Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

«Πόλεμος» για την κατάληψη


Εκρυθμη παραμένει η κατάσταση στη Νομική Σχολή Αθηνών, με τους μετανάστες να συνεχίζουν την κατάληψη και τις ευθύνες για το πρόβλημα να γίνονται «πινγκ πονγκ» μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων.
Το τεράστιο πολιτικό πρόβλημα που δημιουργήθηκε προκάλεσε την οργή του πρωθυπουργού ο οποίος έδωσε εντολή στον Χρ. Παπουτσή να ληφθούν όλα τα μέτρα και να αποδοθούν ευθύνες. Λάδι στη φωτιά έριξε και ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντ. Σαμαράς ο οποίος κατήγγειλε ότι μέλη της ΔΑΠ κρατήθηκαν όμηροι στη Νομική και απελευθερώθηκαν από συναδέλφους τους με... έφοδο.
Παρά το γεγονός ότι κυβέρνηση και πανεπιστημιακές αρχές αναγνωρίζουν ότι πρέπει να δοθεί άμεσα λύση, ουδείς αναλαμβάνει πρωτοβουλία. Χαρακτηριστική είναι η? απροθυμία για παρέμβαση στο καυτό ζήτημα: Η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, εμμέσως πλην σαφώς, ζήτησε από τις πρυτανικές αρχές να εφαρμόσουν το νόμο και να προχωρήσουν σε άρση του ασύλου. Τη λύση αυτή απέκλεισε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδόσιος Πελεγρίνης, επιστρέφοντας στην κυβέρνηση και κυρίως στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη το? μπαλάκι της ευθύνης για την τροπή που πήρε το θέμα. Τα «πυρά» ανταπέδωσε ο Χρήστος Παπουτσής λέγοντας ότι η αντιμετώπιση της κατάστασης ανήκει στην αποκλειστική ευθύνη και αρμοδιότητα των πανεπιστημιακών αρχών. Όσο για τους μετανάστες; Δήλωσαν αποφασισμένοι να αγωνιστούν για τη νομιμοποίησή τους μέχρι τελικής πτώσεως (ήδη ξεκίνησαν σκληρή απεργία πείνας), παρά το γεγονός ότι από το υπουργείο Εσωτερικών κατέστη ξεκάθαρο πως «δεν υπάρχει καμία περίπτωση μαζικής και αδιάκριτης νομιμοποίησής τους». Τις εξελίξεις παρατηρούν από τη θέση του? θεατή οι φοιτητές, οι οποίοι κινδυνεύουν να «χάσουν» τις εξετάσεις τους, αν δεν δοθεί άμεσα άδεια επαναλειτουργίας της Σχολής. Ειδικότερα, οξύτατη ήταν χθες η αντίδραση της Άννας Διαμαντοπούλου. «Η μετατροπή της Νομικής σε καταυλισμό μεταναστών είναι πέρα από τα όρια κάθε ανοχής.
Οι πρυτανικές αρχές οφείλουν ως έχουν, εκ του νόμου, να πάρουν την πρωτοβουλία, να υπερασπιστούν την ακαδημαϊκή λειτουργία», δήλωσε η υπουργός Παιδείας, κάνοντας παράλληλα λόγο για «πολιτικές δυνάμεις που εκμεταλλεύονται με προκλητικό τρόπο την ανθρώπινη αγωνία, για να υπηρετήσουν κομματικές σκοπιμότητες, καταλύοντας τις πανεπιστημιακές ελευθερίες».
Μπαλάκι 
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η δήλωση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστου Παπουτσή. «Οι πανεπιστημιακές αρχές έχουν την αποκλειστική ευθύνη και αρμοδιότητα να εκτιμήσουν τις δυνατότητες και με απόφαση των αρμοδίων οργάνων να ζητήσουν τη συνδρομή των εισαγγελικών και αστυνομικών αρχών, όπως ορίζει ο νόμος του κράτους».
Διαφορετική ήταν, πάντως, η γνώμη των πανεπιστημιακών αρχών. O πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδόσης Πελεγρίνης, σχολιάζοντας τις δηλώσεις της υπουργού Παιδείας Άννας Διαμαντοπούλου για εφαρμογή του νόμου και άρση του ασύλου τόνισε: «Βεβαίως και πρέπει να εφαρμοστούν οι νόμοι σε ένα ευνομούμενο κράτος, αλλά προέχει η διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος για το οποίο η πρυτανική αρχή αγωνίζεται. Είναι εύκολο να επιρρίπτει κανείς ευθύνες από δω κι από εκεί. Βέβαια, είναι η πολιτεία και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, όμως που δεν φρόντισε, ως όφειλε, να ενεργήσει έτσι, ώστε να αποτρέψει το αδιέξοδο στο οποίο βρισκόμαστε τώρα.
Λύση 
Διαβεβαιώνω πάντως, ότι προσπαθούμε να βρούμε λύση από την οποία το πανεπιστήμιο θα βγει αλώβητο». Χθες από το Mega σε αντιπαράθεση ήρθε ο κ. Πελεγρίνης με τον εκπρόσωπο της ΕΛΑΣ κ. Κοκκαλάκη καθώς ο πρώτος διέψευδε τον δεύτερο ότι δεν ενημερώθηκε η Αστυνομία.Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Πελεγρίνης έχει επαφές με τον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη για μεταστέγαση των μεταναστών σε κάποιο άδειο ξενοδοχείο ή σε άλλο δημοτικό χώρο. Ο κ. Πελεγρίνης φέρεται, επίσης, να ενημέρωσε για τις προθέσεις του τον πρόεδρο του ΣΥΝ κ. Αλέξη Τσίπρα αλλά και τη νεολαία του ΣΥΝ (ΑΡΕΝ), με τη συνδρομή της οποίας φέρεται να έγινε η εγκατάσταση των μεταναστών στη Νομική Σχολή.
Εμφύλιος φοιτητών
Ο «εμφύλιος», πάντως, μεταξύ των φοιτητικών παρατάξεων για το θέμα συνεχίστηκε και χθες. «Η κατάσταση δεν είναι πλέον ανεκτή από τη συντριπτική πλειοψηφία της ακαδημαϊκής κοινότητας», ανέφερε η ΠΑΣΠ Νομικής και ανακοίνωσή της, προσθέτοντας ότι ο ισχυρισμός ότι η ΠΑΣΠ δήθεν ενέκρινε την κατάληψη «αγγίζει τα όρια της γελοιότητας, καθώς στην απόφαση του συλλόγου προστέθηκε μια παράγραφος πραξικοπηματικά από τη φοιτητική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ». Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Ανδρέας Παπαμιμίκος επέρριψε ευθύνες για την κατάσταση στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη..
«Δεν φεύγουμε αν δε πάρουμε άδεια»
«Ιστορικό γεγονός» χαρακτήρισαν οι 287 οικονομικοί μετανάστες την απεργία πείνας, που ξεκίνησαν από σήμερα, με αίτημα τη χορήγηση άδειας παραμονής σε όλους τους οικονομικούς μετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα, καθώς «είναι η μεγαλύτερη απεργία πείνας μεταναστών στην ιστορία της Ευρώπης». Στη συνέντευξη Τύπου που έγινε στη Νομική, ο απεργός πείνας Αμπντούλ δήλωσε ότι οι συγκεκριμένοι εκπροσωπούν χιλιάδες μετανάστες σε όλη την Ελλάδα και ότι ο αγώνας τους συνίσταται στη νομιμοποίηση όλων των μεταναστών. «Δεν είμαστε εγκληματίες. Δεν θα φύγουμε από εδώ αν δεν πάρουμε άδεια παραμονής. Είμαστε αποφασισμένοι να πεθάνουμε για να αποκτήσουμε ίσα δικαιώματα». Οι ομιλητές κατηγόρησαν μερίδα των ΜΜΕ «για συκοφάντηση του αγώνα των απεργών μεταναστών», καθώς επίσης και τις παρατάξεις Ν.Δ., ΛΑΟΣ και Δημοκρατική Συμμαχία για δηλώσεις στελεχών τους. Σε ανακοίνωσή του, το ΚΚΕ τονίζει ότι «όσοι οδήγησαν τους μετανάστες στη Νομική, τους εκθέτουν περισσότερο στη συκοφάντηση και στις απειλές αντιδραστικών κομμάτων και μηχανισμών, στην κρατική καταστολή και στους εκβιασμούς των κυκλωμάτων που τους εκμεταλλεύονται».
Μπαλάκι οι ευθύνες
Άννα Διαμαντοπούλου: «Οι πρυτανικές αρχές οφείλουν ως έχουν υποχρέωση, εκ του νόμου, να πάρουν την πρωτοβουλία», δήλωσε η υπουργός, ζητώντας επί της ουσίας από τη διοίκηση του ιδρύματος να προχωρήσει σε άρση του ασύλου.
Χρήστος Παπουτσής: Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, δηλώνοντας πως «οι πανεπιστημιακές αρχές έχουν την αποκλειστική ευθύνη και αρμοδιότητα για την αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στη Νομική Σχολή Αθηνών».
Θεοδόσιος Πελεγρίνης: «Το να μας επιρρίπτουν ευθύνες είναι εύκολο. Το βέβαιο είναι ότι η πολιτεία και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δεν έπραξε αυτό που όφειλε», απάντησε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, τονίζοντας πως η λύση που θα αναζητηθεί θα είναι «ανώδυνη».
Αλέξης Τσίπρας: Ας μην ψάχνουν η υπουργός Παιδείας, καθώς και όσοι έσπευσαν κατά τη συνήθη πρακτική τους σε κυνήγι μαγισσών, για υποκινητές. Η ενεργοποίηση των πιο συντηρητικών αντανακλαστικών της ελληνικής κοινωνίας, δεν δίνουν διέξοδο σε ένα γενικευμένο πρόβλημα των σύγχρονων κοινωνιών.
Γιάννης Ραγκούσης: Δεν υπάρχει καμία περίπτωση μαζικής και αδιάκριτης νομιμοποίησης αλλοδαπών που έχουν εισέλθει και διαμένουν παράνομα στη χώρα. Αυτό το μήνυμα έστειλε ο υπουργός Εσωτερικών, Γ. Ραγκούσης αλλά και η υφυπουργός, Αννα Νταλάρα..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου