Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Θρίλερ με τον γιο του Καντάφι

Νεκρός φέρεται ο ένας γιος του Καντάφι σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Arabian Business. Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί στόχων του καθεστώτος του Μουαμάρ Καντάφι. Νέες οικονομικές κυρώσεις από την ΕΕ. Διοικητικό κτήριο στο σύμπλεγμα κατοικιών του Καντάφι καταστράφηκε. Συνεδριάζει το ΝΑΤΟ. Δείτε live εικόνα. (Pics+Vids)




Ένας από τους γιους του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι υπέκυψε στα τραύματά του σε νοσοκομείο της Τρίπολης, ανέφεραν ιστότοποι της αντιπολίτευσης και Αραβικά ΜΜΕ σήμερα.
Ο Χάμις Καντάφι φέρεται να είχε τραυματιστεί το Σάββατο, όταν ένας πιλότος της λιβυκής πολεμικής αεροπορίας έριξε εσκεμμένα το αεροσκάφος του στο κτιριακό συγκρότημα Μπαμπ αλ Αζιζία, όπου πιστεύεται ότι βρίσκονται ο Καντάφι ή/και κάποιοι από τους συγγενείς του.
Ο Χάμις Καντάφι κατέληξε λόγω των εγκαυμάτων που υπέστη από την επίθεση, σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Arabian Business.
Ωστόσο όπως αναφέρει το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων AGI, επικαλούμενο πηγές τις λιβυκής κυβέρνησης, η είδηση του θανάτου του Χαμίς είναι ψευδής χαρακτηρίζοντας τα όσα λέγονται παράλογα.

Εξάλλου, Σύμφωνα με τον  Ναμίκ Ταν, Τούρκος πρεσβευτή στις ΗΠΑ, όπως έγραψε στο Twitter του, τέσσερις εργαζόμενοι των New York Times-δύο ρεπόρτερ και δύο φωτογράφοι- αφέθηκαν ελεύθεροι και είναι στο δρόμο της επιστροφής από τη Λιβύη.
Οικονομικός στραγγαλισμός του Καντάφι
Αυστηρές οικονομικές κυρώσεις σε βάρος 11 συνεργατών του Μουαμάρ Καντάφι και 9 εταιρειών, ενέκριναν οι 27 υπουργοί Εξωτερικών στις Βρυξέλλες.
Η Γερμανία πρότεινε να υπάρξουν κυρώσεις σε βάρος του λιβυκού τομέα υδρογονανθράκων, ώστε να στεγνώσει από χρήμα ο Καντάφι και να μην μπορεί να χρηματοδοτήσει την αντεπίθεσή του κατά των εξεγερμένων.
Ο Μουαμάρ Καντάφι ελέγχει επίλεκτες στρατιωτικές δυνάμεις μισθοφόρων, για τη συντήρηση των οποίων χρειάζεται πακτωλό χρημάτων.
Στην δεύτερη φάση η "Αυγή της Οδύσσειας"
Σε εξέλιξη βρίσκεται το δεύτερο κύμα επίθεσης εναντίον του συστήματος αεράμυνας της Λιβύης, μετά την απόρριψη της κατάπαυσης του πυρός, που είχαν ανακοινώσει νωρίτερα οι λιβυκές ένοπλες δυνάμεις, από Βρετανία και ΗΠΑ.
Τη ίδια στιγμή η διεθνής κοινότητα, παραμένει διχασμένη για την επέμβαση. Ιδιαίτερα καυστικός ήταν στις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, κάνοντας λόγο για "Μεσαιωνική Σταυροφορία" (δείτε εδώ)
Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε αργά το βράδυ ότι ένα από τα υποβρύχια του βρετανικού βασιλικού ναυτικού, επανέλαβε την εκτόξευση κατευθυνόμενων πυραύλων Τόμαχοκ κατά στόχων στο έδαφος της Λιβύης.
Οι εξελίξεις στη Λιβύη αναμένεται να απασχολήσουν τόσο το ΝΑΤΟ, του οποίου οι εκπρόσωποι βρίσκονται σε διαρκή συνεδρίαση, όσο και την ΕΕ, της οποίας οι υπουργοί Εξωτερικών συνεδριάζουν σήμερα στις Βρυξέλλες.
Δείτε live εικόνα από τα  μεγαλύτερα πρακτορεία ειδήσεων.

Ημέρα κρίσιμων αποφάσεων
Στο επίπεδο του ΝΑΤΟ, οι ασκήσεις επί χάρτου επί των τριών βασικών αποστολών που ενδέχεται να του ανατεθούν έχουν ολοκληρωθεί. Πρόκειται για τον έλεγχο του εναέριου χώρου της Λιβύης, την επιβολή του εμπάργκο όπλων και την προώθηση ανθρωπιστικής βοήθειας.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι δύο πρώτες αποστολές θα μπορούσαν να υλοποιηθούν άμεσα, ενώ για την προώθηση της ανθρωπιστικής βοήθειας απαιτείται ευρύτερος σχεδιασμός. Ωστόσο, επίσημο αίτημα για ενεργοποίηση του ΝΑΤΟ δεν έχει ακόμη υποβληθεί, ενώ γνωστές είναι οι ενστάσεις της Τουρκίας (που δεν προσεκλήθη στη σύνοδο του Παρισιού) και της Γερμανίας έναντι των εξελίξεων στη Λιβύη.
Στο επίπεδο της ΕΕ θα επιχειρηθεί σήμερα η δημιουργία ενός κοινού τόπου συνεννόησης των κρατών μελών της. Κάτι που στο επίπεδο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν κατέστη δυνατό, με τη Γαλλία και την Βρετανία, ( τα μόνιμα μέλη του), να ψηφίζουν υπέρ των στρατιωτικών πιέσεων και τη Γερμανία να επιλέγει την οδό της αποχής.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Ιορδανό βασιλιά Αμπντουλά, την Κυριακή και οι δύο τους συμφώνησαν ότι μία συμμαχία κρατών πρέπει να αναλάβει δράση εναντίον του καθεστώτος της Λιβύης, όπως ανακοίνωσε σύμβουλος του αμερικανού προέδρου.






Οι πρεσβευτές των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ στη συμμαχία, στη "μαραθώνια" σύνοδο της Κυριακής στις Βρυξέλλες, ενέκριναν ένα επιχειρησιακό σχέδιο , που συμβάλλει στην εφαρμογή του εμπάργκο όπλων που επέβαλλε ο ΟΗΕ στη Λιβύη όπως ανακοινώθηκε από τον οργανισμό.
Αξιωματούχος του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι ένα άλλο σχέδιο που αφορά πιθανή εμπλοκή των συμμαχικών δυνάμεων, στην επιβολή από τα Ηνωμένα Έθνη, ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Λιβύη, θα συζητηθεί ξανά σήμερα, Δευτέρα, που συνεχίζεται η έκτακτη σύνοδος, των Μόνιμων Αντιπροσώπων των χωρών-μελών.
Η Τουρκία που συμμετείχε στην έκτακτη σύνοδο για τη Λιβύη, και η οποία είχε πάρει θέση κατά της ενεργού ανάμιξης της συμμαχίας στις επιχειρήσεις, έβαλε προσκόμματα νωρίτερα στην επίτευξη τελικής συμφωνίας ανάμεσα στους αντιπροσώπους, όπως ανέφερε διπλωμάτης του ΝΑΤΟ, την Κυριακή.



Οι αντιπρόσωποι των 28 χωρών-μελών, στη συνάντηση που θα επαναλάβουν σήμερα, θα πρέπει να συμφωνήσουν πλέον στην ενεργό ανάμιξη των δυνάμεων της συμμαχίας στο σχέδιο επιβολής απαγόρευσης πώλησης όπλων, το οποίο περιλαμβάνει τη χρήση αεροσκαφών και πλοίων, της συμμαχίας για την παρεμπόδιση του καθεστώτος Καντάφι να εφοδιαστεί με οπλισμό.
Κάποιες χώρες-μέλη της συμμαχίας, όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία, έχουν ήδη αναλάβει δράση με αεροπορικούς βομβαρδισμούς και πυραυλικές επιδρομές κατά στόχων της Λιβυκής αεράμυνας, το Σαββατοκύριακο.Όμως το ΝΑΤΟ σαν οργανισμός, που βάσει καταστατικού λαμβάνει όλες τις αποφάσεις με ομοφωνία, στη συνεδρίαση της Κυριακής παρουσιάστηκε διηρεμένο, σχετικά με το αν θα έπρεπε να εμπλακεί η όχι.
Η Γερμανία επίσης τάχθηκε ενάντια στη διεθνή επέμβαση στη Λιβύη, ενώ όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές, διαφώνησε με αυτή τη θέση η Γαλλία, που υποστήριξε την άποψη ότι η φήμη της συμμαχίας στον Αραβικό κόσμο είναι αποτέλεσμα κυρίως του πολέμου στο Αφγανιστάν, και με δεδομένο ότι έχει δημιουργηθεί η εντύπωση ότι κυριαρχείται από τις ΗΠΑ.

Οι ίδιες πηγές είπαν ότι η Βρετανία, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς, ήταν ανάμεσα στα κράτη-μέλη που επιθυμούσαν να αναλάβει το ΝΑΤΟ, την πρωτοβουλία των επιχειρήσεων εναντίον του καθεστώτος Καντάφι. Ο ρόλος πάντως της συμμαχίας περιορίζεται μέχρι τώρα στην εναέρια επιτήρηση.
Πάνω από οκτώ χιλιάδες Λίβυοι που συμπορεύονται με το κίνημα της εξέγερσης κατά του ηγέτη της χώρας Μουάμαρ Καντάφι έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη της εξέγερσης έως σήμερα, ανέφερε εκπρόσωπος των αντικαθεστωτικών πολιτών μιλώντας αργά το βράδυ στο αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο "Αλ Τζαζίρα".
Καταστράφηκε κτίριο που βρισκόταν στο σύμπλεγμα κατοικιών του Καντάφι στην Τρίπολη
Ενα διοικητικό κτίριο που βρισκόταν στο σύμπλεγμα κατοικιών του λίβου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι στην Τρίπολη καταστράφηκε από τις επιθέσεις των συμμαχικών δυνάμεων διότι αποτελούσε κέντρο "διοίκησης και ελέγχου" των λιβυκών δυνάμεων, όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας αξιωματούχος της συμμαχίας.
"Στο πλαίσιο της απόφασης 1973 συνεχίζουμε να επικεντρωνόμαστε σε στόχους που αποτελούν άμεση απειλή για το λιβυκό λαό και που εμποδίζουν την επιβολή ζώνης εναέριου αποκλεισμού", πρόσθεσε αυτός ο αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.
Δείτε live εικόνα από τα  μεγαλύτερα πρακτορεία ειδήσεων

Το κτίριο, που βρισκόταν περίπου 50 μέτρα από τη σκηνή όπου ο Καντάφι συνήθιζε να δέχεται τους επίσημους προσκεκλημένους του, καταστράφηκε ολοσχερώς από έναν πύραυλο, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του λιβυκού καθεστώτος Μούσα Ιμπραχίμ στους ξένους δημοσιογράφους που μεταφέρθηκαν στο σημείο.
Νωρίτερα είχαν ακουστεί στην Τρίπολη δυνατές εκρήξεις, μία από τις οποίες στο σύμπλεγμα κατοικίών του Καντάφι, στην Μπαμπ Αζιζίγια στα νότια της πρωτεύουσας.




Οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν την κατάπαυση πυρός που κήρυξε χθες η Λιβύη
Ο αμερικανός υπουργός Αμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς δήλωσε ότι τίθεται κατά μίας στρατιωτικής επιχείρησης που θα έχει στόχο τον λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι.
Οταν ρωτήθηκε για την πιθανότατα ο συμμαχικός στρατός να βάλει στο στόχαστρό του τον Καντάφι αφού καταστρέψει τον στρατιωτικό του μηχανισμό, ο Γκέιτς δήλωσε ότι η συμμαχία πρέπει να σεβαστεί την απόφαση των Ηνωμένων Εθνών που επιτρέπει την προσφυγή στη βία μόνο για την προστασία των αμάχων στη Λιβύη.

"Πιστέυω ότι είναι σημαντικό να δράσουμε στο πλαίσιο της απόφσης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ", επεσήμανε στους δημοσιογράφους από το αεροπλάνο που τον μετέφερε στη Ρωσία όπου θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη.
Ο αμερικανός υπουργός υπογράμμισε άλλωστε ότι η επέμβαση στη Λιβύη γίνεται από "μία ποικιλόμορφη συμμαχία" και ότι η αύξηση των στόχων ενδέχεται να βλάψει την ομοφωνία της οποίας χαίρει μέχρι στιγμής η απόφαση του ΟΗΕ.
"Αν αρχίσουμε να προσθέτουμε στόχους, πιστεύω ότι αυτό θα προκαλέσει προβλήματα", δήλωσε ο Γκέιτς. "Δεν θα ήταν καλή ιδέα να θέσουμε στόχους που δεν θα μπορέσουμε να εκπληρώσουμε".
Ο Γκέιτς εκτίμησε άλλωστε ότι η στρατιωτική επιχείρηση "ξεκίνησε με δυναμικό και επιτυχημένο τρόπο" και διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ δεν θα έχουν "ηγετικό ρόλο" στην επέμβαση.
"Θα έχουμε στρατιωτικό ρόλο στη συμμαχία, αλλά όχι ηγετικό", υπογράμμισε εξηγώντας ότι οι ενδιαφερόμενες χώρες συζητούν την οργάνωση της διοίκησης. Αποκάλυψε μάλιστα ότι οι αραβικές χώρες δεν επιθυμούν η ηγεσία να περάσει στο ΝΑΤΟ.
Εξάλλου ο Γκέιτς φάνηκε επιφυλακτικός στο ενδεχόμενο να δοθεί άμεση βοήθεια στους εξεγερμένους που κατέχουν το ανατολικό τμήμα της Λιβύης. "Πιστεύω ότι οι Λίβυοι πρέπει να το λύσουν μόνοι τους", παρατήρησε. "Θα δούμε αν θα υπάρξει εξωτερική βοήθεια για τους εξεγερμένους". "Το κλειδί είναι κατ' αρχάς να επιβληθεί μία ζώνη εναέριου αποκλεισμού για να εμποδίσουμε (τον Καντάφι) να χρησιμοποιήσει το στρατό του για να σφαγιάσει τον ίδιο του τον λαό".

Ο επικεφαλής του αμερικανικού Πενταγώνου επεσήμανε επίσης ότι ούτε η Ουάσιγκτον ούτε οι άλλες κυβερνήσεις της συμμαχίας επιθυμούν τη διαίρεση της Λιβύης, όμως πρόσθεσε ότι είναι πολύ νωρίς για να γίνουν τέτοιες προβλέψεις.
"Αγνοούμε τί μας επιφυλάσσει το μέλλον. Ολες οι χώρες επιθυμούν η Λιβύη να παραμείνει ενωμένη".
Εξάλλου οι ΗΠΑ είχαν ανακοινώσει χθες Κυριακή ότι δεν αναγωνρίζουν τη χθεσινή κατάπαυση του πυρός που ανακοίνωσε ο Καντάφι.
"Η θέση μας αυτή τη στιγμή (...) είναι ότι δεν είναι πραγματική (η κατάπαυση πυρός) ή ότι παραβιάστηκε αμέσως", δήλωσε ο Σύμβουλος Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τομ Ντόνιλον στους δημοσιογράφους.
Προπηλακισμός του Μπαν Κι-Μουν από διαδηλωτές
Υποστηρικτές του Μουαμάρ Καντάφι επιτέθηκαν στον γενικό γραμματέα του ΟHE, Μπαν Κι-Μουν, στην πλατεία Ταχρίρ, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Ο επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών αναγκάστηκε να καταφύγει στο αρχηγείο του Αραβικού Συνδέσμου, που βρίσκεται πολύ κοντά στην πλατεία, προκειμένου να γλυτώσει από τους οργισμένους διαδηλωτές.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου