Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

Το διάστημα με τα μάτια ...της ψυχής ενός αστροναύτη



Στις 22 του Σεπτέμβρη του 2010, με την αναχώρηση του Expedition 23, ο Συνταγματάρχης Douglas H. Wheelock ανέλαβε τη διοίκηση του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού.
Είναι επίσης γνωστός ως @ Astro_Wheels στο twitter, όπου μοιράζεται φωτογραφίες του αρχείου του, ειδικά για τους οπαδούς του καθώς ολοκλήρωσε ένα ταξίδι μέχρι τον διαστημικό σταθμό.
Οι διαστημικές φωτογραφίες κόβουν την ανάσα και είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακές ως προς τo αποτέλεσμα που έφτασε στο δικό μας πλανήτη.
Είναι φωτογραφίες ντοκουμέντα, από προσωπικές του λήψεις και όλες μέσα από το αρχείο τουDouglas H. Wheelock, καθώς και οι περιγραφές προσωπικά δικές του

 

Ήταν 23 Οκτωβρίου, του 2007 στις 11:40 π.μ., όταν είχα την πρώτη μου βόλτα στο διάστημα με το Discovery. Είναι όμορφο ... μόνο λυπηρό γιατί αυτό θα είναι το τελευταίο μου ταξίδι.
Το ταξίδι είναι OVER! Κοιτάζοντας πάνω στο θάλαμο διακυβέρνησης, νιώθω μελαγχολία όταν το Discovery φθάνει στο Διαστημικό Σταθμό, το Νοέμβριο. (23/09/2010).
 Φωτογραφία-κείμενο: NASA, αστροναύτης Wheelock



"Ο Διαστημικός Σταθμός λουσμένος στο μπλε γαιό-φως ως την ανατολή του ηλίου που διαπερνά σαν λεπτό ξυράφι την ατμόσφαιρά μας για την κάλυψη του Διαστημικού Σταθμού με το μπλε φως. Δεν θα ξεχάσω ποτέ αυτό το μέρος ... βλέποντας αυτό κάνει την καρδιά μου να πετά στα ύψη και τη ψυχή μου να τραγουδά" (7/11/2010).Φωτογραφία-κείμενο: NASA, αστροναύτης Wheelock

Ο αστροναύτης Douglas H. Wheelock


Νησί Juan de Nova: Στο κανάλι της Μοζαμβίκης μεταξύ Μαδαγασκάρης και Αφρικανικής ηπειρωτικής χώρας. Τα όμορφα χρώματα ανταγωνίζονται την ομορφιά της ΚαραΪβικής(11/15/2010). Space Φωτογραφία-κείμενο: NASA, αστροναύτης Wheelock

Σε απόσταση …αναπνοής από το Βόρειο Σέλας, αυτό το όμορφο βράδυ πάνω από την Ευρώπη. Το στενό του Ντόβερ είναι αρκετά σαφές, όπως είναι το Παρίσι, η Πόλη του Φωτός. Λίγη ομίχλη πάνω από το δυτικό τμήμα της Αγγλίας και του Λονδίνου. Είναι απίστευτο να βλέπεις τα φώτα των πόλεων και των μικρών πόλεων με φόντο το βαθύ διάστημα. Τώρα χάνω αυτήν την υπέροχη άποψη από τον κόσμο μας….(11/08/2010). Φωτογραφία -κείμενο: NASA, αστροναύτης Wheelock.


Το φεγγάρι από το ISS
Eλπίζω να μη χάσουμε την αίσθηση της αναζήτησης. Το πάθος για εξερεύνηση και ανακάλυψη είναι μια ευγενής κληρονομιά που οφείλουμε να αφήσουμε στα παιδιά μας (08/22/2010). Φωτογραφία-κείμενο: NASA, αστροναύτης Wheelock


Bahamas. Από όλα τα μέρη στον ένδοξο πλανήτη μας, λίγα ανταγωνίζονται τα λαμπερά χρώματα που διαθέτουν το σύμπλεγμα των νήσων Μπαχάμες. Εδώ είναι μια άποψη της προόδου του διαστημόπλοιου -37 με φόντο τις Μπαχάμες. Τι υπέροχος κόσμος (8-22-2010)! Φωτογραφία-κείμενο: NASA, αστροναύτης Wheelock.


Αυτοπροσώπως εργάζομαι στο εξωτερικό του διαστημόπλοιου. Ταξιδεύοντας με 17.500 μίλια /ανά ώρα (5 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο) ... και σε τροχιά γύρω από τη Γη κάθε 90 λεπτά, με την ανατολή ή τη δύση του ηλίου κάθε 45 λεπτά. Έτσι, στο διάστημα το ήμισυ του σώματός μας βρίσκεται στο απόλυτο σκοτάδι. Τα φώτα στο κράνος, είναι απαραίτητα να βλέπουμε πάνω σε τι εργαζόμαστε. Εδώ είμαι στη θέση να πάρω το μοχλό στα χέρια για να δημιουργήσω την αψίδα nemesis. «Tην Μ3 Ammonia Connector». Ο χορός τώρα αρχίζει (14/8/2010). Φωτογραφία-κείμενο: NASA, αστροναύτης Wheelock.


ISS ηλιακό πάνελ με τη Γη στο βάθος.
Κάθε στιγμή που έχω τη δυνατότητα να κοιτάξω έξω από το παράθυρο στον όμορφο πλανήτη μας, η ψυχή μου τραγουδάει μόνο!... Βλέπω ουρανούς από μπλε ... και σύννεφα από άσπρο ... ευλογημένη φωτεινή μέρα ... (06/29/2010). Φωτογραφία-κείμενο: NASA, αστροναύτης Wheelock.



Νύχτα που έρχεται σπασμένη σε δύο κομμάτια! Ένα ακόμα καταπληκτικό ηλιοβασίλεμα ... ζούμε 16 ηλιοβασιλέματα κάθε μέρα στην τροχιά της Γης, που το κάθε ένα είναι εξ ίσου συγκλονιστικό. Αυτή η όμορφη λεπτή μπλε γραμμή είναι αυτή ακριβώς που κάνει το σπίτι μας τόσο ξεχωριστό στον Κόσμο. Το διάστημα είναι cool ... αλλά, η Γη είναι ένας οργασμός έκρηξης της ζωής, σε μιαν απέραντη θάλασσα του σκότους- (21/6/2010). Φωτογραφία-κείμενο : NASA, αστροναύτης Wheelock.


Όμορφο κοραλλιογενές νησί στο Νότιο Ειρηνικό, μέσω 400 χιλιοστών φακό, 1200 περίπου μίλια νότια της Χονολουλού. Στο πλαίσιο τα ‘Line Islands’ κατά μήκος των ‘Christmas Ridge’, ή ‘Teraina’ ‘η ‘Tabuaeran’-(15/11/2010). Φωτογραφία-κείμενο: NASA, αστροναύτης Wheelock.


Κύπρος- Όμορφη αντανάκλαση του ηλιακού φωτός στην ανατολική Μεσόγειο. Τα σύνορα της ντροπής είναι ορατά από το διάστημα …μόνο που το ίδιο το νησί κόβει την ανάσα από την ομορφιά που ξεχειλίζει- (21/06/2010). Φωτογραφία-κείμενο: NASA, αστροναύτης Wheelock.


13Space Φωτογραφία: Ο τυφώνας Hurricane
Πάνω από τον κεντρικό Ατλαντικό Ωκεανό, λίγο πριν από ακόμη ένα ηλιοβασίλεμα, με τις σπείρες του τυφώνα ορατές στη δύση του ηλίου. Μια ενδιαφέρουσα άποψη της ζωοποιού ενέργειας του ήλιου μας. Οι φωτοβολταϊκές συστοιχίες στην αριστερή πλευρά του Διαστημικού Σταθμού, καθώς ο τυφώνας… συγκεντρώνει το τελευταίο κομμάτι ενέργειας πριν πέσει στην έκλειψη (08/30/2010). Space Φωτογραφία: NASA, αστροναύτης Wheelock.



Ayers Rock. Ακριβώς λίγο μακρύτερα προς τα ανατολικά, εντοπίσαμε το ιερό και μεγαλοπρεπές «Uluru». Μπορεί να την αναγνωρίσετε από το δημοφιλές όνομα της Ayers Rock . Ποτέ δεν είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ την Αυστραλία, αλλά μια ένδοξη ημέρα, ελπίζω να σταθώ δίπλα και να εκπλαγώ σε αυτό το φυσικό θαύμα- (10/26/2010). Φωτογραφία-κείμενο: NASA, αστροναύτης Wheelock.


Οι Άνδεις στη Νότια Αμερική
Πρωινό πάνω από τις μαγευτικές Άνδεις στη Νότια Αμερική. Πραγματικά δεν είμαι σίγουρος για το όνομα αυτού του βουνού ... απλά ήταν το δέος του μεγαλείου, φθάνοντας στα ανεμοδαρμένα ύψη και στην ανατολή του ηλίου. (10/30/2010).Φωτογραφία-κείμενο: NASA, αστροναύτης Wheelock.


Ο Νείλος και η Αίγυπτος μέρα
Πάνω από την έρημο της Σαχάρας πλησιάζοντας την αρχαία γη και χιλιάδες χρόνια ιστορίας. Ο Νείλος ποταμός που ρέει μέσω της Αιγύπτου παρελθόν για τις πυραμίδες της Γκίζας μέχρι το Κάιρο στο Δέλτα, την Ερυθρά Θάλασσα, τη χερσόνησο του Σινά, τον Ιορδάνη ποταμό και τη Θάλασσα της Γαλιλαίας όλα είναι ορατά, όπως είναι το νησί της Κύπρου στη Μεσόγειο Θάλασσα και η Ελλάδα διακρίνονται στον ορίζοντα (06/09/2010). Φωτογραφία-κείμενο: NASA, αστροναύτης Wheelock.



Ο Νείλος και η Αίγυπτος τη νύχτα
Νυχτερινή άποψη του ποταμού Νείλου μέσα από την αιγυπτιακή έρημο προς τη Μεσόγειο Θάλασσα και το Κάιρο στο δέλτα του ποταμού. Αυτή η έντονη αντίθεση ανάμεσα στη σκοτεινή έρημη άψυχή έρημο της Βόρειας Αφρικής και του Νείλου ποταμού σφύζει από ζωή κατά μήκος των ακτών της. Σε απόσταση ... στην ανατολική Μεσόγειο σε μια όμορφη βραδιά του φθινοπώρου (31/1/2010). Φωτογραφία-κείμενο: NASA, αστροναύτης Wheelock.


Τηλεκατευθυνόμενο διαστημόπλοιο σε ανεφοδιασμό μας με το όνομα «Progress 39P» για την τελική προσέγγιση. Ήταν φορτωμένο με τρόφιμα, καύσιμα, ανταλλακτικά και πολύ αναγκαίες προμήθειες για τροχιά και προσέγγιση. Το μεγαλύτερο δώρο ήταν ακριβώς μέσα στην καταπακτή ... μερικές σακούλες φρέσκων φρούτων και λαχανικών. Αυτή η υπέροχη θεραπεία μετά από 3 μήνες που τρώμε από σωλήνες είναι εκπληκτική. (15/9/2010)! Φωτογραφία-κείμενο: NASA, αστροναύτης Wheelock.


Το Σογιούζ 23s πάνω από την Κασπία Θάλασσα
στην πλευρά ναδίρ του Διαστημικού Σταθμού. Αυτό θα μας γυρίσει πίσω στον πλανήτη Γη, όταν το έργο μας έχει ολοκληρωθεί εδώ. Πίστευα ότι θα κραυγάζω, καθώς περνούσαμε πάνω από τις μαγευτικές χιονισμένες κορυφές του Καυκάσου. Τον ήλιο να ανατέλλει και να αντανακλά από την Κασπία Θάλασσα (26/09/2010). Φωτογραφία-κείμενο: NASA, αστροναύτης Wheelock.




Μέρος του στο Great Barrier Reef
Μια έκρηξη χρωμάτων, κίνησης και η ζωή ζωγραφισμένη πάνω στον καμβά του υπέροχου κόσμου μας. Αυτό είναι ένα τμήμα του Great Barrier Reef στα ανοικτά των ανατολικών ακτών της Αυστραλίας, συνέλαβε μέσα από ένα φακό των 1.200 χιλιοστών. Νομίζω ότι ακόμη και ο μεγαλύτερος Ιμπρεσιονιστής ζωγράφος θα μείνει άφωνος μπροστά σε αυτή τη φυσική ομορφιά-(08/22/2010). Φωτογραφία-κείμενο: NASA, αστροναύτης Wheelock.



Ιταλία τη νύχτα
Η ομορφιά της Ιταλίας, μια καλοκαιρινή νύχτα που απλώνεται στη Μεσόγειο Θάλασσα. Μπορείτε να δείτε πολλά από τα όμορφα νησιά που φωτίζονται και στολίζουν τις ακτές, συμπεριλαμβανομένων του Κάπρι, της Σικελίας και της Μάλτας. Η πόλη της Νάπολης και το ηφαίστειο Βεζούβιος ξεχωρίζουν κατά μήκος της ακτής. Viva Esperia (8-22-2010)! Φωτογραφία-κείμενο: NASA, αστροναύτης Wheelock.


Οι παγετώνες της Παταγονίας
Στο νότιο άκρο της Νότιας Αμερικής, βρίσκεται το στολίδι της Παταγονίας. Η εντυπωσιακή ομορφιά των άγριων βουνών της με τους παγετώνες, τα φιορδ, και την ανοικτή θάλασσα συγκρούονται σε ένα εκπληκτικό θέαμα. Αγνό μεγαλείο (8-28-2010)! Φωτογραφία-κείμενο: NASA, αστροναύτης Wheelock.




Η Ελλάδα τη νύχτα
Τα νησιά της Ελλάδας κατά τη διάρκεια μιας καθαρής νύχτας. Η Αθήνα λάμπει έντονα κατά μήκος της Μεσογείου. Ένα πολύ σουρεαλιστικό συναίσθημα για να δείτε το μεγαλείο της αρχαίας αυτής της γης από το διάστημα (4.9.2010). Φωτογραφία-κείμενο: NASA, αστροναύτης Wheelock.


Ο Θόλος από την εξωτερική πλευρά
Η «Θόλος», συνδέεται με την πλευρά ναδίρ του Διαστημικού Σταθμού, δίνει μια πανοραμική θέα της ομορφιάς του πλανήτη μας. Ο Φιοντόρ πήρε αυτή την εικόνα από το παράθυρο του ρωσικού Docking. Εδώ είμαι στο Cupola προετοιμάζοντας τη φωτογραφική μηχανή μου αργά το βράδυ που ο τυφώνας είναι έτοιμος να σαρώσει και προσπαθώ να συλλάβω τη στιγμή ... (31/08/2010). Φωτογραφία-κείμενο: NASA, αστροναύτης Wheelock.






Όλα τα συστήματα ...έτοιμα, η αντίστροφη μέτρηση για την προσγείωση έχει ξεκινήσει. Αφήστε ένα φως για μας ... θα είμαστε στο σπίτι σύντομα ... (11/20/2010). 
Φωτογραφία-κείμενο: NASA, αστροναύτης Wheelock.

 
Επιμέλεια-Μετάφραση κειμένου : Β. Ζησιάδη











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου