Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

Τι αλλάζει στα εργασιακά

Με βασικό περιορισμό, οι μισθοί να μην πέφτουν κάτω από τα 740 ευρώ της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, οι επιχειρησιακές συμβάσεις...
θα υπερισχύουν των κλαδικών, από την αρχή του 2011, βάσει του σχεδίου του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, το οποίο θα συζητηθεί κατά τη διάρκεια του σημερινού υπουργικού συμβουλίου.

Το τελικό σχέδιο, στις βασικές του αρχές έχει την καταρχήν έγκριση της Τρόικας, όμως, κυβερνητικά στελέχη, αργά χθες, το βράδυ, άφηναν ανοικτό το ενδεχόμενο κάποιων αλλαγών, επισημαίνοντας πως η διαπραγμάτευση μπορεί να συνεχιστεί μέχρι και την τελική ψήφιση του σχεδίου νόμου από τη Βουλή.

Οι ειδικές αυτές συμβάσεις, θα έχουν διάρκεια έως και δύο χρόνια, ενώ δεν θα προβλέπονται συγκεκριμένα οικονομικά κριτήρια τα οποία θα πρέπει να επικαλούνται οι επιχειρήσεις. Βέβαια, προκειμένου να υπογράψουν τις συμβάσεις, οι εργοδότες θα καταθέτουν στο Συμβούλιο Ελέγχου της Επιθεώρησης Εργασίας μια οικονομική έκθεση – τεκμηρίωση, χωρίς όμως συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις. Επίσης, βάσει του σχεδίου, οι συμβάσεις ειδικών συνθηκών που θα υπερισχύουν των κλαδικών, θα μπορούν να υπογράφονται και από επιχειρήσεις που δεν έχουν επιχειρησιακό σωματείο (είτε απασχολούν περισσότερους από 50 εργαζόμενους, είτε ακόμη και κάτω από 20), με τη συμμετοχή στη διαπραγμάτευση, του κλαδικού συνδικάτου (Ομοσπονδία ή Ένωση).

Στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας, σύμφωνα με τις προβλέψεις και χωρίς να αποκλείονται αλλαγές της τελευταίας στιγμής, δεν προβλέπεται κάποια υποχρέωση για τις επιχειρήσεις όσον αφορά τις απολύσεις, είτε για το διάστημα που προηγείται της ειδικής σύμβασης, είτε κατά τη διάρκεια αυτής. Αυτό που θα καθορίζεται, είναι η υποχρέωση της επιχείρησης για «διατήρηση της απασχόλησης» που οδηγεί στο συμπέρασμα, πως θα είναι δυνατές οι απολύσεις, αρκεί να αντικατασταθούν με άλλους εργαζόμενους. Με χαμηλότερους μισθούς και ελαστικές μορφές εργασίας, υποστηρίζουν οι συνδικαλιστές.

Όσον αφορά το θέμα της επέκτασης των συμβάσεων, για το οποίο υπάρχει ομόφωνη θέση των κοινωνικών εταίρων ώστε να μην καταργηθεί το δικαίωμα του εκάστοτε υπουργού εργασίας να επεκτείνει τις κλαδικές συμβάσεις σε επιχειρήσεις που δεν εκπροσωπούνται (είτε οι εργαζόμενοι είτε οι εργοδότες) στο σχέδιο, προβλέπεται ότι το δικαίωμα αυτό θα υπάρχει, μόνο στις περιπτώσεις των επιχειρήσεων που δεν υπογράφουν επιχειρησιακές συμφωνίες ειδικών συνθηκών.

Αναλυτικότερα, και σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο του υπουργείου θα περιλαμβάνει τις εξής διατάξεις:

1. Οι επιχειρησιακές συμβάσεις ειδικών συνθηκών, θα υπερισχύουν των κλαδικών συμβάσεων, χωρίς περιττούς περιορισμούς.

2. Δεν θα προβλέπεται πλαφόν στη μείωση των μισθών. Δίχτυ ασφαλείας θα είναι τα όρια των κατώτατων μισθών που προβλέπονται στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

3. Η διάρκεια των συμβάσεων θα είναι 1+1 χρόνια.

4. Ο εργοδότης θα υποχρεούται να καταθέσει στην Επιθεώρηση Εργασίας οικονομική έκθεση, χωρίς όμως να πρέπει να πληροί συγκεκριμένα οικονομικά κριτήρια. Άλλωστε, το ΣΕΠΕ απλώς θα γνωμοδοτεί.

5. Δεν θα υπάρχει πρόβλεψη για περιορισμό του δικαιώματος απολύσεων κατά τη διάρκεια ισχύς της επιχειρησιακής σύμβασης.

6. Θα προβλέπεται πως η επιχείρηση θα πρέπει να διατηρήσει το προσωπικό της.

7. Θα υπάρχει πρόβλεψη πως στην περίπτωση απολύσεων, κατά τη διάρκεια των δύο ετών, η αποζημίωση θα υπολογίζεται βάσει του προηγούμενου μισθού.

8. Δυνατότητα υπογραφής των συγκεκριμένων επιχειρησιακών συμβάσεων θα έχουν και οι επιχειρήσεις χωρίς σωματείο εργαζομένων. Στη διαπραγμάτευση θα συμμετέχει το εγγύτερο κλαδικό συνδικάτο.

9. Ο εκάστοτε υπουργός Εργασίας θα μπορεί να επεκτείνει τις κλαδικές συμβάσεις, μόνο στις επιχειρήσεις που δεν θα έχουν υπογράψει επιχειρησιακή σύμβαση.

10. Δυνατότητα προσφυγής στη Διαιτησίας του ΟΜΕΔ, θα έχουν και οι εργοδότες.

Της Ρούλας Σαλούρου

capital.gr

απο το http://tro-ma-ktiko.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου