Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

Βροχή μέτρων στο νέο Μνημόνιο

Ανατροπή του επενδυτικού πλαισίου, του  εργασιακού καθεστώτος στο δημόσιο, σε τράπεζες και ΔΕΚΟ που πλέον απειλούνται και με "λουκέτο", νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, αυξήσεις στις αστικές συγκοινωνίες και στα νοσοκομεία αλλά και πρόσθετα μέτρα 12 δισ. ευρώ που θα προσδιοριστούν τον Μάρτιο, έφερε η χθεσινή νύχτα.

Μέσα σε ένα βράδυ η κυβέρνηση έφερε στην δημοσιότητα έργο τριών μηνών. Μετά από πολύωρη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ανακοίνωσε τη νέα 2η Αναθεώρηση του Μνημονίου, κατεπείγον πολυνομοσχέδιο «σκούπα» και το νέο Επενδυτικό νόμο.

* Με το Μνημόνιο που αποτελεί ήδη νόμο του κράτους και εγκρίθηκε χθες από το υπουργικό συμβούλιο, η κυβέρνηση δεσμεύεται για νέα εισπρακτικά μέτρα, μεταξύ των οποίων, η επιβολή "πράσινου" φόρου στις επιχειρήσεις, φόροι σε ακίνητα (τέλος αυθαιρέτων, διαδοχικές αυξήσεις αντικειμενικών αξιών) και στα αναψυκτικά αλλά και νέα αύξηση του ΦΠΑ το 2012. Υπόσχεται ευρύτατη ασφαλιστική μεταρρύθμιση στα επικουρικά ταμεία, χωρίς να αποκλείονται αλλαγές στις βασικές συντάξεις, κατάργηση ελλειμματικών ΔΕΚΟ, νέο μισθολόγιο, αύξηση των τιμών των εισιτηρίων τουλάχιστον στα 1,3 ευρώ και της εξέτασης στα νοσοκομεία στα 5 ευρώ από 3 σήμερα.

* Με τον νόμο που κατατέθηκε ήδη στη Βουλή με την μέθοδο του "κατεπείγοντος", έρχονται  μεγάλες αλλαγές σε φορολογία, εργασιακά, καθεστώς ΔΕΚΟ, εργαζομένων στο δημόσιο, ενώ διαγράφονται παράλληλα ληξιπρόθεσμες οφειλές 23,9 δισ. ευρώ που εκτιμάται ότι ποτέ δεν θα πληρωθούν. Συζητούνται στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων τη Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου και την Τρίτη 14 Δεκεμβρίου, θα ενταχθεί προς συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής.

* Με τον Επενδυτικό Νόμο η κυβέρνηση περιορίζει δραστικά το καθεστώς των επιδοτήσεων για όλους, αυξάνει το πλαφόν για την διενέργεια επενδύσεων στις 200.000 ευρώ, μειώνει το ανώτατο όριο επιδότησης στο 50% από το 55% και ως αντιστάθμισμα θεσπίζει αυξημένες φοροαπαλλαγές και εγγυήσεις δανείων.

Τόσο το Μνημόνιο όσο και το πολυνομοσχέδιο έχουν διατάξεις για πάρα πολλά θέματα. Τα βασικότερα σημεία είναι το δημόσιο και οι ΔΕΚΟ, το εργασιακό και το ασφαλιστικό, οι Τράπεζες και τα νέα εισπρακτικά μέτρα:

Αλλάζει άρδην το καθεστώς σε δημόσιο και ΔΕΚΟ

* Όποιος μετατάχθηκε από την 1 Ιανουαρίου του 2010 σε  άλλη δημόσια υπηρεσία δικαιούται τις αμοιβές της νέας θέσης. Το ίδιο ισχύει και για όποιον μεταφερθεί στο μέλλον.  Ο κανόνας 1 προς 5 επεκτείνεται σε όλο το δημόσιο (σώματα ασφαλείας, υγεία, παιδεία κλπ) και κόβονται επιπλέον κατά 15% οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Το 2011 θα γίνει ολική αναμόρφωση των μισθών και των θέσεων εργασίας στο δημόσιο με στόχο να καλυφθεί μέρος από τα μέτρα αξίας 12 δισ. ευρώ που αναζητά το Μνημόνιο για τη περίοδο 2012-2014.

* Το Μνημόνιο ορίζει σαφώς ότι μπορεί να κλείσουν ΔΕΚΟ που έχουν πρόβλημα, με αρχή από όσες έχουν μεγάλα ελλείμματα. Με το νομοσχέδιο εντάσσονται στον νόμο εποπτείας των δημοσίων εταιρειών από το υπουργείο Οικονομικών περίπου 100 ΔΕΚΟ, από 52 σήμερα (όλες πλην εισηγμένων). Η ρύθμιση αφορά δημόσιες επιχειρήσεις όπως οι ΕΡΤ, Αττικό Μετρό, Κτηματολόγιο, ΙΓΜΕ και Εγνατία Οδός.

Για τις 100 ΔΕΚΟ θεσπίζεται μείωση αποδοχών έως 25% σε όλους πλην προέδρων, διοικητών και  διευθύνοντων συμβούλων στα 48.000 ευρώ ετησίως.  Επίσης θα γίνει μείωση αποδοχών κατά 10%  αν ξεπερνούν τα 1.800 ευρώ το μήνα και θέσπιση ανώτατης δαπάνης 10% επί των συνολικών δαπανών μισθοδοσίας για αμοιβές όπως υπερωριακή εργασία. 
  
Αλλάζει το εργασιακό των Τραπεζών

Προωθείται πώληση του Τ.Τ. και της Τράπεζας Αττικής σύμφωνα με ρητή αναφορά στο Μνημόνιο. Η κυβέρνηση δεσμεύεται να εξετάσει, όπως αναφέρεται, το ενδεχόμενο διάθεσης των συμμετοχών της  που θα μπορούσαν να πωληθούν όταν οι συνθήκες κριθούν κατάλληλες.

Το Μνημόνιο ορίζει ότι όλοι οι εργαζόμενοι σε τράπεζες, δημόσιες και ιδιωτικές, θα έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους υπόλοιπους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Οι συνταξιούχοι της ΤτΕ θα εναρμονίσουν τα δικαιώματά τους με αυτά του ΙΚΑ.

Ειδικά στην  Αγροτική Τράπεζα οι αποδοχές μειώνονται κατά 10% για αμοιβές άνω των 1.800 ευρώ, το επίδομα «περιποίησης πελατείας» καταργείται, ενώ συνεχίζει να καταβάλλεται το ποσό ενίσχυσης χαμηλόμισθων. Παράλληλα παγώνουν προσλήψεις 700 ατόμων.

Επενδυτικός νόμος

Διαμορφώνονται 3 κατηγορίες γενικών και 5 κατηγορίες ειδικών επιδοτήσεων. Στην πρώτη κατηγορία θα είναι οι επενδύσεις Γενικής Επιχειρηματικότητας που θα έχουν μόνο φορολογικές απαλλαγές,  στη δεύτερη οι επενδύσεις Τεχνολογικής Ανάπτυξης με δικαίωμα επιχορήγησης,  επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης και φορολογικής απαλλαγής και στην τρίτη κατηγορία οι επενδύσεις Περιφερειακής Συνοχής με παρόμοια κίνητρα.

Η χώρα  επιμερίζεται σε τρείς ζώνες κινήτρων. Στην Α΄ Ζώνη ανήκουν οι νομοί της Αττικής και Βοιωτίας (επιδότηση 15% για μεγάλες,  20% για μεσαίες και 25% για μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις),  στη Β΄ Ζώνη κινήτρων ανήκουν οι νομοί με σχετικά υψηλό κατά κεφαλή ΑΕΠ  (λαμβάνουν επιδοτήσεις από 30% εως 40% ανάλογα με το μέγεθος των επιχειρήσεων) και  στη Γ΄ Ζώνη  ανήκουν οι «φτωχότεροι» νομοί  (επιδοτήσεις 40%  έως; 50%).

Εισπρακτικά μέτρα

Το νέο Μνημόνιο φέρνει και μία σειρά από μέτρα.  Περιλαμβάνουν αύξηση εισιτηρίων τουλάχιστον στα 1,3 ευρώ στα μέσα μαζικής μεταφοράς,  αύξηση άλλων δασμών, πράσινο φόρο, τέλη διατήρησης ημιυπαίθριων, συνεχείς αυξήσεις αντικειμενικών αξιών, περικοπή κοινωνικών επιδομάτων, πάγωμα συντάξεων, αύξηση εισιτηρίου νοσοκομείων στα 5 ευρώ, εξίσωση φόρου σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης από το φθινόπωρο, νέα διεύρυνση  της βάσης του ΦΠΑ το 2012 καθώς και αυξημένο φόρο στα αναψυκτικά.

Επίσης η κυβέρνηση δεσμεύθηκε να  νομοθετήσει  νέο επικουρικό σύστημα πλασματικών καθορισμένων εισφορών που θα διασφαλίσουν τη μακροπρόθεσμη αναλογιστική ισορροπία. Στόχος του είναι να παγώσει τις ονομαστικές επικουρικές συντάξεις και να  μειώσει τα ποσοστά αναπλήρωσης για τα κεκτημένα δικαιώματα, με βάση την αναλογιστική μελέτη που θα εκπονηθεί από την Εθνική Αναλογιστική Αρχή.


capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου