Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2012

Οι τραγικοί θάνατοι της μουσικής

Η δολοφονία του Τζον Λένον από τα χέρια του διαταραγμένου Μαρκ Ντέιβιντ Τσάπμαν στις 8 Δεκεμβρίου του 1980, αποτέλεσε, για πολλούς που μεγάλωσαν στα '60s, το τέλος της νεότητάς τους. Ο Λένον είχε φωτογραφηθεί νωρίτερα να υπογράφει ένα αντίτυπο του νέου του άλμπουμ, Double Fantasy (ο πρώτος του μετά από πέντε χρόνια), στον μελλοντικό του δολοφόνο. 


 Ο θάνανος του 'Jacko' από καρδιακή προσβολή που σχετίζεται με ναρκωτικά τον Ιούνιο του 2009, πυροδότησε ένα ξέσπασμα θλίψης σε ολόκληρο τον κόσμο που παρόμοιό του δεν είχε συμβεί από την δολοφονία του Λένον 30 χρόνια πριν. 










 O ηγέτης των Nirvana, Κερτ Κομπέιν ήθελε αρχικά να τιτλοφορήσει το τρίτο άλμπουμ του γκρουπ Μισώ τον Εαυτό μου και Θέλω να Πεθάνω, αλλά άλλαξε γνώμη φοβούμενος πως η ειρωνεία του τίτλου θα χανόταν κάπου ανάμεσα στους θαυμαστές και τους κριτικούς. Δεν υπήρχε καμία ειρωνεία ωστόσο στην αυτοκτονία του τον Απρίλιο του 2004. 







 Δεν είναι μόνο οι rock stars που πεθαίνουν νέοι. Ο θρύλος του hip-hop Τούπακ Σακούρ ήταν μόνο 25 χρονών όταν πυροβολήθηκε από μυστηριώδεις επιτιθέμενους αφού είχε παρακολουθήσει έναν αγώνα του Μάικ Τάισον, πεθαίνοντας έξι ημέρες μετά στο νοσοκομείο. Η αδιευκρίνιστη δολοφονία του Τούπακ παραμένει τυλιγμένη σε μυστήριο αν και πολλοί υποπτεύονται την συμμετοχή ενός περίφημου αντίπαλου ράπερ...





 Όπως ο Τούπακ, ο αστέρας του hip-hop Μπίγκι Σμόλς επίσης συνάντησε πρόωρα τη μοίρα του. Ο 24χρονος που πυροβολήθηκε σε μία επίθεση στο δρόμo στις 9 Μαρτίου του 1997, μόλις ένα χρόνο αφού πέθανε ο Τούπακ. Ο ράπερ ταξίδευε σε ένα φορτηγό όταν ένα αυτοκίνητο πλησίασε και πυροβόλησε στο όχημά του. Ο Μπίγκι πυροβολήθηκε τέσσερις φορές και αργότερα πέθανε στο νοσοκομείο.






 H 16η Αυγούστου του 1977 σημάδεψε το άδοξο τέλος του Έλβις σε ηλικία 42 ετών. Χρόνια κακής διατροφής και φαρμάκων οδήγησε τον κάποτε λυγερόκορμο Βασιλιά με γλαύκωμα, υψηλή πίεση, κατεστραμμένο συκώτι και ένα μεγενθυμένο παχύ έντερο. Βρέθηκε νεκρός στο πάτωμα του μπάνιου του από την φίλη του Τζίντζερ Άλντεν. 




 H Λίσα 'Λεφτ Άι' Λόπες που ήταν διάσημη στα '90s με το R&B γυναικείο συγκρότημα TLC βρήκε τραγικό θάνατο σε ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα στις Ονδούρες στις 25 Απριλίου του 2002. H 30χρονη ήταν το μόνο θύμα της σύγκρουσης. Η μητέρα της αργότερα μήνυσε τους κατασκευαστές του αυτοκινήτου που οδηγούσε. 








 Ο Ντον ΜακΛιν θα περιέγραφε κάποτε το αεροπορικό δυστύχημα του 1959 στο οποίο σκοτώθηκε ο 22χρονος Μπάντι Χόλι ως «την ημέρα που η μουσική πέθανε», στην επιτυχία του 'American Pie'. 












 Ο Μπάντι Χόλι δεν ήταν ο μόνος πολλά υποσχόμενος νεαρός μουσικός που χάθηκε εκείνη τη νύχτα. Ο 17χρονος Ρίτσι Βάλενς, συνθέτης του 'La Bamba' επέβαινε επίσης σ' εκείνο το μοιραίο τσάρτερ, μαζί με τον Τζέι Πι Ρίτσαρντσον, γνωστό και ως «The Big Bopper».










 H προσωπική αεροπορική πτήση ήταν επίσης η αιτία όταν το ανερχόμενο αστέρι του R&B Αλάια σκοτώθηκε λίγο μετά την απογείωση το 2001. Όπως και ο Μπάντι Χόλι πριν από περισσότερο από 40 χρόνια, ήταν μόλις 22 ετών











 Ο θρύλος της soul Μάρβιν Γκέι πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από τον ίδιο του τον πατέρα όταν προσπάθησε να επέμβει σ' ένα καβγά ανάμεσα στους γονείς του περί χρημάτων. Ήταν 44 χρονών. 










 Άλλο ένα θύμα πυροβολισμού, η ιδιοφυία της metal κιθάρας, ο Ντάιμπαγκ Ντάρελ πυροβολήθηκε έξι φορές εξ επαφής από έναν τρελό θαυμαστή ενώ έπαιζε με το συγκρότημά του Damageplan στο Alrosa Villa στο Κολόμπους του Οχάιο. Ήταν 38 ετών. 





 Ο επιδεικτικός frontman των Queen, Φρεντι Μερκιουρι που έκρυβε την σεξουαλικότητά του από το κοινό για χρόνια (αν και πρέπει να είχε κανείς ένα πολύ μέτριο ραντάρ εντοπισμού των gay για να μην το είχε καταλάβει), τελικά πέθανε από AIDS το 1991 σε ηλικία 45 ετών. 







 Είναι σχεδόν απίστευτο, αλλά ο θάνατος του θρύλου της reggae Μπομπ Μάρλεϊ προκλήθηκε από έναν τραυματισμό στο δάχτυλο που μολύνθηκε παίζοντας ποδόσφαιρο το 1977. Αρνούμενος την συμβατική ιατρική φροντίδα, αυτός μετατράπηκε σε κακοήθη μελάνωμα, που σταδιακά εξαπλώθηκε σε ολόκληρο το σώμα του, σκοτώνοντάς τον στις 11 Μαίου του 1981 σε ηλικία 36 ετών. 







 Ο αυθεντικός κιθαρίστας των Rolling Stones, Μπράιαν Τζόουνς, ήταν η πρώτη απώλεια της ροκ εποχής. Πνίγηκε (αν και κάποιοι υποψιάζονται πως υπήρξαν σημάδια βίας) στη πισίνα του μήνες αφού του είχε ζητηθεί να εγκαταλείψει το συγκρότημα λόγω της αυξανόμενης χρήσης ναρκωτικών. Έχοντας ιδρύσει τους Stones, o Μπράιαν ίδρυσε επίσης άθελά του το 27 Club, μία αλληλουχία από διάσημους ροκ μουσικούς που πέθαναν σε ηλικία 27 ετών.





 Ο Τζίμι Χέντριξ ήταν ο επόμενος που προσχώρησε σ' αυτό το τραγικό club, όταν πνίγηκε από τον ίδιο του τον εμετό ενώ κοιμόταν τον Σεπτέμβριο του 1970. Όπως και με τον Μπράιαν, ορισμένοι υποστηρίζουν πως δολοφονήθηκε.











 Η Τζάνις Τζόπλιν ακολούθησε μόλις ένα μήνα μετά τον Τζίμι. Βρέθηκε νεκρή σ' ένα δωμάτιο ξενοδοχείου μετά από υπερβολική δόση ηρωίνης τον Οκτώβριο του 1970. 













 Ο τραγουδιστής των Doors, Τζιμ Μόρισον υπήρξε ο τελευταίος της σειράς των ροκ μουσικών που έφτασαν στο τέρμα στα 27 τους (μέχρι ο Κερτ Κομπέιν να ανανεώσει αυτή την παράδοση δύο δεκαετίες μετά) όταν ανακαλύφθηκε νεκρός στην μπανιέρα στο διαμέρισμά του στο Παρίσι τον Ιούλιο του 1971. Δεν υπήρξε ποτέ επίσημη αιτία θανάτου αφού δεν απαιτούνταν αυτοψία από τον γαλλικό νόμο. Δεν χρειάζεται να αναφέρουμε, πως οι θεωρίες συνωμοσίας αφθονούν.





 O τραγουδιστής των INXS, Μάικλ Χάτσενς, είχε ως πρότυπο κατά ένα μεγάλο βαθμό τον Τζιμ Μόρισον, έτσι δεν προκαλεί καμία έκπληξη πως πέθανε επίσης νέος. Η επίσημη αιτία θανάτου που δόθηκε ήταν η αυτοκτονία (βρέθηκε στραγγαλισμένος από την ίδια του την μαύρη δερμάτινη ζώνη), όμως ορισμένοι, συμπεριλαμβάνομένης της φίλης του Πόλα Γιέιτς, πιστεύουν πως ο θάνατός του ίσως να προκλήθηκε από ερωτική αυτο-ασφυξία. 





 Λες και ήθελε να αποδείξει πως οι ράπερς δεν πεθαίνουν μόνο από πυροβολισμούς, το μέλος των Wu-Tang Clan, Όιλ Ντέρντι Μπάσταρντ, πέθανε από ένα θανατηφόρο μείγμα κοκαίνης και του φαρμάκου Tramadol σε ηλικία 35 ετών. 









 Στις 3:54 μ.μ. ώρα Βρετανίας της 23ης Ιουλίου 2011, δύο ασθενοφόρα κλήθηκαν στην οικία της τραγουδίστριας Ειμι Γουαινχαουζ, στο Κάμντεν του Λονδίνου. Λίγο αργότερα, επιβεβαιώθηκε ο θάνατός της από την Σκότλαντ Γιαρντ. Η αστυνομία ανέφερε ότι τα αίτια του θανάτου της Γουάινχαουζ ήταν ανεξήγητα . Η νεκροψία έγινε στις 25 Ιουλίου 2011 με τα αποτελέσματά της να είναι ατελή και να μην μπορούν να στοιχειοθετήσουν την αιτία του θανάτου της. Στις 26 Οκτωβρίου 2011, το αποτέλεσμα της ιατροδικαστικής έρευνας έδειξε, ότι η Γουάινχαουζ πέθανε από υπερβολική δόση αλκοόλ.




Η Γουίτνεϊ Χιούστον έφυγε από την ζωή σε ηλικία 48 ετών στις 11 Φεβρουαρίου 2012 σε ξενοδοχείο του Μπέβερλι Χιλς, στο Λος Άντζελες. Βρέθηκε νεκρή στην μπανιέρα του δωματίου της απο υπερβολική χρήση ναρκωτικών.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου