Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου 2011

Αποχώρησαν οι κατηγορούμενοι

Διακόπηκε η δίκη για τη "Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς", με το κλίμα να είναι ιδιαίτερα φορτισμένο. Οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν να συνεχίσουν λόγω της καταγραφής των στοιχείων όσων παρακολουθούσαν τη δίκη. Συγκεντρωμένοι φώναξαν συνθήματα συμπαράστασης. Ένταση μεταξύ έδρας και κατηγορουμένων. Δείτε τους διαλόγους.


Άρχισε σήμερα ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, που θα συνεδριάζει στη δικαστική αίθουσα των Γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού, η δίκη των 13 κατηγορουμένων, εκ των οποίων παρόντες είναι μόνο οι εννέα, για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση "Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς".
Πρόκειται για την τρίτη μεγάλη δίκη για υπόθεση τρομοκρατίας στη μεταπολίτευση και το δικαστήριο είναι κατάμεστο.
Οι κατηγορούμενοι μεταφέρθηκαν στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των φυλακών λίγο πριν τις 9 το πρωί. Λίγοι συγκεντρωμένοι φώναξαν συνθήματα, αλλά δεν υπήρξαν απρόοπτα ή επεισόδια.
Η έναρξη της εκδίκασης της υπόθεσης έρχεται σε ένα εξαιρετικά φορτισμένο κλίμα και υπό το βάρος των απειλών που εκτόξευσε η οργάνωση στην προκήρυξη με την οποία ανέλαβε το πρόσφατο χτύπημα στο Διοικητικό Πρωτοδικείο.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, λίγο πριν τις 13:00 μετά το μεσημέρι, οι κατηγορούμενοι σηκώθηκαν να φύγουν από την αίθουσα, διαμαρτυρόμενοι για την καταγραφή των στοιχείων όσων βρίσκονταν στο ακροατήριο.
Η Πρόεδρος τόνισε ότι ακόμα και ο πρωθυπουργός για να μπει θα έπρεπε να δώσει τα στοιχεία του, ωστόσο οι κατηγορούμενοι ήταν ανένδοτοι και έδωσαν εντολή στους συνηγόρους τους να τους ακολουθήσουν. Μετά από αυτό το περιστατικό η δίκη διακόπηκε.

Ένταση και συνεχείς διακοπές
Με το καλημέρα σημειώθηκε ένταση μεταξύ Με ένταση μεταξύ των κατηγορουμένων και της έδρας. Αφού το Δικαστήριο εκφώνησε τα ονόματα των έξι προσωρινά κρατούμενων και των τριών ελεύθερων, με όρους, κατηγορουμένων ζήτησε να πάρει το λόγο ένας εξ αυτών, ο Παναγιώτης Μασούρας.

Ο κατηγορούμενος δήλωσε ότι επιθυμούν να εξασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας της δίκης και να μην καταγράφονται στην είσοδο τα στοιχεία των "συντρόφων τους".
"Θέλουμε να εξασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας της δίκης. Θέλουμε μαζί μας τους συντρόφους μας. Η αίθουσα είναι γεμάτη μπάτσους και δημοσιογράφους. Ζητάμε να μη γίνεται καταγραφή των στοιχείων αυτών που έρχονται να μας συμπαρασταθούν. Δεν θα συνεισφέρουμε εμείς στο φακέλωμα. Αν δεν ικανοποιηθεί το αίτημά μας θα αποχωρήσουμε" είπε ο Π. Μασούρας
Η πρόεδρος του απάντησε: "Εντάξει να μιλήσουν οι συνήγοροί σας".
Τότε σηκώθηκε ο, εκ των κατηγορουμένων, Χαρίλαος Χατζημιχελάκης και απευθυνόμενος στην πρόεδρο της φώναξε: "Επειδή το αίτημά μας το γράψατε μην πω που... σηκωθείτε πάμε να φύγουμε".
Το λόγο έλαβαν οι, εκ των συνηγόρων, Σπύρος Φυτράκης, Νίκος Κωνσταντόπουλος και Αννα Παπαρούσου, οι οποίοι ζήτησαν από το Δικαστήριο να θέσει κανόνες ώστε να εξασφαλιστεί δίκαιη δίκη.
Οι συνήγοροι έθεσαν και αυτοί το θέμα της καταγραφής στοιχείων στην είσοδο της αίθουσας. Ζήτησαν, επίσης, να μην είναι δέσμιοι (να μην έχουν χειροπέδες) οι κατηγορούμενοι όταν παραμένουν στην αίθουσα στη διάρκεια των διακοπών της διαδικασίας.
Το δικαστήριο έκανε δεκτά τα αιτήματα της υπεράσπισης όσον αφορά τη μαγνητοφώνηση των πρακτικών και όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος, θα μεριμνήσει το δικαστήριο ώστε να λυθούν τα υλικοτεχνικά ζητήματα.
Επίσης, δεκτό έγινε το αίτημα να μην φορούν χειροπέδες οι κατηγορούμενοι στη διάρκεια των διακοπών της διαδικασίας, εφόσον παραμένουν στην αίθουσα. Δεκτό έγινε ακόμα το αίτημα για τη μη τήρηση στοιχείων όσων εισέρχονται στο δικαστήριο.


Η πρόεδρος ζήτησε από κάποιες γυναίκες, που βρίσκονταν στην πίσω πλευρά της αίθουσας, να καθίσουν κάτω και να μην κάνουν χειρονομίες. Οι γυναίκες αντέδρασαν και η πρόεδρος τους είπε ότι εάν συνεχίσουν να κάνουν σχήματα με τα χέρια θα κρατηθούν. Τότε σηκώθηκε ο Χατζημιχελάκης και φώναξε: "Αμα φύγουν αυτοί θα φύγουμε και εμείς".
-Πρόεδρος: "Σας παρακαλώ κύριε, οι κυρίες θα κρατηθούν αν συνεχίσουν να κάνουν σχήματα".
-Χατζημιχελάκης: "Σοβαρά; Ξεφτιλισμένη, δίκασε τότε άδεια αίθουσα".
Το δικαστήριο διέκοψε για να αποφορτιστεί η ατμόσφαιρα.
Μεγάλη ένταση δημιουργήθηκε όταν κατηγορούμενοι ζήτησαν να αποχωρήσουν οι αστυνομικοί με πολιτικά που κάθονται σε θέσεις του ακροατηρίου, ενώ ένας εκ των κατηγορουμένων, ο Παναγιώτης Αργυρού, είπε στην πρόεδρο ότι θέλει να ενημερώσει το δικαστήριο πως "αν γίνουν προσαγωγές συντρόφων τους θα αποχωρήσουν από τη δίκη και να δικάσετε μόνοι σας με τους φίλους σας τους μπάτσους".
Κατά τη διάρκεια διακοπής του δικαστηρίου δημιουργήθηκε νέα ένταση μεταξύ κατηγορουμένου και αστυνομικού με πολιτικά, που τον πλησίασε, αλλά και με φίλους των κατηγορουμένων που ζητούσαν από αστυνομικούς με πολιτικά να αποχωρήσουν από την αίθουσα.
Αυστηρά μέτρα ασφαλείας


Η αστυνομία έχει λάβει δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, που θα τηρούνται εντός και εκτός δικαστικής αίθουσας, και έχει προβεί ήδη στον σχεδιασμό για την μετακίνηση των δικαστών που έχουν κληρωθεί να μετέχουν στην σύνθεση του δικαστηρίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ελικόπτερο πετάει πάνω από την περιοχή, ενώ αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί σε όλη την περιοχή. Επίσης φυλάσσονται υπηρεσίες που θα μπορούσαν να είναι στόχος, καθώς και αστυνομικά τμήματα

 
Κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι οι έξι προσωρινά κρατούμενοι Χαρίλαος Χατζιμεχαλάκης, Γιώργος Καραγιαννίδης, Αλέξανδρος Μητρούσιας, Παναγιώτης Μασούρας, Παναγιώτης Αργυρού και Κωνσταντίνα Καρακατσάνη.
Οι τρεις ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους Μανώλης Γιόσπας, Νίκος Βογιατζάκης και Ερρίκος Ράλλης και οι τέσσερις καταζητούμενοι Χρήστος Τσάκαλος, Νταμιάνο Μπολάνο και τα αδέλφια Γιώργος και Μιχάλης Νικολόπουλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου