Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Ασφαλιστικό: Πριν το 1993 «ζεστό» μετά το 1992, «κρύο»


Το 1992 είναι το βασικό χρονικό ορόσημο του νέου Ασφαλιστικού, ενώ ένα όριο αναφύεται για τις επόμενες γενιές και όσους (λίγους) προσλαμβάνονται από εδώ και πέρα στο Δημόσιο.

Παλαιοί ασφαλισμένοι θεωρούνται όσοι έχουν ασφαλιστεί μέχρι το 1992. Εξ αυτών όσοι προσελήφθησαν μέχρι το 1982 έχουν θεμελιώσει (πλην ελαχίστων περιπτώσεων που έχουν ασφαλιστικά κενά) συνταξιοδοτικό δικαίωμα για έξοδο με 35 έτη ασφάλισης χωρίς όριο ηλικίας.
Ενώ όσοι προσελήφθησαν μετά το 1982 θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα στο 58ο (ξανά με 35ετία).
Από αυτή την τελευταία κατηγορία αξίζει να σημειωθεί ότι όσοι είχαν 25ετία (μαζί με το στρατό ή τα παλαιά πλασματικά έτη) μέχρι 31/12/2010, δεν επηρεάζονται ούτε θετικά (έξοδος των ανδρών με ανήλικο, αναγνώριση πλασματικών χρόνων κ.ά.) ούτε αρνητικά (αύξηση των ηλικιακών ορίων κυρίως των γυναικών κ.ά.) από το νέο Ασφαλιστικό.
Πάντως, οι ασφαλισμένοι που έχουν συμπληρώσει 25ετία μπορούν από τώρα να καταθέσουν αίτηση συνταξιοδότησης προς την αρμόδια Διεύθυνση Συντάξεων, η οποία είναι υποχρεωμένη να εκδώσει πράξεις συνταξιοδότησης.
Η καταβολή της σύνταξης όμως θα ανασταλεί μέχρι την απαιτούμενη (κάθε φορά) συμπλήρωση του ορίου ηλικίας.
Από την 25ετία εξαιρούνται οι τρίτεκνοι γονείς (άνδρες). Με το επιχείρημα ότι «το δικαίωμα αυτό γεννάται μετά την 1/1/2011 -και άρα δεν μπορούν να κάνουν χρήση όσοι έχουν ήδη 25ετία (περισσότερα χρόνια)-, οι ασφαλισμένοι αυτής της κατηγορίας μπορούν να εξέλθουν-συνταξιοδοτηθούν κατά τα επόμενα 2 έτη με 21 ή 23 έτη ασφάλισης.
Οσοι συνταξιοδοτηθούν πρόωρα, κυρίως οι γυναίκες με 15ετία στο 61ο φέτος κ.λπ. και έχουν θεμελιώσει φέτος συνταξιοδοτικό δικαίωμα, το πέναλτι πρόωρης εξόδου είναι 4,5% το χρόνο (αυξήθηκε στο 6% στις λοιπές περιπτώσεις).
Επίσης, σε περίπτωση τμηματικής καταβολής της σύνταξης (ασφάλιση και σε Ταμείο εκτός από το Δημόσιο), το Γενικό Λογιστήριο καταβάλλει τη συμμετοχή του και τα λοιπά ταμεία μειωμένη σύνταξη κατά 3% για κάθε χρόνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου