Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

Η θάλασσα "επέστρεψε" άγαλμα 2000 ετών στην ξηρά μετά απο θύελλα



Ένα χαμένο ρωμαϊκό άγαλμα που ήταν θαμμένο για χιλιάδες χρόνια βρέθηκε σε ακτή όταν ξεβράστηκε από την θάλασσα μετά από τις ογκώδεις χειμερινές θύελλες που έχουν μαστιγώσει τις ακτές του Ισραήλ αυτή την εβδομάδα.
Το μυστηριώδες  μαρμάρινος άγαλμα γυναίκας με σκαλισμένη  τήβεννο και υπέροχα λεπτομερή σανδάλια βρέθηκε στα υπολείμματα ενός αρχαίου τείχους ο οποίος θρυμματίστηκε  από τη δύναμη των ανέμων και των τεράστιων κυμάτων.






Το άγαλμα, που δεν έχει κεφάλι , έχει ύψος κοντά στο 1.5 μέτρο  και ζυγίζει περίπου 200 κιλά ,βρέθηκε στον αρχαίο λιμένα Ashkelon, 20 περίπου μίλια νότια του Τελ Αβίβ.
Χρονολογείται από τους Ρωμαϊκούς χρόνους όταν το Ισραήλ ήταν κατεκτημένο από τους Ρωμαίους  μεταξύ 1.800 και 2.000 ετών.
Το απίστευτο εύρημα, που ανακαλύφθηκε από έναν περαστικό, θα τεθεί τώρα προς επίδειξη σε μουσείο.
«Η θάλασσα μας επέστρεψε ένα φανταστικό άγαλμα» δήλωσε ο αρχαιολόγος Yagal Israeli.«Το άγαλμα περιήλθε στη θάλασσα όταν κατέρρευσε από την θαλασσοταραχή ένα αρχαίο θαλάσσιος τείχος».¨

Η ανακάλυψη όμως του αγάλματος ήταν το μόνο θετικό σημείο αναφοράς για τους αρχαιολόγους οι οποίοι τώρα προσπαθούν να βρουν τρόπο να προστατέψουν το αρχαίο τείχος το οποίο είναι μέρος ενός λιμανιού της Ρωμαϊκής εποχής .

Οι ισραηλινοί αρχαιολόγοι έχουν δηλώσει ότι πρόκειται για  μια «εθνική καταστροφή» και προειδοποιούν ότι  το δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο κινδυνεύει με  ανυπολόγιστες καταστροφές εάν δεν προβλεφθούν μέτρα για την προστασία του.

Ο μεσογειακός λιμένας, βρίσκεται κοντά στην τρίτη μεγαλύτερη πόλη του Ισραήλ την Χάιφα και  χτίστηκε από τον Ηρώδη λίγο πριν την γέννηση του Χριστού και χρησιμοποιείτο  ως η έδρα της κυβέρνησης του Πόντιου Πιλάτου.

Ο Zeev Margalit εκπρόσωπος οικολογικών φορέων προειδοποίησε την κυβέρνηση πως «Εάν το Ισραήλ δεν αντιδράσει άμεσα μια σημαντική διεθνής περιοχή κληρονομιάς θα χαθεί». «Είναι θέμα χρόνου μέχρι όλα να καταρρεύσουν».
«Με την κατάρρευση του κυματοθραύστη, οι παλαιοί θησαυροί στο εθνικό πάρκο της Καισάρειας εκτίθενται σε ανεπανόρθωτες ζημίες από τον ωκεανό».

Το Ashkelon ήταν επίσης η περιοχή μιας άλλης τρομερής ανακάλυψης όταν το 1988 ανακαλύφθηκαν οι σκελετοί 100 μωρών της προ-ρωμαϊκής εποχής  σε έναν υπόνομο κάτω από ένα κτήριο λουτρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου