Σάββατο, 1 Ιανουαρίου 2011

Αιματηρή επίθεση κατά Χριστιανών στην Αίγυπτο

Είκοσι ένας άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου που ήταν σταθμευμένο μπροστά σε χριστιανική εκκλησία στην Αλεξάνδρεια
Παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη έξω από εκκλησία, σκοτώνοντας 21 ανθρώπους στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, καθώς οι πιστοί είχαν συγκεντρωθεί για να γιορτάσουν την έλευση του νέου έτους.
Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε επίσης ότι τραυματίστηκαν 24 άτομα, όμως άλλες πηγές κάνουν λόγο για περισσότερους από 40 τραυματίες.
Μετά την έκρηξη εκατοντάδες Χριστιανοί Κόπτες διαδήλωσαν στους δρόμους της πόλης, λιθοβόλησαν ένα τέμενος, συγκρούστηκαν με μουσουλμάνους, ενώ άγνωστοι έβαλαν φωτιά σε αυτοκίνητα. Η αιγυπτιακή αστυνομία επενέβη για να επιβάλει την τάξη και χρησιμοποίησε δακρυγόνα για να διαλύσει τους εκατοντάδες ανθρώπους που είχαν βγει στους δρόμους.
Οι αιγυπτιακές αρχές έχουν λάβει αυξημένα μέτρα ασφαλείας γύρω από τις εκκλησίες, απαγορεύοντας τη στάθμευση αυτοκινήτων, μετά την απειλή που είχε διατυπωθεί από οργάνωση που συνδέεται με την Αλ Κάιντα, για βομβιστικές επιθέσεις σε χριστιανικούς ναούς. Ωστόσο τα μέτρα δεν απέτρεψαν την έκρηξη του παγιδευμένου αυτοκινήτου στην Αλεξάνδρεια.
«Οι εικόνες θυμίζουν Βαγδάτη», δήλωσε στο Ρόιτερ ένας αυτόπτης μάρτυρας.
Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι η έκρηξη έγινε 20 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα, μόλις τελείωσε η λειτουργία της Πρωτοχρονιάς. Από την έκρηξη προκλήθηκαν επίσης ζημιές σε ένα τέμενος που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τον χριστιανικό ναό. Μεταξύ των τραυματιών, σύμφωνα με το αιγυπτιακό υπουργείο Εσωτερικών είναι και οκτώ μουσουλμάνοι.
Πηγή των δυνάμεων ασφαλείας ανέφερε στο Γερμανικό Πρακτορείο ότι στο παγιδευμένο αυτοκίνητο είχαν τοποθετηθεί περίπου 100 κιλά εκρηκτικής ύλης.
Ο Καμίλ Σαντίκ, από το συμβούλιο της Κοπτικής εκκλησίας στην Αλεξάνδρεια, δήλωσε στο Ρόιτερ ότι «οι άνθρωποι πήγαν στην εκκλησία να προσευχηθούν και κατέληξαν διαμελισμένοι. Αυτή η σφαγή φέρει την υπογραφή της Αλ Κάιντα, η τακτική ήταν αυτή που ακολουθεί η Αλ Κάιντα και σε άλλες χώρες».
Το Νοέμβριο, εκατοντάδες χριστιανοί είχαν συγκρουστεί με αστυνομικούς, με αφορμή την απαγόρευση ανέγερσης ενός ναού, που σύμφωνα με τις αιγυπτιακές αρχές γινόταν χωρίς άδεια.
Στη διάρκεια αυτών των ταραχών είχαν σκοτωθεί δύο χριστιανοί πιστοί και 150 διαδηλωτές είχαν συλληφθεί.
Ο Αιγύπτιος πρόεδρος, Χόσνι Μουμπάρακ, είχε απευθύνει τότε έκκληση σε όλους τους Αιγύπτιους «Χριστιανούς και Μουσουλμάνους, να σταθούν ενωμένοι απέναντι στην τρομοκρατία και σε αυτούς που απειλούν την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ενότητα της χώρας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου