Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

AΚΗΣ TΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ «Και ο Στρος-Καν κατηγορήθηκε, αλλά έγινε πρόεδρος του ΔΝΤ»

Ο πρώην υπουργός δηλώνει ότι δεν μετανιώνει για τίποτε και απειλεί εκείνους που έστησαν «αλήτικη σκευωρία» σε βάρος του «για ένα διαμέρισμα»...


Το πιθανό ενδεχόμενο να οδηγηθεί στον εισαγγελέα ως κατηγορούμενος αντιμετωπίζει τώρα ο κ. Ακης Τσοχατζόπουλος, ο οποίος όπως λένε όσοι τον γνωρίζουν διακατέχεται από την αγωνία μήπως το Μέγαρο Μαξίμου τον «αδειάσει». Οι κατηγορίες άλλωστε οι οποίες ερευνώνται από το ΣΔΟΕ- ο ίδιος παραδέχεται ότι εκλήθη για εξηγήσεις πριν από τα Χριστούγεννα- είναι παράβαση φορολογικού κώδικα και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Η αγωνία του πρώην υπουργού προφανώς να είναι δικαιολογημένη, γιατί οι πάντες γνωρίζουν ότι το Μέγαρο Μαξίμου θα δώσει το «πράσινο φως». Για πρώτη φορά λύνει τη σιωπή του για το επίμαχο θέμα των περιουσιακών στοιχείων του και επιχειρεί να δώσει εξηγήσεις για το πού βρήκε τα λεφτά για το σπίτι στην οδό Διον. Αρεοπαγίτου, αλλά και για τις offshore εταιρείες. «Δεν μετανιώνω για τον γάμο μου στο Παρίσι» έλεγε σε συνεργάτες του ο πρώην υπουργός και υποψήφιος πρόεδρος του ΠαΣοΚ κ. Τσοχατζόπουλος.

Είναι ο μοναδικός πολιτικός που πέρασε πριν από λίγες ημέρες το κατώφλι του ΣΔΟΕ (ύστερα από εντολή της Δικαιοσύνης) για να δώσει εξηγήσεις σχετικά με τα περιουσιακά στοιχεία και τη διακίνηση μαύρου πολιτικού χρήματος. «Κλήθηκα να δώσω διευκρινίσεις μόνο για τον τρόπο της απόκτησης της κατοικίας μου στην οδό Διον. Αρεοπαγίτου, 180 τ.μ., και τίποτε άλλο» ανέφερε ο κ. Τσοχατζόπουλος σε συνομιλία που είχε με «Το Βήμα».

Το ΣΔΟΕ έκανε τους τελευταίους μήνες «φύλλο και φτερό»όλη την περιουσία του: «Πήγα εγώ προσωπικά στοΣΔΟΕ για να δώσω εξηγήσεις, κάλεσαν εκεί και τη Βίκυ, τη γυναίκα μου,ήρθαν και πήραν κατάθεση και από τη λογίστριά μου,την κυρία Φρόσω Λαμπροπούλου,έκαναν διάφορους ελέγχους,και τώρα περιμένω να ολοκληρωθούν όλες αυτές οι έρευνες.Μετά ξέρω τι πρόκειται να κάνω» λέει, υπονοώντας ότι δεν πρόκειται να μείνει απαθής. Εσπευσε όμως να συμπληρώσει: «Επαθα από όλη αυτή την ιστορίακαι τις συκοφαντίες εναντίον μου μεγάλη ζημιά. Αυτή τη στιγμή είμαι όμηρος μιας αλήτικης σκευωρίας.Αλλά ο κόσμος ξέρει ακριβώς τι συμβαίνει».

Γάμος α λα γαλλικά
Με βραχνή φωνή, ο 73χρονος πρώην ισχυρός άνδρας των κυβερνήσεων του ΠαΣοΚ, αγχωμένος αλλά χωρίς να μετανιώνει, όπως λέει, για τίποτε, μιλάει για πρώτη φορά για τις δικαστικές έρευνες που διατάχθηκαν εναντίον του και για- λόγω των κατηγοριών που του έχουν απαγγελθεί- την αναστολή της κομματικής του ιδιότητας, αλλά και για τον περιπετειώδη γάμο του. Λέει ότι δεν μετανιώνει για τον γάμο του.«Τι θέλουν τέλος πάντων;» Παντρεύτηκε στον Αγιο Στέφανο στο Παρίσι, ο κουμπάρος του είναι Γάλλος. Είχε καλεσμένους μόνο 18 άτομα. Είναι τόσο συνηθισμένο και απλό πράγμα αυτόέλεγαν οι συνεργάτες του. Και όταν ρωτούσαν για τη δεξίωση που παρέθεσε στο υπερπολυτελές «George V», της αλυσίδας ξενοδοχείων «Four Seasons», έλεγε ότι δεν υπήρξε καμιά δεξίωση. Στο ξενοδοχείο αυτό έμεινε επειδή είναι κοντά στον Αγιο Στέφανο. Και μετά προσκάλεσε τους 18 φίλους του και τη φρουρά του με τις γυναίκες τους για δείπνο. Επιχειρώντας να δικαιολογήσει την παραμονή του στο «George V» είπε ότι έμεινε σε ένα απλό δωμάτιο που δεν ήταν ούτε ούτε σουίτα ούτε τίποτα. Και εξηγούσε ότι το δωμάτιο είναι περίπου σαν αυτά που έχει η «Μεγάλη Βρεταννία». Πληρώνεις βεβαίως κάτι παραπάνω, έλεγαν φίλοι του, αλλά αξίζει τον κόπο σε ειδικές περιπτώσεις.

Αυτή την περίοδο ο πρώην υπουργός αποφεύγει τις εξόδους, είναι σχεδόν απομονωμένος, γιατί βρίσκεται, όπως λέει, σε «δουλειές». Με συνεχείς συνεννοήσεις με τους δικηγόρους του και τη λογίστριά του, επιχειρεί να οργανώσει την υπεράσπισή του. Και, το σημαντικότερο, παρουσιάζεται σαν ένας από τους πολιτικούς που θέλουν «όσους έβαλαν το χέρι στο μέλι να πληρώσουν»: «Εάν υπάρχουν ευθύνες σε πολιτικούς, πρέπει να υπάρξουν και συνέπειες» λέει στο «Βήμα» και αμέσως μετά διερωτάται: «Αλλά γιατί πάνε να εμπλέξουν εμένα;».
Τorcaso παντού
Ορισμένα σοβαρά «κενά» που υπάρχουν για την αγορά του διαμερίσματος στην οδό Διον. Αρεοπαγίτου ο κ. Τσοχατζόπουλος επιχειρεί να τα δικαιολογήσει. Από ποιον, για παράδειγμα, αγόρασε το διαμέρισμα; Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το αγόρασε από μια offshore εταιρεία. Εντύπωση πάντως προκάλεσε το γεγονός ότι ένας από τους παλαιούς ιδιοκτήτες ήταν και η offshore εταιρεία Τorcaso Ιnvestments LΤD, η οποία έχει αναμειχθεί με το σκάνδαλο Βατοπαιδίου. Οπως τεράστιο κενό παραμένει το ότι μόλις τρεις ημέρες πριν από την ψήφιση του νόμου 3842, ΦΕΚ Α 58/23.4.2010 «περί αποκατάστασης της φορολογικής δικαιοσύνης και αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής», ο οποίος ανάμεσα στα άλλα πολλαπλασίαζε τη φορολογία ακινήτων που ανήκουν σε υπεράκτιες εταιρείες, αγόρασε το συγκεκριμένο διαμέρισμα.

Ο κ. Τσοχατζόπουλος παραδέχεται ότι αγόρασε το ακίνητο από την αμερικανική εταιρεία Νobilis (η οποία έχει έδρα, όπως λέει, στο Γουαϊόμινγκ, με κεφάλαιο 500.000 δολάρια) το 2010. Η εταιρεία αυτή το αγόρασε από την Τorcaso, αλλά, όπως σημειώνει, το 2000. Η Τοrcaso όμως έχει την έδρα της στην Κύπρο και έχει αναμειχθεί σε πολλές υποθέσεις, από το σκάνδαλο της Siemens ως το σκάνδαλο του Βατοπαίδιου. Παντού δηλαδή βρίσκεται αυτή η offshore εταιρεία, η οποία με τον έναν ή τον άλλον τρόπο συνδέεται με το όνομα του πρώην υπουργού. Ο κ. Τσοχατζόπουλος είπε απλώς ότι συμμετείχε σε αυτήν, το 1999, ο «ξάδελφός μου Νίκος Ζήγας» και ότι η συγκεκριμένη offshore εταιρεία είναι μια κατασκευαστική που δεν έχει σχέση με όπλα ή με άλλες δραστηριότητες. Πέραν τούτου ουδέν. Τα υπόλοιπα, όπως λέει, θα τα αναφέρει στη Δικαιοσύνη.

«Και ο ΣτροςΚαν είχε παραιτηθεί επειδή τον κατηγόρησαν για ατασθαλίες. Αφού ξεκαθάρισε όμως με τη Δικαιοσύνη,επανήλθε και έγινε πρόεδρος του ΔΝΤ» λέει και αναφέρει ως παράδειγμα πολιτικής δίωξης τον Ανδρέα Παπανδρέου: «Εδώ δεν σεβάστηκαν τον Παπανδρέου και τον έσυραν στο Ειδικό Δικαστήριο» λέει. Τέλος υπενθυμίζει στους πρώην «συντρόφους» του ότι ανεστάλη η κομματική του ιδιότητα, αλλά παραμένει «ενεργός στην πολιτική».

«Δεν είναι δα και παλατάκι»
Το όνομά του επανήλθε στην επικαιρότητα για την αγορά της κατοικίας του στην οδό Διον.Αρεοπαγίτου ενώ ενεπλάκη και σε offshore εταιρείες.Ο κ.Τσοχατζόπουλος αντιπαρέρχεται σήμερα όλες τις κατηγορίες και προτιμά να κάνει λόγο για«συνεχείς και συγχρονισμένες επιθέσεις»που δέχθηκε,για«παιχνίδια» και για«κύκλωμα που έδρασε εις βάρος μου»,για «σκευωρία».Αναφέρει ότι για την αγορά του σπιτιού της Διον. Αρεοπαγίτου όλα έγιναν,κατά την άποψή του,νόμιμα:«Το σπίτι το αγόρασε η σύζυγός μου.Εγώ ήμουν ο εγγυητής.Στοίχισε συνολικά 1.100.000 ευρώ.Τις 850.000 ευρώτα πήραμε δάνειο από τη Εurobank και τα υπόλοιπα από ένα διαμέρισμα που είχα στα Μελίσσια,το οποίο πούλησα μόλις χώρισα,όταν χάσαμε την εξουσία από τη ΝΔ»λέει.

Κατά τον πρώην υπουργό,όλα έγιναν με διαφάνεια και έχει καταθέσει στις αρμόδιες δικαστικές και ελεγκτικές αρχές τα συμβόλαια,τα έγγραφα από το υποθηκοφυλακείο,«τα πάντα» ,όπως λέει.Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι δεν έχει άλλο ακίνητο και ότι όλα όσα έχουν γραφεί για τα ακίνητά του δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα,παρά μόνο για το γραφείο του στην οδό Κομνά Τράκα.«Επί 15 χρόνια ζούσα με ενοίκιο, και αποφάσισα με δάνειο να αγοράσω το σπίτι,που είναι ένα διαμέρισμαστον δεύτερο όροφο,δεν είναι δα και παλατάκι» λέει και επιχειρώντας να περάσει σε αντεπίθεση από τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται,αναφέρει ότι μόλις ξεμπερδέψει από όλα αυτά θα στραφεί εναντίον όλων εκείνων που τον «συκοφάντησαν».Και για να γίνει πιο πιστευτός προσθέτει: «Πρώτη φορά στη ζωή μου,μετά από 15 χρόνια,όταν έδωσα το σπίτι μου στην πρώην σύζυγό μου,στο Ψυχικό,αποκτώ διαμέρισμα.Ηταν μια δύσκολη και βαριά επιλογή,αλλά δεν είχα τότε άλλη δυνατότητα».
tovima

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου