Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

Τρεις ξένοι ανάμεσα στους 35 νεκρούς από την επίθεση καμικάζι στη Μόσχα - Οι ρωσικές αρχές περίμεναν το "χτύπημα"


- Οι μυστικές υπηρεσίες γνώριζαν ότι προετοίμαζαν επίθεση αλλά άφησαν να διαφύγουν τρεις ύποπτοι!
- 30-35 ετών και "αραβικής εμφάνισης" ο φερόμενος ως δράστης
- Μεντβέντεφ: "Οι ένοχοι θα τιμωρηθούν"
- Βίντεο ντοκουμέντο και συγκλονιστικές φωτογραφίες - 35 άνθρωποι χαροπαλεύουν

Στη δίνη της νέας πολύνεκρης τρομοκρατικής επίθεσης ζει η Μόσχα, που θρηνεί το χαμό 35 ανθρώπων. Αυτή τη φορά ήταν το διεθνές αεροδρόμιο του Ντομοντέντοβο, το μεγαλύτερο της ρωσικής πρωτεύουσας, που έγινε στόχος των τρομοκρατών.

Το ότι πρόκειται για τρομοκρατικό "χτύπημα" είναι αδιαμφισβήτητο αλλά για την ώρα είναι θολό το τοπίο σχετικά με το ποιος ή ποιοί κρύβονται πίσω από το μακελειό. Αρχικά οι αρχές δήλωσαν πως αναζητούν τρεις άνδρες από τον Βόρειο Καύκασο, μετά γνωστοποιήθηκε ότι θεωρούν πως βρήκαν το κεφάλι του βομβιστή και αυτός φέρεται να είναι αραβικής καταγωγής. Αίσθηση προκαλεί η αποκάλυψη ότι οι μυστικές γνώριζαν ότι επρόκειτο να υπάρχει τρομοκρατική επίθεση σε ένα από τα αεροδρόμια της Μόσχας, αλλά απέτυχαν να συλλάβουν τους υπόπτους!

Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, που ανέβαλε το ταξίδι του στο Νταβός, έχει θέσει σε κατάσταση συναγερμού τις διωκτικές αρχές, τα μέτρα ασφαλείας σε αεροδρόμια, σταθμούς τρένων και λεωφορείων είναι δρακόντεια και δεσμεύτηκε πως οι υπαίτιοι θα πληρώσουν.

Ήξεραν αλλά άφησαν τους φερόμενους ως δράστες να διαφύγουν! 
Αυτό αποκάλυψαν αστυνομικές πηγές στα πρακτορεία ειδήσεων, τονίζοντας πως οι μυστικές υπηρεσίες είχαν ενημερωθεί πως επρόκειτο να πραγματοποιηθεί τρομοκρατική επίθεση, αλλά άφησαν να τους ξεφύγουν τρεις ύποπτοι!

"Η μυστική υπηρεσία είχε μια πληροφορία σύμφωνα με την οποία επρόκειτο να διαπραχθεί μια επίθεση σε ένα από τα αεροδρόμια της Μόσχας", είπε μία από τις πηγές αυτές στο πρακτορείο ΡΙΑ Νόβοστι. "Οι ερευνητές αναζητούσαν τρεις υπόπτους αλλά αυτοί κατάφεραν να μπουν στο χώρο του αεροδρομίου, να δουν την έκρηξη που προκάλεσε ο συνεργός τους και να φύγουν", πρόσθεσε.

Το Δεκέμβριο, μετά το θάνατο, προφανώς από ατύχημα, μιας γυναίκας που κατασκεύαζε μια βόμβα για να πραγματοποιήσει επίθεση, οι αστυνομικοί εντόπισαν τα ίχνη τριών ατόμων που φέρονται ότι οργάνωναν επιθέσεις και κατάγονταν από την Τσετσενία. "Εκδόθηκαν αμέσως εντάλματα σύλληψης", δήλωσε μια πηγή στο πρακτορείο Ιντερφάξ. Σύμφωνα με την πηγή αυτή οι ύποπτοι "προετοίμαζαν" μια άλλη γυναίκα για καμικάζι και την οδήγησαν σήμερα στο αεροδρόμιο.

"Υπήρχαν πληροφορίες, είχαν ληφθεί μέτρα για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των τρομοκρατών στο Ζελένογκραντ (50 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Μόσχας) αλλά δεν κατάφεραν να τους βρουν", υποστήριξε άλλη πηγή.

Το χρονικό του μακελειού
Η κυβέρνηση επιβεβαίωσε πως από την ισχυρότατη έκρηξη έχασαν τη ζωή τους 35 άνθρωποι και τουλάχιστον 130 τραυματίστηκαν, εκ των οποίων οι 35 νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Ανάμεσα στους 35 νεκρούς είναι και τρεις ξένοι υπήκοοι, ένας Γάλλος, ένας Βρετανός και ένας Ιταλός, ο Ρομάνο Ροζάριο. Πολλοί ξένοι έχουν επίσης τραυματιστεί. Ανάμεσά τους η Σλοβάκα ηθοποιός Σουζάνα Φιάλοβα, που νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Μόσχας.

Η βόμβα, που ήταν γεμάτη με μεταλλικά καρφιά, προκάλεσε έκρηξη τόσο ισχυρή που ισοδυναμούσε με έκρηξη ίση με 5-7 τόνους ΤΝΤ.


Οι πρώτες εικόνες από τον τόπο του μακελειού - ΦΩΤΟ REUTERS

Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη και οι αρχές εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα. Αν και αρχικά έγινε λόγος για δράστες από τον Βόρειο Καύκασο, τώρα τα δεδομένα αλλάζουν, καθώς οι αρχές ασφαλείας πιστεύουν ότι έχουν βρει το κεφάλι του βομβιστή αυτοκτονίας, μετέδωσε το πρακτορείο Ιντερφάξ.


Αστυνομική πηγή ανέφερε στο πρακτορείο ότι στο χώρο όπου σημειώθηκε η έκρηξη βρέθηκε το κεφάλι ενός άνδρα "αραβικής εμφάνισης", ηλικίας 30-35 ετών. Δεν έχουν γίνει γνωστές άλλες λεπτομέρειες για την ταυτότητα του δράστη.

Οι εικόνες στο βίντεο που ακολουθεί είναι πολύ σκληρές


Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία ένδειξη για το ποιος βρίσκεται πίσω από το νέο μακελειό στη Μόσχα, όμως η επίθεση θυμίζει πολύ τον τρόπο που πραγματοποιούν επιθέσεις οι Τσετσένοι αυτονομιστές. Πηγή της ρωσικής κυβέρνησης, άλλωστε, δήλωσε νωρίτερα πως μάλλον το βομβιστής αυτοκτονίας ήταν από τον βόρειο Καύκασο. Οι αρχές δεν είναι ακόμη σε θέση να διευκρινήσουν πόσοι είναι οι δράστες. Αναζητούνται, πάντως, τρία άτομα. 

Εικόνες πανικού έξω από το Ντομεντέντοβο λίγο μετά την έκρηξη
Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η έκρηξη σημειώθηκε στο χώρο των αποσκευών στην αίθουσα αφίξεων του διεθνούς αεροδρομίου της ρωσικής πρωτεύουσας, άλλα μετέδωσαν ότι ο εκρηκτικός μηχανισμός πυροδοτήθηκε σε εστιατόριο της αίθουσας αφίξεων. Τα αεροπλάνα που είχαν προσγειωθεί στο Ντομοντέντοβο λίγο πριν σημειωθεί η έκρηξη προέρχονταν από το Κάιρο, το Τόκιο, το Ντίσελντορφ και το Λονδίνο. Άμεσα ενημερώθηκε ο πρωθυπουργός, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σκηνές φρίκης στην αίθουσα αφίξεων του Ντομοντέντοβο με τα στοιβαγμένα πτώματα - ΦΩΤΟ REUTERS
"Ο καμικάζι ανατινάχτηκε ενώ βρισκόταν μέσα στο πλήθος που περίμενε να υποδεχτεί τους ταξιδιώτες" δήλωσε πηγή της αστυνομίας στο πρακτορείο ΡΙΑ Νόβοστι. Άλλη αστυνομική πηγή ωστόσο είπε στο πρακτορείο Ιντερφάξ ότι "δεν αποκλείεται η βόμβα να ήταν τοποθετημένη ανάμεσα στις αποσκευές". 

Άνδρες του ρωσικού στρατού παρατεταγμένοι έξω από το αεροδρόμιο το Ντομεντέντοβο
Εξαιτίας της κακοκαιρίας που πλήττει τις τελευταίες μέρες τη Μόσχα, εκατοντάδες ταξιδιώτες είχαν εγκλωβιστεί στο αεροδρόμιο, καθώς δεκάδες πτήσεις ακυρώθηκαν. Τη στιγμή της έκρηξης, μάλιστα, επικράτησαν σκηνές πανικού.

Κόσμος, ασθενοφόρα, αστυνομία έξω από το αεροδρόμιο - ΦΩΤΟ REUTERS
Οι πτήσεις που επρόκειτο να προσγειωθούν τις επόμενες ώρες στο Ντομοντέντοβο προωθούνται στα άλλα δυο αεροδρόμια της Μόσχας. Σημειώνεται ότι από το συγκεκριμένο αεροδρόμιο δεν πραγματοποιούνται πτήσεις προς την Ελλάδα, όπως είπε στο NewsIt ο διπλωματικός εκπρόσωπος της ελληνικής πρεσβείας στη Μόσχα. 

 
Ήδη, ο συναγερμός στις τάξεις της αστυνομίας "χτυπάει" κόκκινο και τα μέτρα ασφαλείας αυξήθηκαν στο Σερεμέτιεβο και το Βνούκοβνο, τα άλλα δυο μεγάλα αεροδρόμια της Μόσχας. Υπό το φόβο ενός ενδεχόμενου δεύτερου χτυπήματος, ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ διάταξε να αναπτυχθούν ειδικές δυνάμεις στα αεροδρόμια, τους σταθμούς των τρένων και των λεωφορείων, ενώ ανέβαλε και το ταξίδι του στο Νταβός.

Δεκάδες οι τραυματίες, τουλάχιστον 50 ασθενοφόρα έσπευσαν για τις πρώτες βοήθειες - ΦΩΤΟ REUTERS
Δεκάδες οι τραυματίες, τουλάχιστον 50 ασθενοφόρα έσπευσαν για τις πρώτες βοήθειες - ΦΩΤΟ REUTERS
Διεξάγονται, επίσης, έλεγχοι στο δίκτυο του μετρό της ρωσικής πρωτεύουσας. Άλλωστε, το μετρό έχει γίνει πολλές φορές στόχος τρομοκρατικών επιθέσεων, με πιο πρόσφατη εκείνη του περασμένου Μαρτίου, όταν δυο γυναίκες καμικάζι από το Νταγκεστάν ανατινάχθηκαν, παρασύροντας στο θάνατο 40 Μοσχοβίτες.
Έχει τον πόνο του έχει και το... μικρόφωνο - ΦΩΤΟ REUTERS
Έχει τον πόνο του έχει και το... μικρόφωνο - ΦΩΤΟ REUTERS
Η νέα αιματηρή τρομοκρατική επίθεση στη Ρωσία ήρθε να προστεθεί στον κατάλογο με τα "χτυπήματα" που βύθισαν στο πένθος τη Ρωσία. Από το 1995 έως σήμερα, περισσότεροι από 1000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και εκατοντάδες άλλοι έχουν τραυματιστεί.

Κρούσματα αισχροκέρδειας 
Την ώρα την αγωνίας και του πανικού, κάποιοι βρήκαν την ευκαιρία να κερδίσουν χρήματα. Οι οδηγοί ταξί που βρίσκονταν έξω από το Ντομεντέντοβο ζητούσαν αστρονομικά ποσά, που έφταναν μέχρι και τα 600 δολάρια για να τους μεταφέρουν πίσω στη Μόσχα. 

Απελπισμένοι πολίτες ψάχνουν τρόπο να επιστρέψουν στη Μόσχα - ΦΩΤΟ REUTERS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου