Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011

Το προφίλ του δικτάτορα

Ποιός ήταν ο πρόεδρος της Τυνησίας, που εγκατέλειψε τελικά την Παρασκευή τη χώρα εν μέσω γενικής εξέγερσης κλείνοντας ένα κεφάλαιο καταπίεσης διαφθοράς και φτώχειας στη χώρα;




Πρώην στρατηγός, που είχε εκπαιδευτεί στη Γαλλία και στις ΗΠΑ και ανέλαβε πραξικοπηματικά την εξουσία υποσχόμενος μεταρρυθμίσεις. Το προφίλ του φυγά προέδρου της Τυνησίας Μπεν Αλι θυμίζει σχεδόν όλους τους δικτάτορες ανα τον κόσμο σε "τυπικές δημοκρατίες" όπου ο ανώτατος άρχοντας εκλέγεται με ποσοστά άνω του 90%...
Έτσι και στην περίπτωσή του, εξελέγη για πέμπτη φορά πρόεδρος της χώρας αλλάζοντας το σύνταγμα, διοργάνωσε αρκετές εκλογές των οποίων η εγκυρότητα αμφισβητήθηκε από διεθνείς παρατηρητές, αλλά τελικά φαίνεται πως η φτώχεια στη χώρα και ένας άνεργος φοιτητής που αυτοπυρπολήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο στη μέση του δρόμου, γιατί η αστυνομία του απαγόρευσε να πουλάει φρούτα χωρίς άδεια, ήταν η αρχή του τέλους για την εξουσία του. Ακολούθησαν αιματηρές διαδηλώσεις, έως και σήμερα.
Ο 74χρονος Μπεν Άλι εξελέγη για πέμπτη συνεχόμενη φορά στην προεδρία της Τυνησίας το 2009, με ποσοστό που άγγιζε το 90% των ψήφων, μολονότι οι εκλογές αυτές δέχτηκαν σφοδρή κριτική από την αντιπολίτευση.
Όταν στις 7 Νοεμβρίου 1987, ο Μπεν Άλι διαδέχτηκε τον ασθενή Χαμπίμπ Μπουργκίμπα, τον πατέρα της ανεξαρτησίας της χώρας, όλοι οι Τυνήσιοι, συμπεριλαμβανομένων και των ισλαμιστών, χαιρέτισαν την αλλαγή που έγινε χωρίς βία και αίμα αν και ορισμένοι δεν δίστασαν να την χαρακτηρίσουν ιατρικό πραξικόπημα.
Παρά τις όποιες μεταρρυθμίσεις και ένα ταμείο για τη φτώχεια, που άρχισε να λειτουργεί στη χώρα, το καθεστώς έδειξε το σκληρό του πρόσωπο καταστέλλοντας κάθε αντιπολίτευση απ' όπου και αν προερχόταν, είτε από την Αριστερά είτε από τους ισλαμιστές, που συλλαμβάνονταν κατά χιλιάδες τη δεκαετία του 1990.
Επέβαλε επίσης περιορισμούς στον Τύπο και στα συνδικάτα, που κταγγέλονταν από τους πολιτικούς αντιπάλους του, οι οποίοι, στην πλειονότητά τους, ζούσαν εξόριστοι.
Οι οργανώσεις για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατήγγειλαν το καθεστώς του ως αυταρχικό, ιδίως μετά την καταστολή από το στρατό, το 2008, των ταραχών που ξέσπασαν με αφορμή την υψηλή ανεργία και το νεποτισμό στη χώρα.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες το βράδυ της Παρασκευής, το αεροσκάφος με τον Μπεν Αλί κατευθυνόταν στη Γαλλία, ωστόσο οι αρχές διαβεβαίωναν πως δεν είχαν λάβει αίτημα υποδοχής. Αργότερα έγινε γνωστό πως ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί αρνήθηκε να του παραχωρήσει άδεια εισόδου στη χώρα. Έτσι το θρίλερ για το που θα καταλήξει τελικά ο έκπτωτος πρόεδρος συνεχιζόταν ως αργά τη νύχτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου