Παρασκευή, 10 Δεκεμβρίου 2010

Η ασπιρίνη ασπίδα κατά του καρκίνου

Σε απόλυτη ασπίδα κατά του καρκίνου και των καρδιακών παθήσεων αναδεικνύεται η ασπιρίνη για όσους είναι πάνω από 45 χρόνων. 

Η ημερήσια λήψη του φαρμάκου στη μέση ηλικία αποδείχθηκε ότι έχει περισσότερο ευεργετική δράση σε σύγκριση με τις παρενέργειές της. Συγκεκριμένα, η λήψη 75 mg καθημερινά για πέντε χρόνια μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του εντέρου κατά ένα τρίτο, ενώ μειώνει τον κίνδυνο να ασθενήσει κανείς κατά 25%.
Ο Πίτερ Ροθγουελ, νευρολόγος του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που ήταν επικεφαλής της έρευνας για την επίδραση της ασπιρίνης στον καρκίνο του εντέρου, δήλωσε ότι και ο ίδιος παίρνει καθημερινά ασπιρίνη. «Υποπτεύομαι ότι σε πέντε με δέκα χρόνια θα συνταγογραφούμε την ασπιρίνη στους μεσήλικες όχι μόνο για τη γνωστή ευεργετική της δράση στην αγγειακή λειτουργία. Αν ξεκαθαριστεί ότι έχει την ίδια θετική επίδραση και στην προστασία από τον καρκίνο του εντέρου αλλά και από άλλους καρκίνους, τότε θα είναι τόσο ξεκάθαρη η υπεροχή των θετικών της ασπιρίνης σε σχέση με τις τυχόν παρενέργειές της που οι άνθρωποι θ’ αρχίσουν να την παίρνουν καθημερινά» λέει και προσθέτει ότι είναι μάλλον αδύνατον η θετική της επίδραση στον καρκίνο του κόλον να αφορά μόνο την πολύ συγκεκριμένη μορφή καρκίνου.

Στη Βασιλική Ιατρική Εταιρεία του Λονδίνου κατέθεσε τις απόψεις του για τη δράση της ασπιρίνης και ο Πίτερ Ελγουντ, καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ που έκανε την πρώτη δοκιμή για την επίδραση της ασπιρίνης στις καρδιοπάθειες, κατά τη δεκαετία του ’70. «Είμαστε στα πρόθυρα άλλης μιας ανακάλυψης τεράστιας σημασίας για τη δημόσια υγεία» δήλωσε χαρακτηριστικά. Ωστόσο ο σερ Τζον Μπερν, γενετιστής από το Πανεπιστήμιο του Νιούκαστλ, τόνισε ότι δεν πρέπει να παραβλεφθούν οι πιθανές παρενέργειες της ασπιρίνης, όπως ο αυξημένος κίνδυνος γαστρεντερικής αιμορραγίας.

Πάντως είναι όλο και περισσότερες οι έρευνες που συγκλίνουν στην ευεργετική δράση της. Ενδεικτικό είναι ότι έρευνα που έγινε από επιστήμονες στο Ντάλας των ΗΠΑ έδειξε ότι η συστηματική χορήγηση ασπιρίνης σε άντρες με καρκίνο του προστάτη μπορεί να μειώσει κατά 50% τις πιθανότητες να πεθάνουν. πηγή: Espressohttp://grblogs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου