Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

Σαν σήμερα το 1957... γεννιέται η Αννα Βίσση

Η Άννα Βίσση στο Άμστερνταμ.
Γέννηση20 Δεκεμβρίου 1957 (52 ετών)ΛάρνακαΚύπρος Country flag
ΕθνικότηταCountry flag Ελληνική
ΥπηκοότηταCountry flag Κυπριακή
Είδος ΤέχνηςΤραγούδι, Σύνθεση
Καλλιτεχνικά ρεύματαΠοπ, Έντεχνο, Λαϊκό
Βραβεύσεις1ο βραβείο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης1977
H Άννα Βίσση είναι Eλληνοκύπρια τραγουδίστρια από την Κύπρο. Γεννήθηκε στην Λάρνακα στις 20 Δεκεμβρίου 1957. Είναι γνωστή κυρίως στην Ελλάδα και την Κύπρο. Τραγουδά επαγγελματικά από το 1973. Από τότε έχει κυκλοφορήσει πάνω από 28 άλμπουμ τα περισσότερα από τα οποία γνώρισαν εμπορική επιτυχία.

Βιογραφία

Πρώτα Χρόνια

Στις 20 Δεκεμβρίου του έτους 1957 γεννήθηκε η Άννα Βίσση στο χωριό Πύλα
το οποίο βρίσκεται κοντά στην πόλη της Λάρνακας στην Κύπρο. Οι γονείς της ονομάζονται Νέστορας και Σοφία Βίσση. Η Άννα είναι η δεύτερη από τις τρεις τους κόρες. Οι δύο αδερφές της ονομάζονται Λία και Νίκη. Ο Νέστορας είναι ιδιοκτήτης καταστήματος στη Λάρνακα.
Το 1963, η Άννα Βίσση άρχισε να παρακολουθεί μαθήματα χορού και πιάνου στο Εθνικό Ωδείο Κύπρου σε ηλικία έξι ετών.
Το 1967, η δεκάχρονη τότε Άννα Βίσση τελειώνει τα μαθήματα μπαλέτου και διακόπτει τις σπουδές της στο πιάνο. Σε ένα τοπικό διαγωνισμό ταλέντων αναγκάζεται να δηλώσει ψεύτικη ηλικία ώστε να μπορέσει να λάβει μέρος καθώς τα 15 έτη ήταν το κατώτατο όριο ηλικίας. Στο διαγωνισμό αυτό κατόρθωσε να αποσπάσει το πρώτο βραβείο. Την περίοδο αυτή περιδιαβαίνει την κυπριακή επαρχία δίνοντας συναυλίες. Η Άννα τραγουδά και η αδερφή της Λία παίζει πιάνο. Γίνονται γνωστές ως οι "Αδερφές Βίσση".

Δεκαετία 1970

Το 1970, η δημοτικότητα της δεκατριάχρονης Άννας Βίσση αυξάνεται στην Κύπρο με την συμμετοχή της σε έναν τηλεοπτικό μουσικό διαγωνισμό όπου και κέρδισε το πρώτο βραβείο.
Οι παραπάνω διακρίσεις έπεισαν τους γονείς της Άννας για το αναμφισβήτητο ταλέντο της. Έτσι το 1973 με πρωτοβουλία της μητέρας της Σοφίας ο Νέστορας κλείνει το μαγαζί του στην Κύπρο και ολόκληρη η οικογένεια Βίσση μετακομίζει στην Αθήνα
Το Σεπτέμβριο του 1973 η οικογένεια Βίσση μετακομίζει στην Αθήνα και μένει στην περιοχή της Κυψέλης. Η τότε 16 ετών Άννα συνεχίζει το Γυμνάσιο στην Αθήνα και ηχογραφεί στη δισκογραφική εταιρεία ΜΙΝΟΣ τα δύο πρώτα της τραγούδια. Έχει ήδη περάσει από οντισιόν και υπογράψει συμβόλαιο με την εταιρεία.
ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΣΚΟ "ΜΙΚΡΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ"
Το 1974 η Άννα Βίσση έκανε μία σειρά από επιτυχημένες συνεργασίες. Στις αρχές του έτους συμμετείχε στο δίσκο του Γιώργου Νταλάρα "Μικρές Πολιτείες" ερμηνεύοντας δύο μπαλάντες σε στίχους του Σταύρου Κουγιουμτζή και μουσική του Μάνου Ελευθερίου. Συμμετείχε επίσης μαζί με το Γιώργο Νταλάρα στο δίσκο "18 Λιανοτράγουδα της Πικρής Πατρίδας" του Μίκη Θεοδωράκη σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου.
Την ίδια χρονιά συμμετέχει ερμηνεύοντας τέσσερα από τα δώδεκα τραγούδια στον πρώτο συνθετικά δίσκο του Νίκου Καρβέλα σε στίχους της Βαρβάρας Τσιμπούλη σε έντεχνο σύμφωνα με την εποχή ύφος με τίτλο "Μια Χαρά Μια Καημός" όπου τα τραγούδια μοιράζονται επίσης ο Κώστας Σμοκοβίτης και ο Δημήτρης Κοντολάζος.
Μια ακόμη συνεργασία της είναι αυτή με τον Δώρο Γεωργιάδη, τον νικητή του Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης του 1972 με το τραγούδι "Αν ήμουν πλούσιος". Η Άννα Βίσση ερμηνεύει στον δίσκο με τίτλο "Χίλια Εννιακόσια Τίποτα" το τραγούδι "Μη βάζεις μαύρο" το οποίο θα συμπεριληφθεί αργότερα στον πρώτο της προσωπικό δίσκο. Το τραγούδι "Νικήσαμε" είναι ένα ντουέτο της Άννας με τον Δώρο Γεωργιάδη.
Μία ακόμη συμμετοχή της Άννας το 1974 είναι αυτή στον δίσκο "Άσπρο Μαύρο" όπου τα τραγούδια σε μουσική Γιώργου Χατζηνάσιου και στίχους Σώτιας Τσώτου μοιράζονται οι Γιάννης ΠάριοςΧάρις Αλεξίου, Άννα Βίσση, Κώστας Σμοκοβίτης και Δημήτρης Κοντολάζος.
Το 1975, η 18χρονη Άννα Βίσση πηγαίνει τα πρωινά στο σχολείο και τα βράδια τραγουδά στις μπουάτ της Πλάκας. Παίρνει τα βιβλία της μαζί και διαβάζει στα διαλείμματα. Ταυτόχρονα η σχέση της με τον Γιώργο Νταλάρα γίνεται πιο στενή. Στον δίσκο του "Στα Ψηλά τα Παραθύρια" ερμηνεύει δύο τραγούδια καθώς και το πασίγνωστο ντουέτο της με το Γιώργο Νταλάρα με τίτλο "Στα χρόνια της υπομονής". Την ίδια χρονιά η Άννα Βίσση συμμετέχει στο δίσκο "Γράμματα από τη Γερμανία" του Μίκη Θεοδωράκη.
Το 1976 η Άννα Βίσση συμμετέχει στο δίσκο "Ύμνος και Θρήνος για την Κύπρο και έξι ποιήματα του Κωστή Παλαμά" του Μιχάλη Τερζή όπου ερμηνεύει ένα ποίημα του Κωστή Παλαμά μελοποιημένο από τονΜιχάλη Τερζή.
Το 1977 η Άννα Βίσση εμφανίζεται σε σχήμα με τον Γιώργο Νταλάρα και το Βασίλη Παπακωνσταντίνου και δίνει επίσης μια συναυλία στο Λονδίνο με τον Γιώργο Νταλάρα και τη Χαρούλα Αλεξίου. Συμμετείχε επίσης στο δέκατο ένατο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης που πραγματοποιήθηκε στις 15 και 16 Σεπτεμβρίου και έλαβε το πρώτο βραβείο με το τραγούδι "Ας κάνουμε απόψε μιαν αρχή" σε μουσική και στίχους του Δώρου Γεωργιάδη με τον οποίο η Άννα Βίσση είχε συνεργαστεί και στο παρελθόν. Η επιτυχία αυτή αποτέλεσε το έναυσμα για την αρχή της προσωπικής της δισκογραφίας καθώς ένα μήνα μετά κυκλοφόρησε ο πρώτος προσωπικός δίσκος της Άννας Βίσση με τίτλο "Ας κάνουμε απόψε μιαν αρχή" με 13 έντεχνα τραγούδια. Ο δίσκος σημείωσε μεγάλη επιτυχία και αποτέλεσε ένα από τα πιο δυναμικά ντεμπούτα.
Το 1978 η Άννα Βίσση προτάθηκε να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον εικοστό τρίτο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Γιουροβίζιον. Η ερμηνεύτρια έπρεπε να επιλέξει ανάμεσα σε δύο τραγούδια για τη συμμετοχή της. Εξαιτίας όμως κάποιων διενέξεων μεταξύ των συνθετών των τραγουδιών ακυρώθηκε η συμμετοχή τής Άννας Βίσση και στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Τραγουδιού εκπροσώπησε τη χώρα μας η Τάνια Τσανακλίδου.Το τραγούδι με το οποίο η Άννα Βίσση θα συμμετείχε στο Διαγωνισμό εκείνη τη χρονιά ήυαν ο Κύριος Νόμπελ
Το 1979 κυκλοφόρησε το δεύτερο άλμπουμ της Άννας Βίσση με τίτλο "Κίτρινο Γαλάζιο" με συνθετική συμμετοχή της ίδιας. Ο έντεχνος αυτός δίσκος γνώρισε πολύ μεγάλη επιτυχία καθώς έγινε πλατινένιος και αποτέλεσε τον πιο εμπορικό δίσκο της χρονιάς 1979[εκκρεμεί παραπομπή]. Τη μεγάλη του επιτυχία τη χρωστάει στο πασίγνωστο ποπ κομμάτι "Αυτός που περιμένω", το πρώτο στην Ελλάδα τραγούδι στο είδος του.

Δεκαετία 1980

Tη δεκαετία του 1980 η Άννα Βίσση έχει κερδίσει 8 χρυσούς δίσκους και 2 πλατινένιους.
Το 1980 κυκλοφόρησε ο τρίτος προσωπικός δίσκος της Άννας Βίσση με τίτλο "Ναι". Έγινε χρυσός αφότου ξεπέρασε τις 50.000 πωλήσεις ενώ τα τραγούδια που ξεχώρισαν ήταν το ποπ "Όσο έχω φωνή" και η διαχρονική μπαλάντα "Μεθυσμένη Πολιτεία" που ήταν και το τραγούδι των τίτλων της ομότιτλης τηλεοπτικής σειράς της ΕΡΤ-1.
Το 1980 επίσης η Άννα Βίσση συμμετείχε για πρώτη φορά στο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Γιουροβίζιον, εκπροσωπώντας την Ελλάδα με το τραγούδι "Ωτοστόπ", όπου κατέκτησε την 13η θέση. Τον ίδιο χρόνο κυκλοφόρησε μια συλλογή η οποία περιείχε τα πιο γνωστά από τα τραγούδια της μέχρι εκείνη τη στιγμή με τον τίτλο "Τα καλύτερά μου τραγούδια".
Το 1981 κυκλοφόρησε το τέταρτο σε σειρά προσωπικό άλμπουμ της Άννας Βίσση με στιχουργική συμμετοχή της ίδιας. Ο δίσκος αυτός έγινε χρυσός[εκκρεμεί παραπομπή] ενώ μεγάλη επιτυχία γνώρισε το τραγούδι "Καλημέρα καινούργια μου αγάπη". Για δεύτερη φορά στο δίσκο αυτό η Άννα Βίσση συνεργάζεται με τον μέλλοντα σύζυγό της Νίκο Καρβέλα .
Το 1982 έλαβε ξανά μέρος στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Γιουροβίζιον κατακτώντας για την Κύπρο αυτή τη φορά την 5η θέση με το τραγούδι "Μόνο η Αγάπη" σε στίχους και μουσική της ίδιας. Επίσης επανακυκλοφόρησε ο δίσκος "Άννα Βίσση" σε νέα έκδοση που συμπεριλαμβάνει το τραγούδι της συμμετοχής στον διαγωνισμό.
Την ίδια χρονιά κυκλοφόρησε το πέμπτο σε σειρά άλμπουμ της Άννας Βίσση σε στίχους και μουσική του συντρόφου της Νίκου Καρβέλα με τίτλο "Είμαι το σήμερα και είσαι το χθες" με στιχουργική συμμετοχή της ίδιας. Ωστόσο ο δίσκος δεν κυκλοφόρησε από τη δισκογραφική εταιρεία ΕΜΙ στην οποία ήταν εγγεγραμμένη η Άννα Βίσση αλλά από την CarVi. Η CarVi ήταν μία δισκογραφική εταιρεία που ιδρύθηκε από την Άννα Βίσση και το Νίκο Καρβέλα και ονομάστηκε έτσι από τα αρχικά τους. Όμως η κίνηση αυτή ήταν αντίθετη προς το συμβόλαιο της Άννας Βίσση με τη ΕΜΙ και μία δικαστική απόφαση υπέρ της προαναφερθείσας εταιρείας απαγόρεψε την περαιτέρω κυκλοφορία του δίσκου έπειτα από μερικές εβδομάδες το 1983.
Τον Μάιο του 1983 παντρεύτηκε με το συνθέτη και τραγουδιστή Νίκο Καρβέλα ενώ το ζευγάρι πάντρεψε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τον Νοέμβριο του ίδιου χρόνου γεννήθηκε η κόρη της Άννας Βίσση και του Νίκου Καρβέλα Σοφία.
Το 1984 η Άννα Βίσση άλλαξε δισκογραφική εταιρεία ηχογραφώντας τον έκτο προσωπικό της δίσκο "Νάχες Καρδιά" στη Sony BMG. Το άλμπουμ κυκλοφόρησε το Μάρτιο του 1984 και έγινε χρυσό[εκκρεμεί παραπομπή]. Συνθέτης του δίσκου ήταν ο Νίκος Καρβέλας ενώ τους στίχους έγραψαν ο Νίκος Καρβέλας και η ίδια η Άννα Βίσση.
Το Σεπτέμβριο του 1985 κυκλοφόρησε ο έβδομος σε σειρά δίσκος της Άννας Βίσση με τίτλο "Κάτι Συμβαίνει". Συνθετικά υπογράφουν το δίσκο ο Αντώνης Βαρδής και ο Νίκος Καρβέλας. Τους στίχους μοιράζονται οι Σαράντης Αλιβιζάτος, Νίκος Καρβέλας,Αντώνης Βαρδής και Φίλιππος Νικολάου. Ιδιαίτερα δημοφιλές αποδείχθηκε το τραγούδι "Σαν κι εμένα καμιά" ενώ τεράστια επιτυχία γνώρισε η ακόμη και σήμερα πασίγνωστη μπαλάντα με τίτλο "Δώδεκα". Ο δίσκος έγινε χρυσός[εκκρεμεί παραπομπή].
Το 1986 οι πωλήσεις του δίσκου της Άννας Βίσση με τίτλο "Κάτι Συμβαίνει" έφθασαν τα 80.000 αντίτυπα. Το Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου κυκλοφόρησε ο όγδοος σε σειρά προσωπικός δίσκος της Άννας Βίσση με τίτλο "Η επόμενη κίνηση" σε μουσική και στίχους του Νίκου Καρβέλα και στιχουργική συμμετοχή της Άννας Βίσση και του Γιώργου Μίτσιγκα στο τραγούδι "Πράγματα". Πρόκειται για μια μπαλάντα που γνώρισε επιτυχία . Μεγάλη επιτυχία γνώρισαν επίσης τα πιο ελαφρά κομμάτια "Με αγάπη από μένα για σένα" και "Σ’ αγαπάω, τελεία και παύλα". Το άλμπουμ έγινε πλατινένιο και αποτέλεσε τον πιο εμπορικό δίσκο της χρονιάς εκείνης[εκκρεμεί παραπομπή].
Μέσα στο 1987, η δημοτικότητα της Άννας Βίσση αυξήθηκε ακόμη περισσότερο με την επιτυχία του δίσκου "Η επόμενη κίνηση". Οι εμφανίσεις της Άννας Βίσση στα νυχτερινά κέντρα αποτέλεσαν σημείο αναφοράς.
Τον Φεβρουάριο του 1988 κυκλοφόρησε το ένατο προσωπικό άλμπουμ της Άννας Βίσση με τίτλο "Τώρα" σε μουσική και στίχους του Νίκου Καρβέλα. Το άλμπουμ που περιείχε τις επιτυχίες "1988 και ακόμα σ' αγαπώ", "Τώρα", "Τα μαθητικά χρόνια" και "Δεν σ’ αλλάζω" έγινε χρυσό[εκκρεμεί παραπομπή]. Το Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου κυκλοφόρησε το δέκατο άλμπουμ της Άννας Βίσση "Έμπνευση" (με το επιτυχημένο ομότιτλο τραγούδι,το "Εφημερίδες" και το "Χούλα Χουπ") που έγινε επίσης χρυσό[εκκρεμεί παραπομπή].'
Το Δεκέμβριο του 1989 κυκλοφόρησε ο ενδέκατος σε σειρά δίσκος της Άννας Βίσση με τίτλο "Φωτιά". Ξεχώρισαν τα τραγούδια "Σε σκέφτομαι συνέχεια", "Φωτιά" και "Μπαλωματάκι", ενώ το κομμάτι "Ψεύτικα" γνώρισε τεράστια επιτυχία παρά τις αμφιβολίες που είχε αρχικά η τραγουδίστρια σχετικά με το τραγούδι αυτό λόγω του εντελώς διαφορετικού στυλ του. Ο δίσκος έχει γενικότερα έντονες επιρροές από την Ανατολή στους ήχους και στο ύφος ενώ το video clip του τραγουδιού "Μπαλωματάκι" γυρίστηκε στοΜαρόκο. Ο δίσκος έγινε πλατινένιος

Δεκαετία 1990

Ο δίσκος "Φωτιά" αγγίζει τα 180.000 αντίτυπα και αποτελεί τον δεύτερο πιο εμπορικό δίσκο του 1990 μετά από τον δίσκο "Σαν τρελό φορτηγό" των 200.000 αντιτύπων του Γιάννη Πάριου[εκκρεμεί παραπομπή]. Τον Φεβρουάριο του ίδιου έτους, κυκλοφόρησε και ο δίσκος "Είμαι".
Το 1991 η Άννα Βίσση εμφανίστηκε σε ελληνική ροκ όπερα, με τίτλο "Δαίμονες", σε λιμπρέττο του Σταύρου Σιδερά και μουσική και πρόσθετους στίχους του Νίκου Καρβέλα. Η παράσταση σκηνοθετήθηκε από τον Τζον Μοδινό και κυκλοφόρησε σε διπλό άλμπουμ.
Το Δεκέμβριο του 1992 κυκλοφόρησε ο δίσκος "Λάμπω". Ξεχώρισαν τα τραγούδια "Λάμπω", "Ακόμα μία", "Ότι θες εγώ" και "Σε χρειάζομαι".
Το 1993, η Άννα Βίσση πρωταγωνίστησε στην όπερα "Ωδή στους θεούς" ("Ode to the Gods") του Σταύρου Σιδερά, στην Κύπρο, ενώ το 1994 κυκλοφόρησε και ο δίσκος "Ρε!". Κατόπιν κυκλοφόρησαν δυο τραγούδια, το "Αμήν" και το "Ελένη", σε ένα maxi single. Το 1995 εκδόθηκε επίσης ο δίσκος της Άννας "Ω! Κύπρος" με τραγούδια που αναφέρονται στην πατρίδα της και το Φεβρουάριο του 1996 ο δίσκος "Κλίμα Τροπικό". Το 1995 παρουσίασε μουσικό τηλεοπτικό σόου για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού ANT1 με τίτλο "Με αγάπη Άννα". Έχει συμμετάσχει σε αρκετές φιλανθρωπικές συναυλίες, βοηθώντας ιδρύματα για τα παιδιά στην Ελλάδα και την Κύπρο.
Το 1996 και το 1997, τραγούδησε στις Πρωτοχρονιάτικες εκδηλώσεις του Δήμου Αθηναίων στην πλατεία Συντάγματος.
Το Φεβρουάριο του 1997 η Βίσση κέρδισε 3 Μουσικά Βραβεία στην εκδήλωση του περιοδικού Ποπ Κορν, στις κατηγορίες "Καλύτερη Γυναίκα Τραγουδίστρια", "Καλύτερη Ερμηνεία" και "Καλύτερο Ραδιοφωνικό Τραγούδι", ενώ τον Απρίλιο του 1997 κυκλοφόρησε το εξαιρετικά επιτυχημένο "Τραύμα". Το άλμπουμ μέσα στις 12 πρώτες ημέρες της κυκλοφορίας του έγινε χρυσό, ενώ μέχρι το τέλος του καλοκαιριού πούλησε 150.000 ακόμη αντίτυπα, πετυχαίνοντας τριπλά πλατινένιες πωλήσεις μέσα σε 6 μήνες μόνο. To "Τραύμα" κυκλοφόρησε και στην Αυστραλία. Στα τέλη του χρόνου αυτού, η Άννα Βίσση ξεκίνησε περιοδείες στο εξωτερικό που συνοδεύτηκαν με την κυκλοφορία του cd single "Forgive me this", σε παραγωγή του Ric Wake.[1]
Στις 1 Απριλίου του 1998, κυκλοφόρησε το εικοστό δεύτερο σε σειρά άλμπουμ της Βίσση με τίτλο "Αντίδοτο". Πριν καν γνωρίσει την πρώτη του επέτειο το πολυεπιτυχημένο "Τραύμα" του 1997, το "Αντίδοτο" γίνεται 2Χ πλατινένιο. Στην Κύπρο ο δίσκος ακολουθά παρόμοια πορεία, χαρίζοντας στους θαυμαστές της Βίσση επιτυχίες, όπως η μπαλάντα "Γκάζι" καθώς και τα "Σ' έχω επιθυμήσει", "Ερωτευμενάκι", "Μεθυσμένη μου καρδιά", "Μου ανήκεις", "Ο τελευταίος σταθμός", "Πάλι για σένα", "Να τον αγαπάς" και το ομότιτλο τραγούδι. Σημείο αναφοράς αποτέλεσε το τραγούδι "Μάγκαβα τουτ" σε τσιγγάνικους στίχους. Ανάλογη ήταν και η πορεία του δίσκου στις βραβεύσεις, καθώς η Άννα Βίσση απέσπασε τη χρονιά εκείνη τα εξής βραβεία: "Καλύτερη Γυναίκα Τραγουδίστρια", "Καλύτερη ερμηνεία", "Καλύτερη ζωντανή εμφάνιση", "Καλύτερο άλμπουμ", "Καλύτερο Τραγούδι", "Καλύτερο Εξώφυλλο Αλμπουμ" και "Καλύτερο Ραδιοφωνικό Τραγούδι".

21ος αιώνας

Το καλοκαίρι του 2000 κυκλοφορεί το maxi-single "Αγάπη Υπερβολική" που γίνεται τεράστια επιτυχία (4 φορές πλατινένιο σε Ελλάδα και Κύπρο)[εκκρεμεί παραπομπή]. Την ίδια περίοδο κυκλοφορεί και το αγγλόφωνο Cd-single "Everything I Am" που έγινε πλατινένιο στην Ελλάδα και στην Κύπρο, ενώ τον Οκτώβριο το ολοκληρωμένο "Everything I Am" κυκλοφόρησε και έγινε χρυσό στην Ελλάδα, ασημένιο στις ΗΠΑ και πλατινένιο στην Κύπρο. Στις 23 Νοεμβρίου κυκλοφορεί το διπλό άλμπουμ "Κραυγή". Τα περισσότερα τραγούδια γράφτηκαν από τον Νίκο Καρβέλα, ενώ ο δίσκος περιλάμβανε και το ντουέτο "Καλύτερα οι δυο μας" με την Καίτη Γαρμπή. Ο δίσκος "Κραυγή" γνώρισε τεράστια επιτυχία καθώς έγινε 6 φορές πλατινένιος στην Ελλάδα και Κύπρο[εκκρεμεί παραπομπή].
Το 2001, κάνει τη δεύτερη θεατρική της παράσταση, το μιούζικαλ "Μάλα" όπου υποδύεται μια Εβραία στην περίοδο του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου. Τα τραγούδια του μιούζικαλ κυκλοφορούν σε διπλό άλμπουμ το οποίο γίνεται χρυσό στην Ελλάδα και πλατινένιο[εκκρεμεί παραπομπή]. Το έργο ήταν σε στίχους, σύνθεση και σενάριο του Νίκου Καρβέλα. Η "Μάλα η Μουσική του Ανέμου" που φιλοξενήθηκε μέχρι το Μάιο του 2002 στο Θέατρο Παλλάς απαιτούσε την ειδική διαμόρφωση του θεάτρου, την εγκατάσταση συστημάτων για την ηχητική κάλυψη της παραγωγής και την παρουσία ατμομηχανής επί σκηνής.
Το 2002 επανέρχεται στη νυχτερινή διασκέδαση με το δίσκο "Χ", γραμμένος από το Νίκο Καρβέλα. Ο δίσκος περιλάμβανε ντουέτο με το Γιάννη Πάριο σε στίχους της Ναταλίας Γερμανού και μουσική του Νίκου Καρβέλα. Ο δίσκος έγινε πλατινένιος στην Ελλάδα και διπλά πλατινένιος στην Κύπρο[εκκρεμεί παραπομπή].
Το 2003 η Άννα Βίσση κυκλοφόρησε το διπλό άλμπουμ "Παράξενες Εικόνες" με τραγούδια από διάφορους καλλιτέχνες. Μεγάλη επιτυχία γνώρισαν τα τραγούδια "Τρένο", "Είσαι", "Μην Ψάχνεις την Αγάπη", "Έχω Πεθάνει για Σένα", "Βατερλώ" και "Ψυχεδέλεια". Το άλμπουμ έγινε διπλά πλατινένιο σε Έλλάδα και Κύπρο[εκκρεμεί παραπομπή].
Οι εμφανίσεις της Άννας στο Διογένη το 2003 ήταν εντυπωσιακές και επιτυχημένες. Για το λόγο αυτό, το 2004 κυκλοφόρησαν σε διπλό CD το οποίο έγινε πλατινένιο και σε DVD, το οποίο είναι ένα από τα πιο επιτυχημένα εμπορικά DVD μαζί με το DVD του 2001[εκκρεμεί παραπομπή]. Στις 31 Μαρτίου πραγματοποίησε μια μεγάλη συναυλία στην Λευκωσία για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης, εμφανίστηκε στην τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Το Σεπτέμβρη πραγματοποίησε άλλη μια συναυλία στην Κύπρο.
Τον Ιανουάριο του 2005 κυκλοφόρησε σε ψηφιακή μορφή το αγγλόφωνο "Call me" που είναι το ελληνικό "Είσαι". Γνώρισε μεγάλη επιτυχία στο εξωτερικό φτάνοντας στην πρώτη θέση του Billboard τον Απρίλιο της ίδιας χρονιάς. Το καλοκαίρι κυκλοφόρησε σε CD-single και στην Ελλάδα συνοδευόμενο από ένα καινούριο τραγούδι, το "Lie" και διασκευές (remix) του "Call me" και έγινε χρυσό.[εκκρεμεί παραπομπή] Το Σεπτέμβρη κυκλοφόρησε το άλμπουμ "Nylon", που ήταν το πρώτο ελληνικό Dual Disc. Το άλμπουμ έγινε πλατινένιο[εκκρεμεί παραπομπή].
Το 2006 εκπροσώπησε την Ελλάδα στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision στις 20 Μαΐου 2006 κατακτώντας την ένατη θέση, με το τραγούδι "Everything" σε μουσική του Νίκου Καρβέλα και δικούς της στίχους. Το CD single έγινε χρυσό στην Ελλάδα[εκκρεμεί παραπομπή].
Το 2007 το φαν κλαμπ της παίρνει το όνομα "Fannatics".
Το 2008 τραγουδά την Πρωτοχρονιά στη Λάρνακα της Κύπρου.
Στις 9 Δεκεμβρίου 2008, κυκλοφόρησε το πολύ-αναμενόμενο άλμπουμ "Απαγορευμένο". Η Άννα Βίσση, μετά από 3,5 χρόνια, επέστρεψε στην αγορά με 15 νέα τραγούδια. Για πρώτη φορά, μετά από πολλά χρόνια, ο στενός της συνεργάτης Νίκος Καρβέλας δεν συμμετέχει από καμία πλευρά στη δουλειά της. Συνθέτες του δίσκου είναι: ο Patrick Leonard, η Kara Dioguardi, ο Glen Ballard, η Christina Aguilera, η ίδια η Άννα Βίσση, ο Γιάννης Χριστοδουλόπουλος, ο Adam Cohen, ο Άλεξ Παπακωνσταντίνου, ο Adam Baptiste, ο Marcus Englof, ο Βαγγέλης Παπάρτζογλου, ο Bolero Nordico, ο Γρηγόρης Κολλιάς, ο Γιάννης Κυφωνίδης και ο Dan Wilson. Τους στίχους έγραψαν: η Ελεάνα Βραχάλη, η Μυρτώ Κοντοβά, ο Γρηγόρης Κολλιάς, η Βάγια Καλαδζή και ο Γιώργος Μίτσιγκας. Βίντεο κλιπ έχουν γίνει τα τραγούδια: Απαγορευμένο, Το παρελθόν μου, Στην πυρά , Αλήτισσα Ψυχή και Από μακριά κι Αγαπημένοι(remixed).
Το τραγούδι "Το Παρελθόν Μου" σε μουσική Γιάννη Κυφωνίδη και στίχους Γιώργου Μίτσιγκα αποτελεί το πρώτο single της μετά από 3 χρόνια σαν το soundtrack της ταινίας Bank Bang. Η πρεμιέρα στα ραδιόφωνα έγινε την 29 Οκτωβρίου ενώ την ίδια μέρα έγινε και η πρεμιέρα του βίντεο κλιπ στο κανάλι Mad TV. Ο δίσκος "Απαγορευμένο" έγινε χρυσός ενώ με την αλλαγή των status (για να γίνει ένας δίσκος πλατινένιος χρειάζεται πλέον 12.000 πωλήσεις) έγινε 2πλά πλατινένιος και 2πλα πλατινένιος στην Κύπρο[εκκρεμεί παραπομπή].
Στις 24 Ιουνίου 2009, εμφανίζεται στα Μουσικά Βραβεία "MAD Video Music Awards" όπου τραγουδάει live.29 Ιουνίου Ξεκινάει το "Απαγορευμένο Summer tour" με πρώτη συναυλία στην Αθήνα στο θέατρο βράχων με μεγάλη επιτυχία το Summer tour αφού επισκέφτηκε πάνω απο 25 πόλεις της Ελλάδος
Στις 16 Νοεμβρίου 2009, κυκλοφορεί το repackaging του διπλά πλατινένιου album «Απαγορευμένο» με τρία νέα τραγούδια (Fabulous,Το τάβλι,εγώ σ'αγαπάω) και δύο remixes (Απο μακριά και αγαπημένοι[SUMMER TOUR],Στη πυρά) σε οικολογική συσκευασία Fabulous έκδοση.
Το καλοκαίρι του 2010 πρωταγωνιστεί στο τελευταίο επεισόδιο της αγαπημένης τηλεοπτικής σειράς " Μίλα μου Βρώμικα ", με απώτερο σκοπό να καθηλώσει τους τηλεθεατές τραγουδώντας το τραγούδι "Στην πυρά" με την κυπριακή διάλεκτο.
Το Σεπτέμβριο του 2010 κυκλοφορεί το cd-single της Αγάπη είναι εσύ με 3 ολοκαίνουρια τραγούδια του Νίκου Καρβέλα,ενώ στις 17 Δεκεμβρίου του ίδιου έτος κυκλοφορεί ο ομώνυμος νέος δίσκος της.Παράλληλα για όλη τη σεζόν αυτή εμφανίζεται στο Αθηνών Αρένα με το Σάκη Ρουβά,μετά από 13 χρόνια,και παρουσιάζουν το show Face2Face.

Πωλήσεις

Η Άννα Βίσση κυκλοφόρησε 28 δίσκους, 2 DVD και 9 συλλογές τραγουδιών. Ανάμεσα στους πιο εμπορικούς δίσκους της είναι οι: "Κραυγή" (2000), "Ή Επόμενη Κίνηση" (1986),Κάτι Συμβαίνει (1985), Τώρα (1988) "Τραύμα" (1997), "Αντίδοτο" (1998), "Φωτιά" (1989), "Κίτρινο Γαλάζιο" (1979), "Κλίμα Τροπικό" (1996), "Παράξενες Εικόνες" (2003), "Απαγορευμένο" (2008) και "Ρε!" (1994).




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου