Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011

Ισχυρή χιονόπτωση στα βόρεια της Αττικής - Σφοδρή χιονόπτωση στη Στερεά Ελλάδα - Υπεράνθρωπες προσπάθειες να μην κλείσει η Εθνική


Ι

- ''Σκεπάστηκε'' στο χιόνι η Θεσσαλονίκη - Προβλήματα στην Αθηνών-Λαμίας από τα χιόνια
- Χιονόνερο στα βόρεια προάστια - Προβλήματα από τη χιονόπτωση στον Άγιο Στέφανο
- Που χρειάζονται αλυσίδες - Μόνο με αλυσίδες ο δρόμος από το τελεφερίκ και πάνω - Συνεχής Ενημέρωση
- Με βάρκες απεγκλώβισαν 4μελή οικογένεια στην Πάτρα

Χιονόπτωση σημειώνεται αυτή την ώρα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης ενώ στις παρυφές της πόλης, το έχει ήδη «στρώσει». Ήδη άρχισε να ρίχνει χιονόνερο και στα βόρεια προάστια της Αττικής, ενώ ίδιες καιρικές συνθήκες επικρατούν και στις Αφίδνες.

Ήδη στην Αττική εντοπίζονται τα προβλήματα σε δρόμους στον Άγιο Στέφανο από ακινητοποιημένα αυτοκίνητα λόγω έλλειψης αντιολισθητικών αλυσίδων, αλλά και στον Μαρκόπουλο Ωρωπού.

Χιόνι πέφτει από το πρωί και στη βόρεια Χαλκιδική και σ΄όλη τη βόρεια Ελλάδα, το κρύο είναι τσουχτερό με τις εκτιμήσεις των μετεωρολόγων να κάνουν λόγο για επιδείνωση των καιρικών φαινομένων από το απόγευμα.

Εν τω μεταξύ από το απόγευμα απαγορεύτηκε ο απόπλους από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου για όλα τα νησιά της χώρας, λόγω των θυελλωδών ανέμων που σε κάποια σημεία φτάνουν και τα 10 μποφόρ.

Με μεγάλα προβλήματα συνεχίζεται η επιστροφή των εκδρομέων λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας που πλήττει το βράδυ τη Φθιώτιδα. Στο ρεύμα καθόδου από Λαμία προς Αθήνα, στην περιοχή των Καμμένων Βούρλων και του Αγίου Κωνσταντίνου επικρατούν ακραία καιρικά φαινόμενα και μάλιστα τα αυτοκίνητα μόλις βγαίνουν από τις σήραγγες βρίσκονται αντιμέτωποι με σφοδρή χιονόπτωση. Εκχιονιστικά μηχανήματα έχουν εγκλωβιστεί ανάμεσα στα ΙΧ και δεν μπορούν να προχωρήσουν, με συνέπεια το ρεύμα ανόδου στο ίδιο σημείο, από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη, να έχει γίνει αδιαπέραστο. Έτσι η τροχαία επιτρέπει να περάσουν μόνο αυτοκίνητα με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Ο "εφιάλτης" της επιστροφής των εκδρομέων δεν σταματά εκεί. Δέκα χιλιόμετρα μετά, αναγκάζονται να συνεχίσουν με "βήμα σημειωτόν" και μάλιστα με ταχύτητες που δεν ξεπερνούν τα 10-15 χιλιόμετρα. Το χιόνι έχει καλύψει ένα μέρος του οδοστρώματος της Εθνικής οδού και η χιονόπτωση συνεχίζεται με ιδιαίτερα έντονο ρυθμό. Από το 160ό χλμ, στο ύψος του Αγίου Κωνσταντίνου, στο 145ο χλμ στο ύψος των Λιβανατών, η κίνηση γίνεται με ιδιαίτερη δυσκολία στον εθνικό δρόμο και υπάρχει ενδεχόμενο ακινητοποίησης των αυτοκινήτων.

Από τον κόμβο της Τραγάνας, στο 133ο χλμ, μέχρι και το Μαρτίνο, εκατοντάδες αυτοκίνητα είναι σχεδόν ακινητοποιημένα λόγω της σφοδρής χιονόπτωσης.

Σε ό,τι αφορά την ανατολική Φθιώτιδα, σοβαρά προβλήματα αρχίζουν και δημιουργούνται στα όρια της Φθιώτιδας με την Μαγνησία στους Αγίους Θεοδώρους. Ήδη επικρατεί σφοδρή χιονόπτωση, με τα βαριά φορτηγά τα οποία κινούνται προς τη βόρεια Ελλάδα σταθμεύονται από την τροχαία στην περιοχή της Στυλίδας. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 230ό χλμ, λίγο μετά τη Στυλίδα, στο 265ο χλμ, υπάρχει ιδιαίτερα έντονη χιονόπτωση και τα εκχιονιστικά μηχανήματα δεν προλαβαίνουν να καθαρίσουν το οδόστρωμα και αρχίζουν να υπάρχουν σοβαρά προβλήματα.-
Διαβάστε ποιά είναι η κατάσταση στην περιοχή

Περισσότερο από τέσσερις ώρες χρειάστηκαν άνδρες της ΕΜΑΚ στην περιοχή Κάτω Αλισσός του δήμου Δυμαίων Αχαΐας, για τον απεγκλωβισμό τετραμελούς οικογένειας, μέσα από το ίδιο της το σπίτι. Οι γονείς μαζί με τα παιδιά τους είχαν  εγκλωβιστεί, λόγω των νερών που έχουν κατακλύσει τον περίβολο της οικίας, η οποία βρίσκεται κοντά στον ποταμό Πείρο. Όλα τα μέλη της οικογένειας είναι καλά στην υγεία τους. 

Άρχισαν τα χιόνια - Που χρειάζονται αλυσίδες

Ξεκίνησε από νωρίς το πρωί να χιονίζει στο Καρπενήσι, Μπράλο και Δομοκό. Προς το παρόν αλυσίδες είναι απαραίτητες μόνο για τα οχήματα που κινούνται προς Καρπενήσι, στη Ράχη Τυμφρηστού, αλλά σε λίγο θα χρειαστούν και προς Μπράλο και Δομοκό.
 
Χιόνι από το πρωί πέφτει και στα ορεινά της Δυτικής Φθιώτιδας, ενώ από νωρίς το βράδυ , ίσως και το απόγευμα, τα χιόνια θα επισκεφθούν τη Λαμία και τις πεδινές περιοχές.
 
Με τσουχτερό κρύο ξύπνησαν το πρωί της Καθαράς Δευτέρας οι κάτοικοι  των νομών Εβρου, Φλώρινας, Γρεβενών, Ευρυτανίας, Καστοριάς, Πέλλας, Κιλκίς και Θεσσαλονίκης. Θυελλώδεις ανεμοι θα πνέουν σε Λάρισα και Μαγνησία, οπου αναμένονται και χιονοπτώσεις.

Ήδη σε κάποιες περιοχές χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες. Αναλυτικά εδώ.
Το κύμα κακοκαιρίας έχει δημιουργήσει προβλήματα στα δρομολόγια των πλοίων.

Δεν εφυγε στις 11.00 απο Αλεξανδρουπολη για Σαμοθρακη το επιβατηγο οχηματαγωγο Σάος 2, από το Βόλο δεν θα φυγει το Φλάινγκ Κάτ 5 για Σποράδες το οποιο ήταν προγραμματισμένο για τις 14:30, απαγορευτικό σε ισχύ για τα δρομολόγια Πρινου -Καβαλα και από την Καβαλα εκτελούνται μονο τα δρομολόγια κλειστού τύπου από Κεραμωτή για το λιμάνι της Θάσου ενώ από τη Σαλαμίνα εκτελούνται μόνο τα δρομολόγια για μεγάλα πλοία.
 
Γενικά για τη σήμερα Καθαρά Δευτέρα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προβλέπει επιδείνωση του καιρού απο βορρά προς νότο με βασικά χαρακτηριστικά την αισθητή πτώση της θερμοκρασίας, τους θυελλώδεις ανέμους κυρίως στο βόρειο Αιγαίο και τις χιονοπτώσεις στα ορεινά αλλά και σε πεδινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα σε Μακεδονία, Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια και ανατολική και βόρεια Πελοπόννησο.

Η θερμοκρασία στη Μακεδονία και τη Θράκη θα κυμανθεί από μειον 2 έως 07 βαθμούς Κελσίου ενώ στη δυτική Μακεδονία θα είναι  3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Βροχές, καταιγίδες και χιονόνερο σε παραθαλάσσιες περιοχές αναμένονται στην Ηπειρο. Το βραδυ της Δευτέρας θα χιονίσει στα ημιορεινά ακόμη και των νησιών του Ιονίου καθώς και σε πεδινές περιοχές της δυτικής Στερεάς.
Οι άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο τοπικά 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί απο 02 έως 13 βαθμούς Κελσίου αλλά στην  Ηπειρο θα είναι 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Για τη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την ανατολική Πελοπόννησο προβλέπονται τοπικές βροχές και χιόνια στα ορεινά. Απο το απόγευμα ο καιρός θα επιδεινωθεί με χιόνια στα ημιορεινά και από το βράδυ και στα πεδινά της Θεσσαλίας και της Στερεάς. Κατά τόπους τα φαινόμενα θα είναι έντονα.Οι άνεμοι θα πνέουν μέχρι 8 μποφόρ και στα βόρεια τοπικά 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί απο μηδέν έως 09 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλία θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Το βράδυ και κατά τη διάρκεια της νύκτας προς την Τρίτη οι χιονοπτώσεις στη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, την Ανατολική Στερεά, την Εύβοια και τη Βόρεια και Ανατολική Πελοπόννησο θα είναι κατά τόπους ισχυρές.

Σταδιακή ενίσχυση θα παρουσιάσουν οι βόρειοι άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο και την Τρίτη και στο υπόλοιπο Αιγαίο φθάνοντας τα 9 και τοπικά τα 10 μποφόρ.

Την Τρίτη στη βόρεια Ελλάδα αναμένεται παγετός κατά τόπους ισχυρός και πιθανότητα για ασθενείς παροδικές χιονοπτώσεις. Στην υπόλοιπη χώρα κακοκαιρία με χιονοπτώσεις όχι μονό στα ορεινά αλλά και σε πεδινές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας. Τα φαινόμενα βαθμιαία στα δυτικά θα παρουσιάσουν ύφεση αλλά στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τη βόρεια και ανατολική Πελοπόννησο θα είναι κατά τόπους ισχυρά. Στις υπόλοιπες περιοχές βροχή η χιονόνερο και τοπικά χιόνι κυρίως στην Κρήτη. Χιονόπτωση αναμένεται και στην πόλη της Αθηνας. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πτώση.

Για την Τετάρτη προβλέπονται χιονοπτώσεις στα ορεινά της βορειοανατολικής χώρας. Στην υπόλοιπη χώρα αναμένονται νεφώσεις με χιονόνερο, χιονοπτώσεις στα ορεινά και πιθανώς και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο της ανατολικής και νότιας χώρας. Βαθμιαία εξασθένηση των φαινόμενων. Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα φτάσουν τα 9 μποφόρ. Θα επικρατήσουν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και ισχυρός παγετός κυρίως στα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά.

Ειδικότερα για την Αττική, το βράδυ της Δευτέρας και κατά τη διάρκεια της νύκτας προς την Τρίτη χιονοπτώσεις πιθανόν ισχυρές θα σημειωθούν και σε πεδινές περιοχές στα βόρεια του νομού. Την Τρίτη και την Τετάρτη υπάρχει πιθανότητα χιονόπτωσης ακόμη και στην πόλη της Αθήνας.

Δείτε τον χάρτη με το πως θα εξελιχθούν τα ακραία καιρικά φαινόμενα. 


Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εφιστά την προσοχή των πολιτών κατά το τριήμερο αυτό και τους συστήνει:

• Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρµοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

• Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

• Να ενημερώνονται εγκαίρως για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου, σε περιπτώσεις που θα μετακινηθούν, ούτως ώστε η μετακίνησή τους να µη συµπέσει µε την αιχµή των έντονων καιρικών φαινοµένων, όπως αυτή προβλέπεται από τα δελτία της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

• Να ελέγξουν την κατάσταση του αυτοκινήτου τους, προτού επιχειρήσουν οποιαδήποτε μετακίνηση, να έχουν εφοδιαστεί εκ των προτέρων με τις απαραίτητες αντιολισθητικές αλυσίδες και να γνωρίζουν τον τρόπο με τον οποίο τοποθετούνται στο όχημά τους.

• Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα πεζοί ή με το αυτοκίνητο τους.

• Να ενημερώνονται κατά τακτά χρονικά διαστήματα για την πρόβλεψη του καιρού από τα ΜΜΕ.

• Να ενημερώνονται από τα κατά τόπους λιμεναρχεία για οποιαδήποτε πιθανή δια θαλάσσης μετακίνησή τους.

• Να ελέγξουν τις υδρορροές των κατοικιών τους (οροφές, μπαλκόνια, βεράντες κλπ) και να βεβαιωθούν για την ομαλή λειτουργία τους.

Για την περαιτέρω ενημέρωση και ασφάλεια των πολιτών από χιονοπτώσεις και παγετό, στο παρόν δελτίο περιλαμβάνονται αναλυτικότερες πληροφορίες και συμβουλές της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

• ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΗΣ

o Αν βρίσκεστε στο σπίτι:

• Διατηρείστε το σπίτι σας ζεστό και παραμείνετε εντός αυτού κατά το περισσότερο δυνατό.

• Μην αφήνετε τα παιδιά να βγουν έξω ασυνόδευτα.

• Ελέγξτε το δίκτυο ύδρευσης, τους σωλήνες και τον υαλοπίνακα του ηλιακού θερμοσίφωνα.

o Αν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο:

• Αποφύγετε την οδήγηση σε δύσβατες περιοχές.

• Αλλάξτε πορεία αν βρίσκεστε σε δύσβατο δρόμο και υπάρχει έντονη χιονόπτωση.

• Τηρείτε τις αποστάσεις ασφαλείας από τα προπορευόμενα οχήματα.

• Παραμείνετε στο αυτοκίνητο αν αυτό ακινητοποιηθεί. Ανάβετε τη μηχανή για 10 λεπτά ανά ώρα και διατηρείτε την εξάτμιση του οχήματος καθαρή από το χιόνι.

o Αν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο:

• Πηγαίνετε σε ασφαλές μέρος χωρίς να εκτεθείτε στη χιονοθύελλα.

• Ντυθείτε με πολλά στρώματα από ελαφριά και ζεστά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και φορέστε ζεστές αδιάβροχες μπότες. Προτιμήστε ένα αδιάβροχο εξωτερικό ρούχο.

• Προσέξτε τις μετακινήσεις σας σε περιοχές όπου προβλέπονται χιονοπτώσεις.

• Χρησιμοποιείστε αντιολισθητικές αλυσίδες αν είναι απολύτως απαραίτητο να μετακινηθείτε με αυτοκίνητο. Είναι προτιμότερο να ταξιδέψετε κατά τη διάρκεια της ημέρας χρησιμοποιώντας κεντρικούς δρόμους. Ενημερώστε τους οικείους σας για τη διαδρομή που θα ακολουθήσετε.

• Προτιμήστε τα μέσα μαζικής μεταφοράς για μετακινήσεις στην πόλη.

• ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΑΓΕΤΟΥ

o Σε περιοχές όπου έχει δημιουργηθεί παγετός απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή όταν οδηγείτε. Ενημερωθείτε για την κατάσταση του οδικού δικτύου και έχετε αντιολισθητικές αλυσίδες.

o Αν μετακινείστε πεζή, φορέστε κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγετε τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας.

• ΣΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ

Προληπτικά μέτρα για την προστασία των σωληνώσεων από ενδεχόμενο παγετό:

• Βεβαιωθείτε ότι οι εξωτερικοί σωλήνες (πχ ηλιακού θερμοσίφωνα, βρύσες μπαλκονιών) είναι μονωμένοι, διαφορετικά να φροντίσετε ώστε να μονωθούν το συντομότερο δυνατόν.

Αν παρόλα αυτά παγώσουν οι κεντρικοί σωλήνες σας, ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες:

• Κλείστε αμέσως τον κεντρικό διακόπτη παροχής νερού του σπιτιού και ελέγξτε τον υδρομετρητή. Αν συνεχίζει να λειτουργεί («γράφει») τότε υπάρχει διαρροή στο δίκτυό σας. Κλείστε τον διακόπτη της κεντρικής παροχής και καλέστε έναν υδραυλικό.

• Ελέγξτε αν έχουν βραχεί ή διατρέχουν κίνδυνο οι ηλεκτρικές σας εγκαταστάσεις και απομονώστε τις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου