Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

«Σχέδιο Β» για το ελληνικό χρέος εξετάζει το Βερολίνο


Ένα «συνολικό πακέτο» για το ευρώ φέρεται να επεξεργάζεται η γερμανική κυβέρνηση, ενόψει και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου που θα επισφραγίσει το μηχανισμό στήριξης από τα μέσα του 2013, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας «Ηandelsblatt».

Συντηρώντας τη φημολογία περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, η εφημερίδα υποστηρίζει μάλιστα ότι το Βερολίνο εξετάζει και ένα «σχέδιο Β» για την Ελλάδα.
Στη σημερινή «φάση συγκέντρωσης όλων των ενδεχόμενων μέτρων» εξετάζονται τόσο διευκολύνσεις για το χρέος της Ελλάδας, όσο μία στενότερη οικονομική συνεργασία καθώς και ένα «φρένο χρέους» για όλες τις χώρες του ευρώ και ένα σκληρό τεστ αντοχής για τις τράπεζες, αναφέρει το δημοσίευμα.
Όπως σημειώνει, η Κομισιόν και η ΕΚΤ πιέζουν να διαμορφωθούν οι συνθήκες ώστε το EFSF να συνδράμει την Ελλάδα, ενδεχομένως και την Ιρλανδία και την Πορτογαλία στην αντιμετώπιση των δημοσιονομικών τους προβλημάτων.
Επειδή τα ελληνικά ομόλογα στη δευτερογενή αγορά έχουν πέσει στο 60% έως 95% του συνόλου που θα χρειαστεί να πληρώσει η Αθήνα, θα μπορούσε να τα αγοράσει το EFSF και να τα μεταπουλήσει στην ίδια αξία στην Ελλάδα, είτε να χορηγήσει ευνοϊκά δάνεια στην Ελλάδα για την επαναγορά του χρέους της.
Ορισμένοι αναλυτές της αγοράς αμφιβάλλουν πάντως για την επιτυχία μιας τέτοιας «εθελούσιας αναδιάρθρωσης». Σύμφωνα με τη Handelsblatt, ο Κορνέλιους Πούρπς της Unicredit θεωρεί ότι «ένα τέτοιο μέτρο θα απέφερε λίγα». Εκτιμάται ότι έτσι θα επέλθει μείωση του συνολικού ελληνικού χρέους της τάξεως του 10-20%. Σε κάθε περίπτωση «αυτό θα είναι μία ελάφρυνση» λέει ο Έρικ Νίλσεν, επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman Sachs Ευρώπης.
Από την πλευρά του ο Στέφαν Γκροθάους της τράπεζας WGZ διατυπώνει το φόβο ότι οι επενδυτές θα εκλάβουν αυτό το εθελούσιο «κούρεμα» ως μία «προετοιμασία για πολύ σκληρότερη μείωση του χρέους». Ο αναλυτής προειδοποιεί ότι «αυτό θα θέσει την αγορά ομολόγων υπό ακόμη μεγαλύτερη πίεση».
Αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ζητούν οι γερμανοί βιομήχανοι
Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γερμανικών Βιομηχανιών (ΒDI) Χανς-Πέτερ Κάιτελ ζητά να διαμορφωθεί άμεσα ένα πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας, προκειμένου να ηρεμήσουν οι αγορές.
«Μόνο μέσω μιας αναδιάρθρωσης μπορεί η Ελλάδα να απελευθερωθεί από την κρίση χρέους», εκτιμά ο κ. Κάιτελ σε συνέντευξή του στην «Handelsblatt», ενώ προειδοποιεί ότι ήδη το βάρος του χρέους είναι δυσβάσταχτο και θα συνεχίσει να αυξάνεται.
«Πρέπει να διατυπώσουμε μία λύση για τη χώρα. Αυτή μπορεί να είναι μόνον η αναδιάρθρωση με μέτρο. Οι πιστωτές, κάτοχοι ομολόγων της Ελλάδας το γνωρίζουν αυτό και έχουν ενσωματώσει από καιρό τις απώλειες», σημειώνει.
Ο πρόεδρος του BDI καλεί τις χώρες της ευρωζώνης να αποσαφηνίσουν άμεσα το τοπίο. «Είναι αντιπαραγωγικό, να οξύνεται τεχνητά η κατάσταση μέχρι 2013 για να γίνεται μετά τομή στα χρέη», λέει ο κ. Κάιτελ παραπέμποντας στο μόνιμο μηχανισμό που θα τεθεί σε λειτουργία στα μέσα του 2013. Υποστηρίζει δε ότι «το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης χρεών είναι προτιμότερο να ξεκινήσει σήμερα παρά αύριο».
Μπαρόζο: Οι Γερμανοί δίνουν πολλά, παίρνουν επίσης πολλά
«Η Γερμανία μπορεί να προσφέρει πολλά στην Ευρώπη, δέχεται όμως και πολλά από την Ευρώπη», τόνισε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Stuttgarter Zeitung», ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, κατακρίνοντας τις συνεχείς γερμανικές αντιρρήσεις στη διεύρυνση του EFSF.
«Πρέπει τώρα να δείξουμε σαφώς στις αγορές ότι δεν κάνουμε δηλώσεις, αλλά λαμβάνουμε αποφάσεις. Αυτό δεν είναι απλώς η άποψη του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι επίσης η άποψη του Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας», συμπλήρωσε.
Επιπλέον, ο κ. Μπαρόζο σημείωσε ότι «είναι ζωτικής σημασίας να θέσουμε το θέμα της αύξησης των πόρων αυτού του ταμείου σύντομα, όχι γιατί η μία ή η άλλη χώρα έχουν ανάγκη από τόσα χρήματα, αλλά διότι θα ήταν πολύ καλύτερο να λάβουμε αυτήν την απόφαση σε σχετικά ήρεμες συνθήκες, παρά υπό πίεση».
«Ορισμένες από τις επικρίσεις που ακούω από το Βερολίνο αφορούν τη χρονική συγκυρία της διατύπωσης του αιτήματός μου και όχι το περιεχόμενο. Κατά συνέπεια, στο βάθος, υπάρχει συμφωνία επί της αρχής», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Κομισιόν.
Νέα διάψευση στα σενάρια αναδιάρθρωσης χρέους
Ο κ. Μπαρόζο αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στον Τύπο σχετικά με κυοφορούμενο σχέδιο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, βάσει του οποίου η Ελλάδα θα δανειζόταν χρήματα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο για να αγοράσει τα δικά της κρατικά ομόλογα. «Οι φημολογίες για το θέμα αυτό δεν είναι χρήσιμες, ούτε έξυπνες. Δεν θέλω να λάβω μέρος», τόνισε.
Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση και το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών διέψευσαν κατηγορηματικά την ύπαρξη τέτοιου σχεδίου, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαρακτήρισε τις πληροφορίες παράλογες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου