Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

Αυστραλία: Εκκενώνεται η 3η μεγαλύτερη πόλη | 9 νεκροί και 59 αγνοούμενοι

Εβδομήντα δυο άνθρωποι θεωρούνται αγνοούμενοι μετά τις νέες πλημμύρες που στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 9 ανθρώπους στην Πολιτεία Κουίνσλαντ, ανακοίνωσε σήμερα ο συντονιστής του έργου διάσωσης στην περιοχή αυτή της βορειοανατολικής Αυστραλίας.


"Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι υπάρχουν οχτώ νεκροί και ανησυχούμε και για την τύχη 59 ανθρώπων των οποίων αγνοείται η τύχη", δήλωσε ο Ιαν Στούαρτ στο... τηλεοπτικό δίκτυο Nine Network. Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία έχουν γίνει 39.000 κλήσεις στην πυροσβεστική για βοήθεια!

Η πορεία του νερού
Οι νέες καταρρακτώδεις βροχές του Σαββατοκύριακου-σε ορισμένες περιοχές το ύψος της βροχής έφθασε τα 30 εκατοστά σε διάστημα 24 ωρών- προκάλεσε μεγάλη άνοδο της στάθμης των υδάτων. Τα ορμητικά νερά έχουν καλύψει τους δρόμους της Τουγούμπα, 130 χλμ δυτικά του Μπρισμπέιν.

Περίπου 30.000 Έλληνες ομογενείς ζούν στις πληγείσες περιοχές και όπως μεταδίδουν ομογενειακά μέσα ενημέρωσης είναι καλά στην υγεία τους όμως βρίσκονται σε απόγνωση.

Οι αρχές ανακοίνωσαν τον πρωί την άμεση εκκένωση αρκετών περιοχών της πόλης που είναι η τρίτη μεγαλύτερη στην χώρα. Όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας η εκκένωση πρέπει να γίνει άμεσα για να μην θρηνήσουν άλλα θύματα. Ανάμεσα στους 9 νεκρούς είναι δύο παιδάκια.

Περί τα 6.500 σπίτια και καταστήματα αναμένεται να πλημμυρίσουν στην πρωτεύουσα του βόρειου Κουίνσλαντ, πληθυσμού δύο εκατομμυρίων κατοίκων, που έχει πληγεί τις τελευταίες τρεις εβδομάδες από τις μεγαλύτερες πλημμύρες των 50 τελευταίων ετών.
Εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας 15.000 κάτοικοι της πόλης θα πληγούν από τις πλημμύρες. Οι καταρρακτώδεις βροχές προκάλεσαν την υπερχείλιση του ποταμού Μπρισμπέιν.
Πριν από 37 χρόνια, από τις πλημμύρες στο Μπρισμπέιν έχασαν τη ζωή τους 14 άνθρωποι και υπέστησαν σοβαρές ζημιές 6.700 σπίτια.
Μετά τις πλημμύρες του 1974, οι αρχές κατασκεύσαν το φράγμα του Γουάιβνχοου, για την προστασία της πόλης, το οποίο αυτή τη φορά υπερχείλισε. Χθες το βράδυ παρασύρθηκαν πεζοί και αυτοκίνητα εξαιτίας ισχυρής καταιγίδας που πλημμύρισε τους δρόμους της Τουγούμπα, δυτικά του Μπρισμπέιν.
Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από 40 άνθρωποι απομακρύνθηκαν με τη βοήθεια ελικοπτέρων από τις στέγες των σπιτιών τους, όπου είχαν καταφύγει, αλλά ότι εξακολουθούν να αγνοούνται 59.
Ουρές αυτοκινήτων σχηματίζονταν στο κεντρικό Μπρισμπέιν καθώς οι κάτοικοί του έσπευδαν να εγκαταλείψουν την πόλη. "Η κατάσταση έχει εμφανώς επιδεινωθεί", δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης σε συνέντευξη Τύπου.
"Σήμερα είναι σημαντικά (τα προβλήματα), αύριο θα είναι άσχημη (η κατάσταση) και την Πέμπτη θα είναι τραγική για τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις που θα πληγούν", πρόσθεσε ο ίδιος.
Οι χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων 50 ετών στην πολιτεία του Κουίνσλαντ, εξαγωγέα άνθρακα, έχουν καλύψει εκτάσεις όσο το μέγεθος της Γαλλίας και της Γερμανίας μαζί.
Το δολάριο Αυστραλίας έπεσε σήμερα στο χαμηλότερο επίπεδο των τριών τελευταίων εβδομάδων εν μέσω ανησυχιών ότι τα ανθρακωρυχεία του Κουίνσλαντ θα χρειαστούν μήνες για να επανέλθουν στην κανονική παραγωγή τους και οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι πλημμύρες θα πλήξουν την οικονομική ανάπτυξη της Αυστραλίας. Η πρωθυπουργός Τζούλια Γκίλαρντ δήλωσε πάντως, ότι οι πλημμύρες δεν θα επηρεάσουν το αναμενόμενο πλεόνασμα του προϋπολογισμού για το 2012-13.


drymadesnews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου