Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Στο χείλος του γκρεμού η Πορτογαλία – Την ''σκοτώνουν'' οι αγορές - Παραιτείται η κυβέρνηση και πέφτει στα νύχια της τρόικας

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στην Πορτογαλία καθώς όλα δείχνουν πως θα απορριφθούν από τη βουλή τα μέτρα λιτότητας, παρά τη δραματική προειδοποίηση του πρωθυπουργού πως σε αυτό το ενδεχόμενο θα παραιτηθεί.

Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Ζοζέ Σόκρατες θα αναγκαστεί να παραιτηθεί διότι σύμφωνα με τα λεγόμενα του η απόρριψη του σχεδίου λιτότητας καθιστά μοναδική επιλογή την προσφυγή της Πορτογαλίας στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, στο δρόμο δηλαδή που χάραξαν η Ελλάδα και η Ιρλανδία.
 
Ήδη τα κόμματα της αντιπολίτευσης δήλωσαν πως θα καταψηφίσουν τα μέτρα λιτότητας, στην ψηφοφορία που θα αρχίσει στις 17.00 ώρα Ελλάδος στην Πορτογαλική Βουλή, με το επιχείρημα ότι θα επιφέρουν μείωση των συντάξεων και των δημοσίων δαπανών, καθώς και φορολογικές αυξήσεις.
 
Για αυτούς τους λόγους ο Πορτογάλος πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της χώρας στις 21.00 ώρα Ελλάδας.
 
Εξαιτίας της πολιτικής αστάθειας το επιτόκιο των δεκαετών ομολόγων του πορτογαλικού δημοσίου ανέβηκε σήμερα στο 7,77% από το χθεσινό 7,65%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου