Τρίτη, 4 Ιανουαρίου 2011

Ορατή η έκλειψη και από την Ελλάδα

Τηλεσκόπια στήνονται στο Ευγενίδειο για να χαζέψουμε την μοναδική ηλιακή έκκλειψη, που θα είναι φέτος ορατή από τη χώρα μας.


Καιρού επιτρέποντος, αύριο από τις 9:00, στην είσοδο του Ψηφιακού Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου (Πεντέλης 11 στο Παλαιό Φάληρο), θα μπορείτε να χρησιμοποιείται, με τη βοήθεια ερασιτεχνών αστρονόμων, τα τηλεσκόπια της Ελληνικής Αστρονομικής Ένωσης για να δείτε τη μερική έκλειψη του Ήλιου.
Η μερική έκλειψη ήλιου αύριο, 4 Ιανουαρίου 2011, θα αρχίσει στις 08:40 π.μ. από τη δυτική Αφρική και θα είναι ορατή από όλη τη βόρεια Αφρική, το μεγαλύτερο τμήμα της Ευρώπης και την Κεντρική Ασία. Η μέγιστη φάση της έκλειψης είναι στις 10:23 πμ (ώρα Ελλάδος) και φυσικά θα είναι ορατή στην Ελλάδα αν φυσικά το επιτρέψει η συννεφιά. Επειδή η Σελήνη θα καλύψει τον Ήλιο κατά τα δύο τρίτα το φως θα περιοριστεί αισθητά αλλά δεν θα σκοτεινιάσει πλήρως.

Μέσα στο 2011, θα πραγματοποιηθούν άλλες τρεις εκλείψεις ηλίου, όλες μερικές: την 1η Ιουνίου, την 1η Ιουλίου και στην 25η Νοεμβρίου αλλά καμία από αυτές δε θα είναι ορατή από την Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου