Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

Η κακοκαιρία σφυροκοπά τη χώρα - Έχει βουλιάξει το Πόρτο Ράφτη - Πού θα χτυπήσει η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες


- Bρέχει ασταμάτητα στην Αττική - Πρόσκαιρη ύφεση το βράδυ
- Νέα επιδείνωση από το πρωί της Παρασκευής σε όλη τη χώρα
- 40 κλήσεις για απάντληση υδάτων στην πυροσβεστική από Πόρτο Ράφτη και Μαρκόπουλο
- Ανεμοστρόβιλος σάρωσε τα πάντα στη Ρόδο






Η κακοκαιρία που πλήττει τη χώρα συνεχίζει να δημιουργεί σοβαρά προβλήματα τόσο στο Λεκανοπέδιο όσο και στις υπόλοιπες περιοχές, με ισχυρές βροχές, καταιγίδες, θυελλώδεις ανέμους αλλά και χιόνια.

Στην Αττική ήδη τα προβλήματα είναι σοβαρά στις περιοχές του Μαρκόπουλου και στο Πόρτο Ράφτη όπου η πυροσβεστική έχει δεχθεί περισσότερες από 30 κλήσεις. Οι δρόμοι στις δύο αυτές περιοχές έχουν μετατραπεί σε χειμάρρους με αποτέλεσμα να είναι σχεδόν απροσπέλαστοι, ενώ πολλά σπίτια κυρίως υπόγεια έχουν πλημμυρίσει. 


Δείτε βίντεο και συγκλονιστικές φωτογραφίες από το Πόρτο Ράφτη





Την ίδία ώρα απίστευτες εικόνες καταγράφηκαν στην περιοχή του Γενναδιού στη Ρόδο χθες το απόγευμα λίγο μετά τις πέντε όταν ένας ανεμοστρόβιλος χτύπησε την παραλιακή νοτιοανατολικά πλευρά του νησιού. Όπως γράφει το newskosmos.com στη δίνη του βρέθηκαν δύο παραθαλάσσια εστιατόρια, που σχεδόν καταστράφηκαν.

Δείτε τις συγκλονιστικές φωτογραφίες από τη Ρόδο

Xιονοπτώσεις να σημειώθηκαν σε όλη τη διάρκεια της νύχτας στο νομό της Φλώρινας και οι κάτοικοι θα τσικνίσουν με... χιόνια! Η χιονόπτωση είναι ιδιαίτερα έντονη με το ύψος του χιονιού να φτάνει τα 5 εκατοστά μέσα στην πόλη, ενώ ορεινά της Δυτικής Μακεδονίας ξεπέρασε τα 20 εκατοστά.


Δείτε το βίντεο απο την Φλώρινα



Σύμφωνα με την ΕΜΥ στις 8 το βράδυ θυελλώδεις άνεμοι θα επικρατήσουν σε:

ΕΥΒΟΙΑ
ΜΑΓΝΗΣΙΑ
ΠΡΕΒΕΖΑ
ΚΑΒΑΛΑ
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
ΛΕΣΒΟ
ΛΗΜΝΟ

Ισχυρές καταιγίδες αναμένονται σε:
ΛΑΡΙΣΑ
ΚΑΡΔΙΤΣΑ
ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ'Ηδη χιονίζει από χθες το βράδυ στην Φλώρινα και η θερμοκρασία είναι στους -5 βαθμούς. Ωστόσο δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Στην Αττική βρέχει ασταμάτητα από τις 11 το πρωί. Πολύ χαμηλές θερμοκρασίες θα έχει απόψε σε Καστοριά, Κιλκίς, Ξάνθη Ροδόπη και 'Εβρο.

ΠΙΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:

Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Πρόγνωσης Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων τα φαινόμενα θα είναι ιδιαίτερα έντονα από το μεσημέρι και θα επηρεάσουν τα νησιά του Ιονίου (από τη Λευκάδα και νοτιότερα) και την νοτιοδυτική Πελοπόννησο και θα επεκταθούν στην υπόλοιπη Πελοπόννησο, τη δυτική και κεντρική Στερεά, τη βόρεια Εύβοια, τη Θεσσαλία (κυρίως ανατολικά και νότια) και τις νότιες περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας.

Το απόγευμα, τα ισχυρά φαινόμενα θα επηρεάσουν βαθμιαία τις Σποράδες, την υπόλοιπη Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), τις Κυκλάδες πρόσκαιρα την Κρήτη (κυρίως νότια), τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου (από τη Χίο και νοτιότερα) και τα Δωδεκάνησα.

Από το βράδυ, ο καιρός θα παρουσιάσει ύφεση στα δυτικά και έτσι το πρωί της Παρασκευής ισχυρά φαινόμενα θα εκδηλωθούν στην ανατολική Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά-Εύβοια, την ανατολική Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα, την Κρήτη και βαθμιαία θα εξασθενήσουν και εκεί. 

Παράλληλα πυκνές χιονοπτώσεις προβλέπονται κατά διαστήματα σε όλα τα ορεινά, αλλά και σε περιοχές της βόρειας χώρας με χαμηλό υψόμετρο.

Οι άνεμοι στα πελάγη θα φτάσουν τα 8 και τοπικά στο Αιγαίο τα 9 μποφόρ. 

Τις πρωινές ώρες της Παρασκευής θα εκδηλώνονται ισχυρά φαινόμενα στην ανατολική Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την ανατολική Πελοπόννησο και τις Κυκλάδες. Σταδιακά, όμως, τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και εκεί. 

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εφιστά την προσοχή των πολιτών κατά το τριήμερο αυτό και τους συστήνει όπως προβούν στις παρακάτω ενέργειες:

- Να ελέγξουν τις υδρορροές των κατοικιών τους (οροφές, μπαλκόνια, βεράντες κλπ) και να βεβαιωθούν για την ομαλή λειτουργία τους.
- Να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.
- Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα πεζή ή με το αυτοκίνητο τους.
- Να ενημερώνονται κατά τακτά χρονικά διαστήματα για την πρόβλεψη του καιρού από τα ΜΜΕ.
- Να ενημερώνονται από τα κατά τόπους λιμεναρχεία για οποιαδήποτε πιθανή δια θαλάσσης μετακίνησή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου