια ώρα εκπρόσωποι των εργαζόμενων ζήτησαν να αρχίσει αμέσως διάλογος με το υπουργείο.

Μετά την χθεσινή έκκληση των εμπόρων να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις τους έστω για τις γιορτές, οι εργαζόμενοι στα ΜΜΜ πήραν πίσω μόνο την στάση εργασίας της παραμονής των Χριστουγέννων.

Μάλιστα, τα σωματεία των εργαζομένων σε μετρό, ΗΣΑΠ και τραμ, με κοινή επιστολή στον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ τονίζουν ότι η συρρίκνωση των εισοδημάτων και η κατακρήμνιση των ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων, δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα και επισημαίνουν ότι η μάχη που δίνουν έχει σαφής κοινωνικές προεκτάσεις.

Σε κάθε περίπτωση, τονίζουν πως «οι επιπτώσεις στην ''οικονομική ζημιά'' είναι αλληλένδετες και δεν έχουν να κάνουν μόνο με τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στους κλάδους μας».

Ωστόσο, σημειώνουν ότι έχουν «ιδιαίτερη ευαισθησία όσον αφορά τις μικρές επιχειρήσεις των τοπικών αγορών γι΄ αυτό και τα ''ασφαλή περιφερειακά λιμάνια του καταναλωτισμού'', ουσιαστικά ''αποκλείονται'' όταν δεν υπάρχει συγκοινωνιακή πρόσβαση».

Το πρόγραμμα των κινητοποιήσεων στα ΜΜΜ αυτή την εβδομάδα διαμορφώνεται ως εξής:

Σήμερα τα λεωφορεία θα κάνουν στάση εργασίας 12:00-16:00, ενώ 11:00 με 16:00 δε θα κυκλοφορούν τα μέσα σταθερής τροχιάς και τα τρόλεϊ. Οι εργαζόμενοι στον Προαστιακό αποφάσισαν να αναστείλουν την προγραμματισμένη 24ωρη απεργία τους. Αντί αυτής, θα πραγματοποιήσουν πεντάωρη στάση εργασίας (11:00-16:00), ακολουθώντας τις κινητοποιήσεις των συναδέλφων τους στο Μετρό και τον Ηλεκτρικό σιδηρόδρομο.

Η Τετάρτη, ημέρα ψήφισης του προϋπολογισμού, θα είναι μια ακόμη μέρα ταλαιπωρίας για τους πολίτες που χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς για να κινηθούν. Άπαντες σηκώνουν χειρόφρενο εξαιτίας της 24ωρης απεργίας που αποφάσισαν οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες.

Την Πέμπτη, 23 Δεκεμβρίου, τα λεωφορεία θα κινηθούν από τις 09:00 έως τις 21:00 το βράδυ, ενώ οι εργαζόμενοι σε μετρό, τραμ και ΗΣΑΠ θα πραγματοποιήσουν στάσεις εργασίας από την έναρξη της βάρδιας έως τις 09:00 και από τις 22:00 έως τη λήξη της βάρδιας.

Την Παρασκευή, παραμονή των Χριστουγέννων, τα λεωφορεία δε θα κυκλοφορήσουν 12:00 με 16:00, ενώ όλα τα υπόλοιπα μέσα θα κινηθούν κανονικά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου