Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Θυμωμένος ο Ερντογάν από τις δηλώσεις Μέρκελ για το Κυπριακό



Οι δηλώσεις της Μέρκελ για το Κυπριακό προκάλεσαν την κρίση στις σχέσεις του Βερολίνου με την Άγκυρα, κατά την επίσκεψή της στη Λευκωσία την Τρίτη.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Δημήτρη Χριστόφια, η Μέρκελ δήλωσε κατηγορηματικά ότι η κυπριακή κυβέρνηση παίρνει θετικές πρωτοβουλίες, ενώ η τουρκική πλευρά δεν ανταποκρίνεται ώστε να βρεθεί λύση στο Κυπριακό.

Από το Κουβέιτ, ο Ταγίπ Ερντογάν αντέδρασε πολύ θυμωμένα, υποδεικνύοντας σε οξύτατο ύφος στην καγκελάριο να πάρει μαθήματα ιστορίας. "Είναι σαφές -είπε χαρακτηριστικά- ότι δεν γνωρίζει την ιστορία του Κυπριακού ζητήματος. Καλώ την καγκελάριο να μελετήσει Ιστορία και να πιει ένα τσάι παρέα με τον Γκέρχαρντ Σρέντερ".

Σε ανάλογο ύφος ήρθε η απάντηση από το Βερολίνο, όπου ο εκπρόσωπος της κυρίας Μέρκελ, Στέφεν Σάιμπερτ, δήλωσε ότι η καγκελάριος δεν χρειάζεται μαθήματα ιστορίας για το Κυπριακό.


Την ίδια στιγμή η κυπριακή κυβέρνηση εξέφρασε με δηλώσεις του εκπροσώπου της, την πλήρη ικανοποίησή της από την επίσκεψη Μέρκελ.

Ο Στέφανος Στεφάνου, αποτιμώντας την επίσκεψη, υπογράμμισε ότι το μήνυμα της Γερμανίδας Καγκελαρίου περί αναγνώρισης των προσπαθειών, των πρωτοβουλιών και του θάρρους του προέδρου Χριστόφια στις διαπραγματεύσεις.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι η Γερμανία υποστηρίζει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ, τονίζοντας όμως πως τόσο η Λευκωσία όσο και το Βερολίνο, περιμένουν από την Άγκυρα να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της.

Κατά τη συνάντηση Χριστόφια - Μέρκελ, ο Κύπριος πρόεδρος ανέπτυξε την πρόταση του περί ενεργότερης εμπλοκής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κυπριακό, ενώ ο κ. Στεφάνου δήλωσε πως κοινή εκτίμηση των δύο πλευρών είναι "πως δεν πρέπει να αναμένονται θεαματικές κινήσεις από την Τουρκία, πριν από τις εκλογές τον προσεχή Ιούνιο".

Θετική είναι και η αντιμετώπιση του κυπριακού Τύπου. Η εφημερίδα "Αλήθεια" κάνει λόγο για "βολές Μέρκελ από τη Λευκωσία στην Άγκυρα", ενώ η εφημερίδα "Πολίτης" κυκλοφορεί με τον τίτλο "Άγγελος η Άγκελα".


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου