Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

Bόμβα Αρείου Πάγου: πληρώνει τις ζημιές ο μεθυσμένος οδηγός και όχι η ασφαλιστική

Με μια απόφαση – βόμβα, ο Άρειος Πάγος υποστήριξε ότι ο μεθυσμένος οδηγός που προκάλεσε ζημιές με το αυτοκίνητό του σε τρίτους οφείλει ο ίδιος προσωπικά να τις πληρώνει και όχι οι ασφαλιστικές εταιρείες.
Ωστόσο, απαραίτητη προϋπόθεση για αυτό είναι η σχετική διάταξη να προβλέπεται στο ασφαλιστικό συμβόλαιο ή έστω, ακόμα και αν δεν έχει συμφωνηθεί ρητά κάτι τέτοιο, να υπάρχει σε αυτό παραπομπή στην σχετική υπουργική απόφαση.

Πιο συγκεκριμένα, όπως έκρινε ο Άρειος Πάγος, η ασφαλιστική εταιρεία δεν απαλλάσσεται από την ευθύνη αποζημιώσεως. Οφείλει να τα δώσει χρήματα στο θύμα, ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα να τα ζητήσει πίσω από τον ασφαλισμένο της μεθυσμένο οδηγό που προκάλεσε το ατύχημα. Η ίδια απόφαση του Αρείου Πάγου τονίζει πως μεθυσμένος θεωρείται όποιος οδηγός εμφανίσει ένδειξη άνω του 0,25 σε αλκοτεστ ή άνω του 0,50 γραμμάρια ανά λίτρο αίματος σε ενδεχόμενη αιμοληψία.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση που εξετάστηκε, οδηγός Ι.Χ. τραυμάτισε οδηγό μοτοσυκλέτας στο 10ο χιλιόμετρο της Εθνικής οδού Χανίων - Κισάμου Κρήτης. Το αλκοτέστ έδειξε 0,41 mgr/l και η ασφαλιστική εταιρεία, που υποχρεώθηκε να πληρώσει  164.053 ευρώ στον μοτοσικλετιστή, του ζήτησε πίσω τα λεφτά που κατέβαλε. Τα δικαστήρια, τόσο στο Εφετείο όσο και στον Άρειο Πάγο, έκριναν ότι ορθά του ζήτησε τα χρήματα η ασφαλιστική εταιρεία... 

100greekblogs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου