Τρίτη, 15 Μαρτίου 2011

Ιαπωνία: Πυρηνικός εφιάλτης με έκλυση ραδιενέργειας

Πιθανή βλάβη στο κύριο κέλυφος του αντιδραστήρα 2 μετά την έκρηξη, σύμφωνα με την ΙΑΕΑ. Το επίπεδο πυρηνικού συναγερμού στη Φουκουσίμα έφτασε στο βαθμό 6 της 7βαθμης κλίμακας. Σεισμός 6,2 ρίχτερ νοτιοδυτικά του τόκιο.Πανικός στο Τόκιο με πολλούς από τους κατοίκους να σπεύδουν να εγκαταλείψουν την ιαπωνική πρωτεύουσα. Συνεχής ενημέρωση. Αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων του φονικού σεισμού (Pics+Vid)

Οι φόβοι για μία πυρηνική καταστροφή στην Ιαπωνία ενισχύθηκαν μετά την απελευθέρωση απευθείας στην ατμόσφαιρα ραδιενεργών υλικών, έπειτα από δύο ακόμη πυρηνικά συμβάντα στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, όπου σημειώθηκε νέα έκρηξη τα ξημερώματα της Τρίτης.
Η ΙΑΕΑ επιβεβαίωσε ότι ραδιενεργές ουσίες απελευθερώθηκαν απευθείας στην ατμόσφαιρα μετά την πυρκαγιά στον αντιδραστήρα αριθμός 4 του σταθμού της Φουκουσίμα.

Τα επίπεδα της ακτινοβολίας που οφείλονται στην πυρκαγιά του αντιδραστήρα αριθμός 4 του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα "θα μπορούσαν να είναι επιβλαβή για την υγεία" του πληθυσμού, δήλωσε ο Ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών Τακεάκι Ματσουμότο.
Η πυρηνική κρίση δεν εξελίσσεται ομαλά και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα συμβεί τις επόμενες ώρες, ενώ η φύση δεν είναι σύμμαχος των προσπαθειών των ιαπωνικών αρχών.
Ζημιά στο κέλυφος
Η νέα έκρηξη που σημειώθηκε στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα μπορεί να προκάλεσε βλάβη στο κύριο κέλυφος της μονάδας ενός αντιδραστήρα του σταθμού, ανακοίνωσε η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας.
Η ΙΑΕΑ προσέθεσε ότι η έκρηξη στον αντιδραστήρα αριθμός 2 του σταθμού Φουκουσίμα Νταϊίτσι "μπορεί να επηρέασε την ακεραιότητα του κύριου κελύφους του".

Σημείωσε παράλληλα ότι το κύριο κέλυφος των αντιδραστήρων 1 και 3 φαίνεται ανέπαφο παρά τις εκρήξεις που σημειώθηκαν εκεί.
Η διεθνής υπηρεσία υπογράμμισε επίσης ότι η κατάσταση των αντιδραστήρων στους πυρηνικούς σταθμούς Φουκουσίμα Νταΐνι, Οναγκάουα και Τοκάι είναι ασφαλής και σταθερή.
Πολύ ισχυρός μετασεισμός
Ισχυρός σεισμός μεγέθους 6 βαθμών σημειώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης, νοτιοδυτικά του Τόκιο. Ο σεισμός έγινε αισθητός στην ιαπωνική πρωτεύουσα, όπου σείστηκαν κτίρια.
Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε στη νομαρχία Σιζουόκα, σε απόσταση περίπου 120 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά του Τόκιο και κοντά στο όρος Φούτζι, ζώνη στην οποία έγιναν περισσότερο αισθητές οι δονήσεις από το σεισμό, σύμφωνα με την ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Το εστιακό βάθος του σεισμού εντοπίστηκε στα 10 χιλιόμετρα.
Το ιαπωνικό δημόσιο δίκτυο NHK μετέδωσε αναφερόμενο στο σεισμό 6 βαθμών που σημειώθηκε λίγο νωρίτερα νοτιοδυτικά του Τόκιο, στην ανατολική Ιαπωνία, ότι ήταν ένας από τους πιο ισχυρούς μετασεισμούς που πλήττουν τη χώρα μετά τον καταστροφικό σεισμό της περασμένης Παρασκευής.
Οι τελευταίες εξελίξεις στον Φουκουσίμα
Η διαχειρίστρια εταιρεία του ιαπωνικού πυρηνικού εργοστασίου Φουκουσίμα 1 ανακοίνωσε ότι ενδέχεται να ρίξει νερό για να ψύξει τη δεξαμενή εξαντλημένου πυρηνικού καυσίμου στον αντιδραστήρα 4 του εργοστασίου μέσα στις επόμενες δύο με τρεις ημέρες.
Η εταιρεία Tokyo Electric Power Co (Tepco) ενδέχεται να ρίξει νερό μέσω δύο οπών στον τοίχο του κτιρίου το οποίο στεγάζει στον αντιδραστήρα 4 του πυρηνικού εργοστασίου Φουκουσίμα Νταϊίτσι, δήλωσε αξιωματούχος της εταιρείας σε συνέντευξη Τύπου.
Μία έκρηξη που σημειώθηκε νωρίτερα δημιούργησε δύο τρύπες 8 εκατοστών στο κέντρο του τοίχου του εξωτερικού κτιρίου του αντιδραστήρα. Αυτό σημαίνει ότι η δεξαμενή εξαντλημένου πυρηνικού καυσίμου είναι εκτεθειμένη στον εξωτερικό αέρα.
Τμήμα των εργαζομένων έχει εγκαταλείψει τον πυρηνικό σταθμό και οι κάτοικοι μίας περιοχής ακτίνας τριάντα χιλιομέτρων έλαβαν οδηγία να παραμείνουν στα σπίτια τους.
Νωρίτερα είχε ανακοινωθεί ότι κατασβέσθηκε η φωτιά στις εγκαταστάσεις τουαντιδραστήρα Νο. 4 , ενώ η πίεση στον αντιδραστήρα Νο. 2 μειώθηκε μετά την έκρηξη.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενεργείας ανακοίνωσε ότι πληροφορήθηκε από τις ιαπωνικές αρχές ότι η φωτιά οφειλόταν στην ανάφλεξη δεξαμενής χρησιμοποιημένου καυσίμου και ότι ραδιενεργά υλικά απελευθερώθηκαν "απευθείας" στην ατμόσφαιρα.
Δείτε live το πρόγραμμα του Αλ Τζαζίρα που έχει συχνές συνδέσεις με τις εξελίξεις στην Ιαπωνία.
Οι ιαπωνικές αρχές πληροφόρησαν τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενεργείας (IAEA) ότι το επίπεδο της ραδιενέργειας ανά ώρα στον πυρηνικό σταθμό φθάνει μέχρι τα 400 μιλισιβέρτ.

Οι ιαπωνικές αρχές ανακοίνωσαν ότι η φωτιά στον αντιδραστήρα Νο.4 του πυρηνικού σταθμού προκλήθηκε πιθανόν από έκρηξη υδρογόνου, αναφέρεται στην ανακοίνωση της IAEA.
Η IAEA ενημερώθηκε από τις ιαπωνικές αρχές για την έκρηξη στο κτίριο που στεγάζει τον αντιδραστήρα Νο. 2, η οποία σημειώθηκε στις 06.20 (τοπική ώρα).
Έκρηξη και πυρκαγιά
Στη 01:15 (ώρα Ελλάδος), μία νέα έκρηξη σημειώθηκε στον πυρήνα του αντιδραστήρα 2 στο πυρηνικό εργοστάσιο παραγωγής πυρηνικής ενέργειας της Φουκουσίμα, στη βόρειο-ανατολική Ιαπωνία. Μάλιστα ξέσπασε φωτιά και στον αντιδραστήρα 4 του πυρηνικού σταθμού λίγο μετά την έκρηξη αλλά "φαίνεται ότι έχει σβήσει", μετέδωσαν πολλά ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης.
"Η πυρκαγιά στο τέταρτο επίπεδο του αντιδραστήρα 4 φαίνεται ότι έχει σβήσει", σύμφωνα με το πρακτορείο Jiji που πρόσθεσε πως την επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς είχε αναλάβει ο αμερικανικός στρατός. "Όμως την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιβεβαίωσε η ιαπωνική Πυροσβεστική Υπηρεσία", προσθέτει η ίδια πηγή.

Ο Γιούκιο Εντάνο, εκπρόσωπος της κυβέρνησης, δήλωσε νωρίτερα πως πυρκαγιά εκδηλώθηκε στον αντιδραστήρα 4 εξαιτίας έκρηξης που προκάλεσε η συγκέντρωση υδρογόνου.
Αν και η λειτουργία του αντιδραστήρα διακόπηκε αυτομάτως αμέσως μετά τον σεισμό της Παρασκευής, "τα καύσιμα που χρησιμοποιεί ο αντιδραστήρας θερμάνθηκαν απελευθερώνοντας υδρογόνο με αποτέλεσμα να σημειωθεί έκρηξη ανάλογη με αυτές των αντιδραστήρων 1 και 3", τόνισε ο Εντάνο.
Η συγκεκριμένη περιοχή βρίσκεται σε "κόκκινο συναγερμό" για πιθανό κίνδυνο πυρηνικού ατυχήματος, μετά την καταστροφή του συστήματος ψύξης της καρδιάς των αντιδραστήρων, που προκλήθηκε από τον καταστροφικό σεισμό της περασμένης Παρασκευής αλλά και το φονικό τσουνάμι που ακολούθησε.

Όπως ανέφερε το δίκτυο Νέα του Κιότο, στους αντιδραστήρες 1 και 3 έχουν ήδη σημειωθεί εκρήξεις και σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές το ίδιο συνέβη και τα ξημερώματα της Τρίτης στον αντιδραστήρα 2 του ίδιου συγκροτήματος.Να σημειωθεί ότι λίγες ώρες πριν από τη νέα έκρηξη, η Ιαπωνία είχε ζητήσει επίσημα τη συνδρομή της Διεθνούς Οργάνωσης Ατομικής Ενέργειας για την αντιμετώπιση της κατάστασης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου