Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

Αγωνία για τους Έλληνες

Σχέδιο επαναπατρισμού των Ελλήνων της Αλεξάνδρειας έχει εκπονήσει το υπουργείο Εξωτερικών. Σε ετοιμότητα δύο C-130. Τα εμπόδια και οι προϋποθέσεις για να φύγουν από την φλεγόμενη Αίγυπτο. Κανένας Έλληνας δεν έχει κινδυνέψει μέχρι στιγμής. Διαρκείς συνεννοήσεις στην ελληνική παροικία.
Εντείνεται η ανησυχία για τους Έλληνες της Αλεξάνδρειας, καθώς η κατάσταση στην πόλη είναι εκτός ελέγχου.
Το υπουργείο Εξωτερικών, ανακοίνωσε μετά από σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής, ότι υπάρχει σχέδιο επαναπατρισμού και δύο στρατιωτικά αεροσκάφη C-130 βρίσκονται σε ετοιμότητα.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, "αποφασίστηκε η ενεργοποίηση του σχεδίου επαναπατρισμού Ελλήνων πολιτών που βρίσκονται στην Αίγυπτο και επιθυμούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο Υπουργείο Εξωτερικών υπό τον υφυπουργό Εξωτερικών κ. Δ. Δόλλη. Ο σχετικός σχεδιασμός προβλέπει την αποστολή στρατιωτικών αεροσκαφών, σε συνέχεια συνεννοήσεων που έγιναν όταν ξέσπασε η κρίση, με το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης".
"Λόγω της κατάστασης που επικρατεί στην Αίγυπτο", σημειώνεται στο ίδιο κείμενο, "η αναχώρηση των αεροσκαφών θα πραγματοποιηθεί όταν διασφαλισθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις ασφαλείας για τους Έλληνες πολίτες που έχουν διατυπώσει επιθυμία να επαναπατρισθούν.

Σε αντίθεση με το Κάιρο όμως, το αεροδρόμιο της Αλεξάνδρειας παραμένει κλειστό. Για να μπορέσουν οι Έλληνες της Αλεξάνδρειας να εγκαταλείψουν τη χώρα θα πρέπει αφενός να ανοίξει το αεροδρόμιο και αφετέρου να εξασφαλιστεί ότι οι Έλληνες και οι ομογενείς θα μπορέσουν να φτάσουν σε αυτό με ασφάλεια.
Σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική κυβέρνηση είναι σε διαρκή σε επαφή με τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για τα όσα συμβαίνουν στην Αίγυπτο.
Η πρεσβεία και οι προξενικές Αρχές της Ελλάδας στην Αίγυπτο είναι επίσης σε συνεχή επαφή με τις κοινότητες των Ελλήνων στην Αίγυπτο, όπως και με το Πατριαρχείο.

Μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί κάποιο πρόβλημα, ούτε κάποια επίθεση και η μόνη σύσταση προς τους Έλληνες της Αιγύπτου είναι να παραμείνουν στα σπίτια τους, όπου είναι ασφαλείς.
Κακοποιοί πραγματοποιούν επιθέσεις και όποιος κυκλοφορεί στον δρόμο είναι στόχος. Πολίτες έχουν σχηματίσει ομάδες προστασίας, καθώς ο στρατός αδυνατεί να ανταποκριθεί και η αστυνομία είναι εξαφανισμένη.
Καταφύγιο στο γηροκομείο
Σύσκεψη με την ελληνική παροικία πραγματοποιήθηκε στην Αλεξάνδρεια στην οποία παραβρέθηκε ο Ελληνας πρόξενος Γιώργος Διακοφωτάκης, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αποδημου Ελληνισμού Στέφανος Ταμβάκης, ο πρόεδρος της ελληνικής κοινοτητας Αλεξάνδρειας Γιάννης Σιόκας και εκπρόσωποι σωματείων και ελληνικών φορέων.
Κατά τη σύσκεψη αυτή που κράτησε μιάμιση ώρα εκατό από τους εξακόσιους Ελληνες που διαμένουν στην Αλεξάνδρεια εξέφρασαν την επιθυμία τους να επαναπατριστούν στην Ελλάδα ζητώντας από τις ελληνικές αρχές να διαθέσουν αεροπλάνο για τη μεταφορά τους.
Η ελληνική κοινότητα της Αλεξάνδρειας αποφάσισε να διαθέσει το ελληνικό Κανισκέρειο Γηροκομείο για να διαμείνει όποιος αισθάνεται ανασφάλεια από τα δραματικά γεγονότα που εξελίσσονται στην Αίγυπτο.
Επίσης οι πάροικοι της Αλεξάνδρειας δημιούργησαν μεταξύ τους μια τηλεφωνική αλυσίδα για να υπάρξει αλληλοενημέρωση από τον έναν πάροικο στον άλλο.
Επίσης καθόρισαν ως τηλέφωνο για επείγουσα ανάγκη το τηλέφωνο του γ.γ. της κοινότητας Δημήτρη Παπαστεφάνου (0123412669). Σε αυτό το τηλέφωνο βάζοντας το πρόθεμα 002 μπορεί οποιοσδήποτε και από την Ελλάδα να επικοινωνεί και να μαθαίνει νέα από τους οικείους του στην Αλεξάνδρεια.
Παράλληλα, αποφασίστηκε να κλείσουν τα ελληνικά σχολεία τουλάχιστον για μια εβδομάδα μέχρι νεωτέρας. Το Ελληνικό Προξενείο Αλεξάνδρειας σήμερα παρέμεινε ανοιχτό, ενώ αύριο ανοίγει και το ελληνικό προξενείο στο Κάιρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου