Παρασκευή, 25 Φεβρουαρίου 2011

Επέμβαση ΝΑΤΟ στη Λιβύη και με ελληνική εμπλοκή


- Η αεροπορική και ναυτική βάση της Σούδας θα αποτελέσει το επίκεντρο της όποιας στρατιωτικής επιχείρησης
- Περίπου 330 ναυτικά μίλια χωρίζουν τη βάση από τις ακτές της Λιβύης
- AWACS ελέγχουν ήδη τη Λιβύη
- Το Άκτιο, είναι η δεύτερη βάση που θα έχει σημαντικό ρόλο στις επιχειρήσεις

«Ως εξαιρετικά πιθανό ενδεχόμενο» θεωρούν στρατιωτικές πηγές την επέμβαση του ΝΑΤΟ στη Λιβύη και την αυτονόητη σ΄ αυτή τη περίπτωση ελληνική εμπλοκή.Από προχθές ιπτάμενα ραντάρ AWACS του ΝΑΤΟ,τα οποία χρησιμοποιούν και την αεροπορική βάση του Ακτιου ,πετάνε εντός FIR Μάλτας και ουσιαστικά επιτηρούν τον εναέριο χώρο της Λιβύης.

Ο γγ του ΝΑΤΟ συναντήθηκε νωρίτερα σήμερα στη Βουδαπέστη με τους υπουργούς Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μεταξύ αυτών και με τον Έλληνα ΥΕΘΑ, Ευάγγελο Βενιζέλο.

Μετά απο αυτές τις επαφές του κ.Ράσμουσεν άρχισε η συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της Συμμαχίας από την οποία δεν αποκλείεται να προκύψει απόφαση για ανάληψη στρατιωτικής δράσης στη Λιβύη.

Αν κάτι τέτοιο γίνει η Ελλάδα θα παίξει θέλοντας και μη πρωταγωνιστικό ρόλο στις επιχειρήσεις.

Η αεροπορική και ναυτική βάση της Σούδας θα αποτελέσει το επίκεντρο της όποιας στρατιωτικής επιχείρησης γίνει στη Λιβύη. Περίπου 330 ναυτικά μίλια χωρίζουν τη βάση από τις ακτές της Λιβύης. Ανεφοδιασμός πολεμικών πλοίων και αεροσκαφών θα γίνεται αποκλειστικά στη Σούδα.

Το Άκτιο, είναι η δεύτερη βάση που θα έχει σημαντικό ρόλο στις επιχειρήσεις. Βάση η οποία αποτελεί αεροδρόμιο μεταστάθμευσης ιπτάμενων ραντάρ AWACS, του ΝΑΤΟ. Δεν θα είναι η πρώτη φορά που από το Άκτιο θα πετάξουν AWACS για να συμμετάσχουν σε πολεμικές επιχειρήσεις της Συμμαχίας. Οι αεροπορικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στην πρώην Γιουγκοσλαβία είναι ένα παράδειγμα.

Διαβάστε περισσότερα στο Onalert.gr

Ποια θα είναι η ελληνική συμμετοχή σε επίπεδο στρατιωτικών δυνάμεων; Το πιθανότερο είναι ότι η Αθήνα θα επιχειρήσει ως συνήθως να έχει όσο το δυνατόν μικρότερη συμμετοχή. Η παροχή διευκολύνσεων στις νατοϊκές δυνάμεις θα είναι τόσο μεγάλη που ίσως και να τα καταφέρει.

Διαβάστε τι ακριβώς συμβαίνει αυτή την ώρα στη Λιβύη

Διαβάστε επίσης:
Ο Καντάφι ελέγχει από τη Γιουβέντους και τη FIAT εως ευρωπαικές τράπεζες και ρωσικούς κολοσσούς

9,5 τόνους χημικών και βιολογικών όπλων έχει ο Καντάφι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου