Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

Η επιστροφή του Η1Ν1


Τέσσερα περιστατικά με νέα γρίπη νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση σε μονάδες εντατικής θεραπείας της χώρας.




Τα πρώτα σοβαρά κρούσματα της εποχικής γρίπης, που προκαλεί το ισχυρό πανδημικό στέλεχος Η1Ν1, έφτασαν και στη χώρα μας σύμφωνα με τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές.
Τέσσερα περιστατικά με νέα γρίπη νοσηλεύονται με σοβαρά συμπτώματα σε μονάδες εντατικής θεραπείας . Μεταξύ τους και μία 30χρονη που εμφανίζει βαριά αναπνευστική επιπλοκή, παρά το γεγονός ότι έχει καθαρό ιατρικό ιστορικό.
Ασθενείς, που έχουν νοσήσει από τη γρίπη Α, νοσηλεύονται στις εντατικές του «Ευαγγελισμού» και του «Σισμανογλειου» Ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, ένας ακόμα ασθενής νοσηλεύεται στην μονάδα εντατικής θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας.
Από τον Δεκέμβριο μέχρι σήμερα, στη χώρα μας, έχουν καταγραφεί συνολικά δέκα κρούσματα της γρίπης Α (Η1Ν1). Το στέλεχος της γρίπης που έγινε γνωστό ως η γρίπη των χοίρων έχει προκαλέσει αρκετούς θανάτους σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες ανάμεσα τους η Μ. Βρετανία και η Γερμανία  ενώ παρατηρείται υψηλός αριθμός κρουσμάτων με βαριά κλινική εικόνα, που οδηγούνται σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Από τις ιολογικές αναλύσεις μέχρι στιγμής δεν έχει απομονωθεί κάποιο μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού της γρίπης.
Στη χώρα μας, οι καλές καιρικές συνθήκες έχουν αποτρέψει τη σοβαρή εξάπλωση του ιού της γρίπης  αλλά σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, η πλειονότητα των περιστατικών γρίπης κατά τη φετινή περίοδο φαίνεται  να ανήκει στον υπότυπο της γρίπης A (H1N1)v, το πανδημικό στέλεχος του 2009. Πάντως το εν λόγω στέλεχος περιλαμβάνεται στο εμβόλιο γρίπης που κυκλοφορεί στη χώρα μας τη φετινή χρονιά. «Τουλάχιστον οι ομάδες υψηλού κινδύνου οφείλουν να κάνουν το εμβόλιο για να προστατευτούν» συμβουλεύει η Ελένη Γιαμαρέλλου, μέλος του Δ.Σ. του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου