Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2010

Ιταλοί αναρχικοί με ελληνικές «αναφορές»

Μπαράζ εκρήξεων από παγιδευμένα δέματα στη Ρώμη με δύο σοβαρά τραυματίες. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η αναρχική οργάνωση «Federazione Anarchica Informale, επαναστατικός πυρήνας Λάμπρος Φούντας»


H ιταλική οργάνωση αναρχικών που ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις με παγιδευμένα πακέτα στις πρεσβείες της Ελβετίας και της Χιλής στη Ρώμη οι οποίες προκάλεσαν τον τραυματισμό δύο ατόμων επικαλείται τον Λάμπρο Φούντα, ο οποίος είχε σκοτωθεί σε ένοπλη συμπλοκή με αστυνομικούς το Μάρτιο του 2010.

«Είμαστε αποφασισμένοι να ακολουθήσουμε το δρόμο μας, με λόγια και με πράξεις. Να καταστρέψουμε το απολυταρχικό σύστημα. Ζήτω η FAI, ζήτω η αναρχία. Federazione Anarchica Informale, επαναστατικός πυρήνας Λάμπρος Φούντας», γράφει το σύντομο μήνυμα το οποίο βρίσκεται στα χέρια της ιταλικής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, προσθέτει το Ansa.

Η προκήρυξη της οργάνωσης δικαιώνει και τις αποστάσεις που τήρησε ο ιταλός υφυπουργός Εσωτερικών Αλφρέντο Μαντοβάνο από τις δηλώσεις που είχε κάνει νωρίτερα την Πέμπτη ο ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ρομπέρτο Μαρόνι.

Όλες οι πρεσβείες στην ιταλική πρωτεύουσα βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού και έχουν ερευνηθεί εξονυχιστικά από τις αστυνομικές δυνάμεις.

«Τα δυο εκρηκτικά πακέτα είναι πολύ πιθανόν να εστάλησαν από το εσωτερικό της χώρας, από την Ιταλία. Η συγκεκριμένη τεχνική των εκρηκτικών πακέτων και φακέλων σχετίζεται άμεσα με τον αναρχικό χώρο» είχε δηλώσει ο Μαντοβάνο.

Ο Ιταλός υφυπουργός Εσωτερικών είχε τονίσει δε ότι υπάρχει μία σειρά Ιταλικών αναρχικών οργανώσεων που διατηρούν σχέσεις με Έλληνες, αλλά πιστεύει ότι δεν μπορεί να υποστηριχθεί ότι η αποστολή των πακέτων έγινε από την ελληνική επικράτεια.

Ο Αλφρέντο Μαντοβάνο πρόσθεσε ότι έχουν υιοθετηθεί αυξημένα μέτρα ασφαλείας, τόσο για τις ξένες πρεσβείες στην Ιταλία όσο και για πολλές Ιταλικές διπλωματικές αντιπροσωπείες στο εξωτερικό.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα ο υπουργός Εσωτερικών Ρομπέρτο Μαρόνι είχε αναφερθεί σε «πολλές αναλογίες με αποστολές εκρηκτικών πακέτων που είχαν γίνει στην Αθήνα τον περασμένο Νοέμβρη».

Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι εστάλησαν από την Ελλάδα
Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι τα παγιδευμένα δέματα που εξερράγησαν στις πρεσβείες της Ελβετίας και της Χιλής στην Ιταλία εστάλησαν από την Ελλάδα. Αυτό ανέφερε στέλεχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, απαντώντας σε αναφορές περί πιθανής εμπλοκής Ελλήνων στην αποστολή των δεμάτων. Κάτι αναφέρεται σε ξένα μέσα ενημέρωσης ως πιθανή εκδοχή. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι Ιταλικές αρχές με τις οποίες υπήρξε επικοινωνία από ελληνικής πλευράς, δεν έχουν υποβάλει κανένα αίτημα συνεργασίας για τη συγκεκριμένη υπόθεση, ούτε έχουν προσκομίσει ενδείξεις ή στοιχεία που να εμπλέκουν έλληνες αντιεξουσιαστές στην αποστολή των δεμάτων.
Ωστόσο, κατά πληροφορίες, εξετάζουν το ενδεχόμενο να εστάλησαν από ιταλική οργάνωση τα παγιδευμένα δέματα σε ένδειξη συμπαράστασης, εκτός των άλλων, σε Έλληνες κρατούμενους, κάτι που έχει συμβεί και στο παρελθόν και μάλιστα όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες πιθανόν να υπάρχει και ανάληψη ευθύνης για αυτό στην Ιταλία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου