Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Μεγάλο τσουνάμι μετά από 8,9 Ρίχτερ στην Ιαπωνία


Τσουνάμι δέκα μέτρων σάρωσε τις βορειοανατολικές ακτές της Ιαπωνίας στον Ειρηνικό μετά τον ισχυρότατο σεισμό μεγέθους 8,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, τον ισχυρότερο που έχει καταγραφεί ποτέ στη χώρα.
Τα ιαπωνικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για τουλάχιστον 44 νεκρούς, ενώ το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο αναφέρει ότι πρόκειται για τον έβδομο μεγαλύτερο σεισμό που έχει καταγραφεί ποτέ.
Ο σεισμός σημειώθηκε στις 07:46 (ώρα Ελλάδος - 14:46 τοπική ώρα) και η αρχική μέτρησή του ήταν 7,9 Ρίχτερ, για να αναβαθμιστεί λίγο αργότερα σε 8,8 Ρίχτερ, στη συνέχεια στα 8,9 Ρίχτερ σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο και στα 8,8 σύμφωνα με την Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε σε απόσταση 373 χλμ από την ιαπωνική πρωτεύουσα σε εστιακό βάθος 20 χλμ.
Μεγένθυνση 

Τη δόνηση των 8,9 Ρίχτερ ακολούθησε σειρά ισχυρών μετασεισμών, με τον μεγαλύτερο να καταγράφεται στα 7,9 Ρίχτερ.
Λίγη ώρα μετά τον ισχυρότατο σεισμό, μεγάλο τσουνάμι σάρωσε τις βορειοανατολικές ακτές της Ιαπωνίας στον Ειρηνικό, καταστρέφοντας τα πάντα στο πέρασμά του. Τσουνάμι ύψους 10 μέτρων έπληξε τις ακτές του Σεντάι με τα νερά να καλύπτουν καλύπτουν το διάδρομο προσγείωσης και απογείωσης του αεροδρομίου ενώ τα διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα μεταδίδουν εντυπωσιακές εικόνες του παλιρροϊκού κύματος.
Προηγήθηκε προειδοποίηση της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας που μεταδόθηκε από την ιαπωνική τηλεόραση, για επικίνδυνο τσουνάμι ύψους δέκα μέτρων, ενώ ανάλογη προειδοποίηση εξέδωσε και το Κέντρο Προειδοποίησης του Ειρηνικού για τη Ρωσία, τις Μαριάννες Νήσους και τις Φιλιππίνες.
«Ενας σεισμός τέτοιου μεγέθους μπορεί να προκαλέσει καταστροφικό τσουνάμι ικανό να πλήξει τις ακτές κοντά στο επίκεντρο σε λίγα λεπτά και τις πιο απομακρυσμένες ακτές σε λίγες ώρες», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κέντρου, το οποίο επίσης προειδοποίησε ότι ένα τσουνάμι μπορεί να αποτελείται από σειρές κυμάτων, με απόσταση από πέντε λεπτά μέχρι μία ώρα μεταξύ τους και ότι το πρώτο κύμα είναι πιθανόν να μην είναι το ισχυρότερο.
Το Κέντρο σήμανε συναγερμό για το νησί Γκουάμ, την Ταϊβάν, τα Νησιά Μάρσαλ, την Ινδονησία, την Παπούα Νέα Γουινέα, το Ναούρου, τη Μικρονησία και τη Χαβάη. Οι αρχές στις Φιλιππίνες κήρυξαν συναγερμό για τσουνάμι σε 19 επαρχίες της χώρας. Στη συνέχεια ο συναγερμός επεκτάθηκε σε ολόκληρο τον Ειρηνικό Ωκεανό, με εξαίρεση τον Καναδά και τις ακτές του ηπειρωτικού τμήματος των ΗΠΑ.
Μέχρι στιγμής υπάρχουν πληροφορίες για τραυματίες σε παραλιακές κυρίως πόλεις της Ιαπωνίας. Σύμφωνα με το πρακτορείο Κιόντο που επικαλείται στην τοπική αστυνομία, αρκετοί είναι οι τραυματίες στην περιφέρεια Μιγιάτζι, κοντά στο επίκεντρο του σεισμού. Η ίδια πηγή αναφέρει ότι πλοίο με εκατό επιβαίνοντες παρασύρθηκε από το τσουνάμι στη βορειοανατολική Ιαπωνία.
Το Γαλλικό Πρακτορείο μετέδωσε ότι κατέρρευσε στέγη κτιρίου στο κέντρο του Τόκιο κατά τη διάρκεια τελετής απονομής διπλωμάτων σε σπουδαστές, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλοί τραυματίες. Επίσης, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Jiji, μετά το σεισμό πλημμύρισε ο χώρος στάθμευσης του πάρκου αναψυχής της Ντίσνεϊλαντ στην περιοχή του Τόκιο. Δεν έχει γίνει γνωστό αν υπήρχαν άνθρωποι στο χώρο αυτό την ώρα του σεισμού.
Οι αεροπορικές και σιδηροδρομικές συγκοινωνίες διακόπηκαν στο μεταλύτερο τμήμα της Ιαπωνίας, μετέδωσε το πρακτορείο Κιόντο. Οι πτήσεις ακυρώθηκαν αεροδρόμιο Ναρίτα της ιαπωνικής πρωτεύουσας, μέχρι οι αρμόδιες αρχές να ελέγξουν την κατάσταση των διαδρόμων, ενώ αμέσως μετά το σεισμό διακόπηκαν τα δρομολόγια των τρένων υψηλής ταχύτητας και έκλεισαν οι δρόμοι του Τόκυο. Σύμφωνα με το πρακτορείο Jiji, έξι πυρκαγιές βρίσκονται σε εξέλιξη στην περιοχή της ιαπωνικής πρωτεύουσας.


Σεισμός 8,8 Ρίχτερ στην Ιαπωνία
Τεράστια πυρκαγιά έχει ξεσπάσει σε διυλιστήριο της πόλης Ιισιχάρα στην περιοχή του Τόκιο. Σύμφωνα με εικόνες που μετέδωσαν τα τηλεοπτικά δίκτυα το βιομηχανικό συγκρότημα που διαχειρίζεται η ιαπωνική πετρελαϊκή εταιρία Cosmo Oil έχει τυλιχτεί στις φλόγες.
Τριάντα διεθνείς ομάδες διάσωσης είναι έτοιμες να αναχωρήσουν για την Ιαπωνία, όπως ανακοίνωσαν τα Ηνωμένα Έθνη. «Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε ως συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις», δήλωσε η Ελίζαμπεθ Μπιρς από το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικής Βοήθειας.
Ο σεισμός ξεπερνά σε μέγεθος το σεισμό 7,9 Ρίχτερ του 1823 κατά τον οποίο έχασαν τη ζωή τους 140.000 άνθρωποι στην περιοχή του Τόκιο.
Φωτιά σε πυρηνικό σταθμό
Πυρκαγιά ξέσπασε σε θάλαμο όπου στεγάζεται τουρμπίνα στον πυρηνικό σταθμό της Οναγκάουα στη νομαρχία Μιγιάγκι της βορειοανατολικής Iαπωνίας, μετά τον ισχυρότατο σεισμό των 8,9 Ρίχτερ, μετέδωσε το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Kyodo.
Ωστόσο καμιά διαρροή ραδιενέργειας εντός των εγκαταστάσεων αυτών ούτε σε άλλες πυρηνικές εγκαταστάσεις στις πληγείσες περιοχές δεν ανιχνεύτηκε τις ώρες που ακολούθησαν τους ισχυρότερους μετασεισμούς.
Σύμφωνα με το υπουργείο Βιομηχανίας, διακόπηκε αυτόματα η λειτουργία σε συνολικά 11 αντιδραστήρες.
Eρυθρός Σταυρός: Φόβοι για υπερκάλυψη νησιών από το τσουνάμι
Μεγαλύτερο ύψος από κάποια νησιά του Ειρηνικού έχει το τσουνάμι που προκλήθηκε από τον ισχυρότατο σεισμό στην Ιαπωνία, με αποτέλεσμα να υπάρχουν φόβοι για υπερκάλυψή τους τους, σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό.
«η μεγαλύτερη ανησυχία μας είναι για την περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού, όπου οι αναπτυσσόμενες χώρες είναι πολύ πιο ευάλωτες σε μία τέτοια καταστροφή. Το τσουνάμι αποτελεί μεγάλη απειλή», όπως δήλωσε εκπρόσωπος του οργανισμού.
«Αυτή τη στιγμή, είναι ψηλότερο από κάποια νησιά και μπορεί να τα υπερκαλύψει».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου