Τρίτη, 25 Ιανουαρίου 2011

Παραβιάστηκαν οι κανόνες ασφαλείας


Πιθανό το ενδεχόμενο να έγινε η επίθεση από γυναίκα-καμικάζι

Παραβιάσεις των κανόνων ασφαλείας του αεροδρομίου βλέπει ο πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ αιτιολογώντας με αυτό τον τρόπο τη μεταφορά μια τέτοιας ποσότητας εκρηκτικών.

«Όλοι όσοι έχουν θέσεις ευθύνης, όσοι λαμβάνουν αποφάσεις και η διεύθυνση του αεροδρομίου θα πρέπει να απαντήσουν σε όλα αυτά. Είναι μια τρομοκρατική ενέργεια. Είναι μια τραγωδία», δήλωσε ο Μεντβέντεφ.

Το προσωπικό ασφαλείας δεν τήρησε πλήρως τους κανονισμούς, είπε ο πρόεδρος της Ρωσίας, ο οποίος ακύρωσε την ομιλία του κατά την έναρξη του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, όπου θα μετέβαινε χθες.

Ο Μεντβέντεφ δεσμεύτηκε να βρεθούν οι δράστες και έδωσε εντολή στην ομοσπονδιακή υπηρεσία ασφαλείας της Ρωσίας να διενεργήσει έρευνα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax είναι πιθανό το ενδεχόμενο την επίθεση να πραγματοποίησε γυναίκα-καμικάζι, που μετέφερε τον εκρηκτικό μηχανισμό σε χειραποσκευή, με την οποία μπήκε στο χώρο του αεροδρομίου.

Μάρτυρας κατέθεσε ότι είδε να  εκρήγνυται η αποσκευή γυναίκας, η οποία ήταν ντυμένη στα μαύρα και είχε καλυμμένο το πρόσωπο με κάτι που έμοιαζε με φερετζέ. Ο μάρτυρας κατέθεσε ότι τα εκρηκτικά δεν ήταν πιθανότατα πάνω στο κορμί της κοπέλας, αλλά σε τσάντα ή βαλίτσα, η οποία τη στιγμή της έκρηξης βρισκόταν δίπλα της.

Σήμερα το πρωί η κατάσταση στο αεροδρόμιο έχει ομαλοποιηθεί, αν και τα μέτρα ασφαλείας είναι πλέον πολύ αυστηράΣε κάθε είσοδο του κτιρίου άνδρες της αστυνομίας ελέγχουν τις αποσκευές επιβατών και όσων τους υποδέχονται περνώντας τις από τις ειδικές συσκευές ακτινογράφησης και ανιχνευτές μετάλλων.

Οι ανακοινώσεις καλούν τους επιβάτες να ενημερώνουν τις υπηρεσίες ασφαλείας για κάθε εγκαταλελειμμένη αποσκευή και παντού κυκλοφορούν συνεργεία ανιχνευτών με εκπαιδευμένους σκύλους. Η αίθουσα όπου σημειώθηκε η έκρηξη παραμένει αποκλεισμένη, ωστόσο το υπόλοιπο αεροδρόμιο λειτουργεί κανονικά και οι πτήσεις πραγματοποιούνται σχεδόν όλες κανονικά, με μικρές μόνο καθυστερήσεις. Τα περισσότερα οχήματα και συνεργεία διασωστών και υπηρεσιών πρώτων βοηθειών έχουν απομακρυνθεί.

Σύμφωνα με νεώτερα στοιχεία ως τώρα έχουν αναγνωριστεί 25 νεκροί, με βάση τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα, ενώ υπάρχουν άλλοι 12 σοροί, η αναγνώριση των οποίων είναι πολύ δυσκολότερη. Μεταξύ των νεκρών επιβεβαιώνεται ότι είναι δύο πολίτες της Βρετανίας, ένας Γερμανός και από ένας πολίτης των κεντροασιατικών Δημοκρατιών Τατζικιστάν, Ουζμπεκιστάν και Κιργιζίας.

Ο συνολικός αριθμός των τραυματιών ξεπέρασε τους 180, εκ των οποίων οι 100 παρέμεναν έως τα ξημερώματα σε νοσοκομεία της Μόσχας. Τουλάχιστον είκοσι εξ αυτών είναι σε σοβαρή ή πολύ σοβαρή κατάσταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου