Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

Επιμήκυνση πληρωμής χρέους με σκληρή δημοσιονομική πειθαρχία

Σκληρή δημοσιονομική πειθαρχία θα είναι το αντίτιμο για την έγκριση της επιμήκυνσης του χρέους των 110 δισ. που ανακοινώθηκε μεν με την είσοδο της Ιρλανδίας στο μηχανισμό στήριξης αλλά δεν θα αποφασιστεί πριν τον Μάρτιο ότι η Ελλάδα θα πρέπει να ανακοινώσει νέα επώδυνα μέτρα για την τριετία 2012 -2014.

Σε δηλώσεις του μέσα στο Σαββατοκύριακο ο υπουργός οικονομικών της Γερμανίας κ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εμφανίστηκε θετικός στην παράταση της περιόδου αποπληρωμής του χρέους. Την συνέδεσε όμως με τις αποφάσεις του μόνιμου μηχανισμού στήριξης που θα συζητηθεί σήμερα και αύριο στις συνεδριάσεις του Eurogroup και ECOFIN
Πέραν όμως της ανάγκης για το μόνιμο μηχανισμό η καθυστέρηση του θέματος της Ελλάδας έχει και μια δεύτερη ερμηνεία. Στις συνεδριάσεις της οικονομικής επιτροπής οι οποίες γίνονται σε επίπεδο κρατικών αξιωματούχων και προετοιμάζουν τις συνόδους υπουργών έχει ήδη τεθεί το θέμα των καθυστερήσεων σε βασικές απαιτήσεις του μνημονίου. Η καθυστέρηση στην αναμόρφωση του φορολογικού μηχανισμού και η «ατολμία» που καταλογίζεται σε θέματα αναμόρφωσης στο δημοσίου και ευρύτερου δημόσιου τομέα υπογραμμίζεται σε κάθε ευκαιρία παρά τα καλά λόγια για την πρόοδο της δημοσιονομικής προσαρμογής.
Ανώτατα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών δηλώνουν σε όλους τους τόνους ότι η επιμήκυνση είναι δεδομένη αφού έχει ενταχθεί σε κοινή απόφαση του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών . Δεν δίνουν όμως καθόλου λεπτομέρειες για το πότε και -κυρίως - με ποιες προϋποθέσεις θα γίνει η παράταση της αποπληρωμής του χρέους.
Πρόταση Κομισιόν
Στο μεταξύ η έκθεση - πρόταση της Commission για το θέμα η οποία θα ήταν προοίμιο για την τελική έγκριση από το συμβούλιο υπουργών δεν έχει αρχίσει καν να συντάσσεται. Ωστόσο δήλωναν αισιόδοξοι ότι με τη δημιουργία του νέου μηχανισμού υπάρχει πιθανότητα η Ελλάδα μετά την επιμήκυνση του χρέους να ωφεληθεί και από μειωμένο επιτόκιο δανεισμού αφού ο νέος μηχανισμούς θα στηρίξει όλες τις χώρες με ίδιους όρους οι οποίοι θα είναι ευνοϊκότεροι ως προς τα επιτόκια δανεισμού από το δάνειο της χώρας μας.
Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι το διάστημα μέχρι και το Μάρτιο είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για την έκβαση της όλης υπόθεσης. Μέχρι τότε η Ελλάδα θα πρέπει να έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του οικονομικού προγράμματος με την Ε.Ε. το ΔΝΤ και την ΕΚΤ.
Στην παρούσα φάση το οικονομικό επιτελείο κάνει έναν αγώνα δρόμου για την προώθηση των εκκρεμοτήτων από το αναθεωρημένο μνημόνιο του Νοεμβρίου. Σε δεύτερη φάση θα πρέπει να αποτυπώσει μέσα από το αναθεωρημένο πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης το οποίο θα αρχίσει να συντάσσεται από τις επόμενες εβδομάδες τα μέτρα μέσω των οποίων θα επιτυγχάνεται δημοσιονομική προσαρμογή ύψους 12,7 δισ. ευρώ.
Οι συσκέψεις για την αποτύπωση των μέτρων αυτών με λεπτομέρειες έχουν ξεκινήσει ήδη στο ΥΠΟΙΚ κυρίως στην κατεύθυνση της αναζήτησης πρόσθετων φορολογικών εσόδων σε περίπτωση αποκλίσεων ίδιων ή ανάλογων με αυτές που είχαν τα έσοδα το 2010.
Επίσης αναζητούνται και ασφαλιστικές δικλίδες ώστε οι περικοπές δαπανών τόσο στο στενό όσο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (ΔΕΚΟ ασφαλιστικά ταμεία δημόσια νοσοκομεία) να έχουν μετρίσιμο αποτέλεσμα μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2011.
Πάντως με βάση τους υπολογισμούς του ΥΠΟΙΚ υπάλληλοι του στενού δημοσίου τομέα, οι οποίοι θα πρέπει να υπολογίζουν σε μια νέα (πέραν αυτής που προβλέπει ήδη το μνημόνιο) περικοπή αμοιβών κατά 1,5-1,6 δις ευρώ από την εφαρμογή του νέου μισθολογίου.
Eurogroup-Ecofin
Ο σταθερός μηχανισμός στήριξης αλλά και οι οικονομικές εξελίξεις στα κράτη μέλη της Ευρωζώνης θα είναι το βασικό θέμα της συνεδρίασης του σημερινού συμβουλίου υπουργών της Ευρωομάδας αλλά και του αυριανού ECOFIN στις Βρυξέλλες όπου θα συμμετέχει και ο Ελληνας υπουργός κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Σε συνέχεια των αποφάσεων του συμβουλίου Κορυφής του Δεκεμβρίου το Eurogoup θα επιφορτιστεί από το Συμβούλιο με την αποστολή να ολοκληρώσει μέχρι και το Μάρτιο την εργασία για τη διαμόρφωση του μηχανισμού στήριξης διαδικασία στην οποία θα μπορούν να συμμετέχουν και οι χώρες εκτός του ευρώ αν το επιθυμούν.
Στο ECOFIN εκτός από τον μηχανισμό στήριξης η Commission θα παρουσιάσει και την πρώτη έκθεση ανάπτυξης όπου θα αναλύονται τα βήματα για όλα τα κράτη μέλη ώστε να πετύχουν ανάπτυξη και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Παράλληλα θα εξεταστεί η πρόοδος των εθνικών προγραμμάτων μεταρρυθμίσεων όπου η Ελλάδα θα είναι απλώς θεατής δεδομένου ότι το δικό της πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων υπόκειται σε τριμηνιαίο με βάση το μνημόνιο. Επίσης η σύνοδος των υπουργών Οικονομικών θα εξετάσει την αποτελεσματικότητα των μέτρων που θα πρέπει να πάρει η Μάλτα η οποία βρίσκεται σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος από το Φεβρουάριο του 2010 ενώ ο υπουργός Οικονομικών της Εσθονίας θα κάνει μια παρουσίαση της οικονομικής κατάστασης της χώρας του μετά την ένταξή της στο ευρώ [EUR=X] Σχετικά άρθρα από 1η Ιανουαρίου.
ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ - tdas@naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου