Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Έπαιρναν μωρά με τη βία

Ένα άρτια οργανωμένο κύκλωμα αρπαγής και εμπορίας βρεφών, εξάρθρωσαν οι ελληνικές αρχές, σε συνεργασία με τις βουλγαρικές και την Ιντερπόλ. Στη Φθιώτιδα διέμενε ο αρχηγός

Στην εξάρθρωση του μεγαλύτερου και πιο οργανωμένου κυκλώματος εμπορίας βρεφών με πλοκάμια σε Ελλάδα και Βουλγαρία, προχώρησε το τμήμα Καταπολέμησης Εμπορίας Ανθρώπων της Ασφάλειας Αττικής το μεσημέρι της Τρίτης, μετά τις διεξοδικές έρευνες που κράτησαν παραπάνω από οκτώ μήνες.
Το κύκλωμα διακινούσε έγκυες γυναίκες από τη Βουλγαρία στην Ελλάδα και προέβαινε σε αγοραπωλησίες βρεφών και παράνομες υιοθεσίες.
Τα μέλη του εκμεταλλεύονταν την οικονομική δυσχέρεια και την ευάλωτη θέση Βουλγάρων και γυναικών ρομά και τις έπειθαν να έρθουν στην Ελλάδα να γεννήσουν, ενώ μετά τους έπαιρναν τα παιδιά.
Επτά μέλη της οργάνωσης στην Ελλάδα και άλλα πέντε στη γειτονική Βουλγαρία πέρασαν σήμερα το κατώφλι της αστυνομίας, με την κατηγορία αρπαγής ανηλίκου, ενώ διερευνάται και η συμμετοχή και άλλων προσώπων στις δραστηριότητες του κυκλώματος.
Για την υπόθεση είχε σημάνει συναγερμός στην Ιντερπόλ από τις βουλγαρικές αρχές, ενώ πονοκέφαλο είχε προκαλέσει και στις ελληνικές αστυνομικές αρχές.
Να σημειωθεί ότι τα μωρά τα παρέδιδαν σε ζευγάρια Ελλήνων έναντι του χρηματικού ποσού των 20.000-25.000 ευρώ.
Όσες από τις γυναίκες αρνούνταν να παραδώσουν τα μωρά τους, τους τα έπαιρναν με τη βία και με πλαστά έγγραφα (ληξιαρκές πράξεις γέννησης κλπ.) προχωρούσαν σε υιοθεσίες.
Οι Έλληνες αστυνομικοί μπόρεσαν να φτάσουν στον αρχηγό της οργάνωσης, ο οποίος μένει στη Φθιώτιδα, και ξεκίνησαν να τον παρακολουθούν για καιρό.
Στο διάστημα της έρευνας εντοπίστηκαν τουλάχιστον 17 γυναίκες, οι οποίες τον τελευταίο χρόνο μεταφέρθηκαν στην Ελλάδα και γέννησαν σε ελληνικά νοσοκομεία, ενώ τα νεογέννητα υιοθετήθηκαν στη συνέχεια από ελληνικές οικογένειες.
Μόλις ολοκληρώθηκε η έρευνα, ακολούθησε ταυτόχρονη επιχείρηση στην Αθήνα, την Λαμία και στις βουλγαρικές πόλεις Βάρνα, Μπουργκάς και Γιαπόλ όπου συνελήφθησαν τα μέλη του κυκλώματος και ο αρχηγός στη Λαμία στο σπίτι του οποίου βρέθηκε ένα κοριτσάκι 25 ημερών. Το είχε αρπάξει με τη βία από την 29χρονη μητέρα του υπήκοο Βουλγαρίας και προοριζόταν προς πώληση.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν αύριο το πρωί στον εισαγγελέα.
Ικανοποίηση από το Βούλγαρο ΥΠΕΣ
Την ικανοποίησή του για τον άριστο συντονισμό και τη συνεργασία των των υπηρεσιών δίωξης του οργανωμένου εγκλήματος Ελλάδας-Βουλγαρίας, που οδήγησε στην εξάρθρωση εγκληματικού κυκλώματος εμπορίας βρεφών, εξέφρασε, με σημερινές του δηλώσεις, ο υπουργός Εσωτερικών της Βουλγαρίας, Τσβετάν Τσβετάνοφ.
Ο Βούλγαρος υπουργός είπε χαρακτηριστικά πως οι μητέρες, οι οποίες προέρχονταν κυρίως από την κοινότητα των Ρομά της Βουλγαρίας, έπαιρναν "ψίχουλα" για τα μωρά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου