Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

Fast track αξιοποίηση σε Ελληνικό και Γλυφάδα


Στην περιοχή θα δημιουργηθούν χώροι εστίασης και πρασίνου, σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις. Ξεκινούν οι διαδικασίες τον προσεχή Φεβρουάριο.

Ξενοδοχεία πέντε αστέρων, γήπεδο γκολφ διεθνών προδιαγραφών, νέες σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις, εμπορικά κέντρα, χώροι εστίασης και πρασίνου θα αλλάξουν πλήρως την εικόνα της παραλιακής ζώνης στην έκταση του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό.

Το σχέδιο της κυβέρνησης είναι έτοιμο, θα υλοποιηθεί με τη διαδικασία fast track και, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αποτελέσει το πρώτο δημόσιο ακίνητο που θα αξιοποιηθεί.
Μάλιστα, το αργότερο μέχρι τον Φεβρουάριο του 2011 θα οριστούν οι σύμβουλοι του Δημοσίου που θα καταθέσουν τις προτάσεις τους για το πώς θα? τρέξει το project, αναζητώντας παράλληλα μια θεματική ενότητα πάνω στην οποία θα βασιστεί η ανάπτυξη της περιοχής.
Οι σύμβουλοι θα συνεργαστούν με τον νέο φορέα ειδικού σκοπού ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ ΑΕ, στον οποίο περιέρχεται η διαχείριση της έκτασης.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες δεν πρόκειται να πωληθεί η έκταση, αλλά να παραχωρηθεί μέσω συμβάσεων παραχώρησης.
Στόχος είναι να δοθούν κίνητρα για επενδύσεις, η υλοποίηση των οποίων θα προσελκύσει τουρισμό υψηλού επιπέδου.
Πιο αναλυτικά, το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με τον υπουργό Επικρατείας Χάρη Παμπούκη εξετάζει αυτήν την περίοδο την επέκταση της έκτασης που θα παραχωρηθεί. Συγκεκριμένα, η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων είχε αποφασίσει την αξιοποίηση 5.500 στρεμμάτων στο Ελληνικό. Σε αυτά είναι πιθανόν να προστεθεί η έκταση των αθλητικών εγκαταστάσεων του Αγίου Κοσμά και η μαρίνα του Αγίου Κοσμά. Επιπρόσθετα μελετάται και η συνεργασία με τον Δήμο Γλυφάδας για τη βελτίωση του γκολφ που συνορεύει με την περιοχή του Ελληνικού και ανήκει στον δήμο. Εφόσον συμφωνηθούν οι συγκεκριμένες προσθήκες, η συνολική έκταση που θα είναι προς αξιοποίηση θα φτάσει στα 6.500 στρέμματα.
Ειδικότερα στο σχέδιο της κυβέρνησης για το Ελληνικό περιλαμβάνονται τα ακόλουθα:
  • Ανέγερση ξενοδοχείων 5 αστέρων.
  • Δημιουργία χώρων πρασίνου και αναψυχής.
  • Κατασκευή νέων, σύγχρονων αθλητικών εγκαταστάσεων.
  • Επέκταση και βελτίωση του γκολφ, προκειμένου να γίνει διεθνών προδιαγραφών.
  • Κατασκευή εμπορικών κέντρων και γραφείων.
  • Αναβάθμιση της μαρίνας Αγίου Κοσμά.
  • Μετεγκατάσταση των αθλητικών εγκαταστάσεων του Αγίου Κοσμά, έτσι ώστε η συγκεκριμένη περιοχή να ενσωματωθεί σε εκείνη του Ελληνικού.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως δεν έχει εγκαταλειφθεί η ιδέα για υπογειοποίηση της παραλιακής οδού.
Οι επόμενοι στόχοι
Εξάλλου, όπως αποφάσισε η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων, τα υπόλοιπα που θα αξιοποιηθούν με διαδικασίες fast track είναι οι περιοχές: Αφάντου και Πρασονησίου στη Ρόδο, Βεγορίτιδας στην Πέλλα, Αντιρρίου, Γούρνες στο Ηράκλειο Κρήτης, Τοπείρου Ξάνθης, Ερμιόνης Αργολίδος, Σιθωνίας και Τορώνης Χαλκιδικής, Κτήματος Καλών Νερών Μαγνησίας, Κτήματος Σκάλας Σκοτίνας Πιερίας, καθώς και Αλυκές Αναβύσσου και ο Τουριστικός Λιμένας Βουλιαγμένης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου