Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

ΟΙ 78 ΑΛΛΑΓΕΣ στη συμπλήρωση της δήλωσης του 2011

Της ΕΛΕΝΗΣ ΚΩΣΤΑΡΕΛΟΥ


Πόσες και ποιες αποδείξεις χρειάζεστε για να σώσετε το αφορολόγητο - Πόσο φόρο εισοδήματος θα πληρώσετε - Πώς δηλώνετε το εισόδημα - Ποιες ημερομηνίες θα τις υποβάλετε - Τι αλλάζει στα τεκμήρια - Ποιοι γλιτώνουν - Πίνακες για σκάφη, οχήματα


Αυστηρά τεκμήρια, που θα στοιχίσουν σε φόρο για όσους πιαστούν στα δίχτυα τους, αποδείξεις δαπανών που μπορεί να παγιδεύσουν δεκάδες φορολογουμένους και να οδηγήσουν σε απώλεια του αφορολόγητου ορίου των 12.000 ευρώ, μείωση (τόκοι από στεγαστικά δάνεια διετίας 2009-2010) ή αύξηση (διατροφή) εκπιπτόμενων δαπανών, αυτοτελή τεκμαρτή δαπάνη διαβίωσης 3.000 ευρώ κατ' άτομο ή 5.000 ευρώ κατά ζευγάρι, ηλεκτρονική καταγραφή δημόσιων υπαλλήλων, συνταξιούχων, φοροφυγάδων, εχόντων περιουσία στο εξωτερικό και όσων επαναπατρίζουν τα κεφάλαιά τους.
Η φετινή δήλωση φορολογίας εισοδήματος βρίθει «παγίδων», που μπορεί να στοιχίσουν κάποιες εκατοντάδες ή ακόμα χειρότερα χιλιάδες ευρώ πρόσθετου φόρου στους... απρόσεκτους φορολογούμενους. Ο φορολογικός νόμος της άνοιξης του 2010 άλλαξε τα δεδομένα στη φορολογία εισοδήματος.
Τα πρώτα δείγματα γραφής του θα γίνουν αντιληπτά από τους φορολογουμένους κατ' αρχάς κατά τη συμπλήρωση της ετήσιας φορολογικής τους δήλωσης, για την οποία οι προθεσμίες υποβολής τρέχουν από 1ης Μαρτίου και μέχρι 31ης Μαΐου, αλλά κυρίως κατά την εκκαθάρισή της...
Κι αυτό έρχεται ως επιστέγασμα της οικονομικής πολιτικής του Μνημονίου που επέλεξε η κυβέρνηση. Ενδεικτική είναι η ανάγκη του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου να δώσει εξηγήσεις με μια πεντασέλιδη επιστολή του στο βιβλίο οδηγιών για τη συμπλήρωση της δήλωσης.
Οι περίπου 5,5 εκατ. φορολογούμενοι, που θα αρχίσουν σύντομα να λαμβάνουν το έντυπο συμπλήρωσης της δήλωσης, θα δουν την επιστολή αυτή ανοίγοντας το βιβλίο οδηγιών. Ο υπουργός Οικονομικών υποσχόμενος «οικονομική και φορολογική δικαιοσύνη» εξηγεί εν ολίγοις την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, αναφέρεται στην πολιτική επιλογή της κυβέρνησης και τις αποδόσεις των μέτρων που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα και κλείνει εξηγώντας από πού προέρχεται κάθε ευρώ φόρου και κυρίως πού πηγαίνει κάθε ευρώ που εισπράττει το κράτος. *
Τεκμήριο τα δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων και οι δαπάνες οικιακών βοηθών

Υποχρεωτικά μέσω Διαδικτύου η υποβολή δήλωσης από επιτηδευματίες ή λογιστή

Οι αποδείξεις σε φάκελο, αν υποβάλετε έντυπη δήλωση
Η συλλογή αποδείξεων μπορεί να σταμάτησε για το 2010, αλλά τώρα αρχίζει ο μακρύς δρόμος για τη συμπλήρωση της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος. Οι περίπου 5,5 εκατ. φορολογούμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με «78» αλλαγές στη δήλωσή τους. Ο φορολογικός νόμος της περασμένης άνοιξης έφερε τα πάνω κάτω στη φορολογία εισοδήματος. Οι διατάξεις του νέου νόμου αποτυπώνονται κωδικό προς κωδικό στο βιβλίο οδηγιών για τη συμπλήρωση της δήλωσης του οικονομικού έτους 2011 (εισοδήματα αποκτηθέντα το 2010) που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών και παρουσιάζει σήμερα η «Ε» σε ένα ειδικό βιβλίο ένθετο. Νέα, πιο αυστηρά τεκμήρια, υποχρεωτικές αποδείξεις δαπανών για όσους δεν θέλουν να χάσουν το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ ή επιθυμούν να λάβουν πρόσθετο μπόνους, διακράτηση των αποδείξεων στο σπίτι για όσους υποβάλουν ηλεκτρονική δήλωση και αποστολή στην εφορία για όσους παραμένουν στην έντυπη δήλωση, νέα κλίμακα υπολογισμού του φόρου εισοδήματος, μείωση ή αύξηση εκπτώσεων από δαπάνες, είναι ορισμένες μόνο από τις αλλαγές στη φορολογική δήλωση. Κατά τη συμπλήρωσή της, οι φορολογούμενοι πρέπει να λάβουν υπόψη τα «78» καίρια σημεία-αλλαγές, αν θέλουν να αποφύγουν την πληρωμή πρόσθετων φόρων ή την ταλαιπωρία με τα ατελείωτα πήγαιν' έλα στην εφορία.
Οι «78» αλλαγές που καταγράφει η «Ε», κωδικό προς κωδικό στη δήλωση:
Η δήλωση υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέσω Διαδικτύου από όλα τα φυσικά πρόσωπα επιτηδευματίες που ασκούν επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα και για κάθε άλλο φυσικό πρόσωπο μη επιτηδευματία που η δήλωσή του υποβάλλεται από εξουσιοδοτημένο λογιστή.
Εξαιρούνται από την υποχρέωση υποβολής της δήλωσης τα φυσικά πρόσωπα με εισόδημα μέχρι 6.000 ευρώ, που όμως προκύπτει αποκλειστικά και μόνο με βάση τις αντικειμενικές δαπάνες και υπηρεσίες από κατοικίες, αυτοκίνητα, ιδιωτικά σχολεία, οικιακές βοηθοί, σκάφη αναψυχής, αεροσκάφη κ.λπ.
Στις 6.000 ευρώ που είναι το όριο πέραν του οποίου γίνεται υποχρεωτική η υποβολή δήλωσης, λαμβάνεται υπόψη και η ελάχιστη ετήσια αντικειμενική δαπάνη των 3.000 ευρώ για άγαμο και 5.000 ευρώ για συζύγους με κοινή δήλωση και υπολογισμό 50% για κάθε σύζυγο.
Δεν υπάρχει υποχρέωση υποβολής δήλωσης για όσους έχουν οχήματα διασκευασμένα για πρόσωπα που παρουσιάζουν κινητικές αναπηρίες άνω του 67% με απαλλαγή από τα τέλη κυκλοφορίας, καθώς και οι κάτοικοι εξωτερικού που έχουν στην κυριότητα ή κατοχή τους σκάφος αναψυχής ιδιωτικής χρήσης.
Μέχρι την 1η Μαρτίου ορίστηκε η προθεσμία υποβολής της δήλωσης και για όσους απέκτησαν αμοιβές από ΕΠΕ (μισθοί και απολαβές) ως εταίροι της, οι οποίοι είναι ασφαλισμένοι σε οποιονδήποτε ασφαλιστικό οργανισμό ή ταμείο εκτός ΙΚΑ.
Επανήλθε η έκπτωση φόρου σε εφάπαξ καταβολή εντός της προθεσμίας υποβολής της πρώτης δόσης για τις έντυπες δηλώσεις και φτάνει στο 1,5% του συνολικού ποσού εφ' όσον η δήλωση υποβληθεί εμπρόθεσμα.
Αν η δήλωση υποβληθεί ηλεκτρονικά, τότε δεν συνυποβάλλονται δικαιολογητικά, μεταξύ αυτών και οι αποδείξεις, τα οποία φυλάσσονται στην οικία του φορολογουμένου και παραδίδονται όταν του ζητηθούν σε περίπτωση ελέγχου.
Αν δεν επιθυμείτε να ενταχθείτε στα συστήματα τηλεφωνικής και ηλεκτρονικής πληροφόρησης δεν χρειάζεται να σημπληρώσετε τη λέξη «όχι» όπως γίνονταν μέχρι πέρυσι. Με τη μη συμπλήρωση της λέξης «ναι» εννοείται πως δεν επιθυμείτε τέτοιου είδους επικοινωνίες.
Συμπληρώνετε τη λέξη «ναι» στους κωδικούς 023-024 αν ο φορολογούμενος ή η σύζυγος είναι δημόσιος υπάλληλος που υπηρετεί στο εξωτερικό, αν διαμένετε σε οίκο ευγηρίας, είστε στη φυλακή, είστε κάτοικος κράτους της Ευρωπαϊκής Ενωσης και αποκτάτε εισόδημα στην Ελλάδα πλέον του 90% του συνολικού εισοδήματός σας. Κι αυτό γιατί δεν απαιτείται η προσκόμιση αποδείξεων για τη διατήρηση του αφορολογήτου.
10 Και καταγραφή των δημοσίων υπαλλήλων για φορολογικό έλεγχο προς αποφυγή απόκρυψης εισοδημάτων; Υποχρεωτική η ένδειξη «ναι» στους κωδικούς 027-028 αν ο φορολογούμενος ή η σύζυγος είναι δημόσιος υπάλληλος, μόνιμος ή με σχέση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.
11 Σημείωση της ένδειξης «ναι» στους κωδικούς 013-014 αν ο φορολογούμενος ή η σύζυγος είναι συνταξιούχοι και έχουν γεννηθεί μέχρι 31.12.1945, προκειμένου να επωφεληθούν από το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς.
12 Σημείωση της ένδειξης «ναι» αν ο φορολογούμενος ή η σύζυγος ασκεί ατομική εμπορική επιχείρηση ή είναι ελεύθερος επαγγελματίας και κατά το χρόνο έναρξης των εργασιών που έγινε από 1.1.2010 και μετά δεν έχει συμπληρώσει το 35ο έτος ηλικίας, επίσης για να επωφεληθούν φορολογικά.
13 Σε ειδικό σημείο καταγράφονται πλέον οι φοροπαραβάτες. Σημειώνουν την ένδειξη «ναι» αν ο φορολογούμενος ή η σύζυγος υπέπεσαν σε παραβάσεις, όπως μη έκδοση στοιχείου, μη καταχώριση ή ανακριβή καταχώριση στοιχείων, έκδοση πλαστού ή εικονικού στοιχείου, λήψη εικονικού στοιχείου, νόθευση φορολογικού στοιχείου, καταχώριση στα βιβλία αγορών ή εξόδων χωρίς φορολογικό στοιχείο, που αφορούν τη χρήση 2010 και εφ' όσον έχει κοινοποιηθεί πράξη μέχρι την προθεσμία υποβολής της δήλωσης.
14 Καταγραφή και όσων επωφελούνται από τα κίνητρα που δίνονται σε επιχειρήσεις που μειώνουν τον κύκλο εργασιών, προκειμένου να διατηρήσουν το προσωπικό τους βάσει του νόμου 3842/2010. Απαραίτητη η συμπλήρωση της ένδειξης «ναι» στους κωδικούς 025-026.
15 Δημιουργείται λίστα με όσους έχουν περιουσία στο εξωτερικό. Οι έχοντες ακίνητα, καταθέσεις ή κάθε είδους άλλη περιουσία στο εξωτερικό σημειώνουν την ένδειξη «ναι» στους κωδικούς 029-030.
16 Εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες θεωρείται και η ωφέλεια που αποκτούν οι δικαιούχοι κατά την άσκηση δικαιώματος προαίρεσης απόκτησης μετοχών, με την προϋπόθεση όμως ότι το δικαίωμα ασκείται σε χρόνο κατά τον οποίο ο δικαιούχος δεν έχει αποχωρήσει από την εταιρεία.
17 Στο καθαρό φορολογητέο εισόδημα εντάσσονται κάθε είδους καθαρές αποδοχές, πρόσθετες αμοιβές, αποζημιώσεις, συντάξεις που καταβλήθηκαν αναδρομικά το 2010 και για τις οποίες οι δικαιούχοι επέλεξαν να φορολογηθούν στο χρόνο είσπραξης, δηλαδή στο 2010. Αποδοχές ή συντάξεις που καταβλήθηκαν αναδρομικά δηλώνονται με συμπληρωματική δήλωση στο χρόνο κατά τον οποίο αποκτήθηκε το δικαίωμα είσπραξης από τον φορολογούμενο.
18 Στα εισοδήματα από μισθωτή υπηρεσία (κωδικοί 301-302) αναγράφεται και το τεκμαρτό εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες που αποκτήθηκε εξαιτίας της παροχής από την επιχείρηση στην οποία ο φορολογούμενος είναι στέλεχος, όπως της χρήσης αυτοκινήτου και άλλου είδους αμοιβών.
19 Τα επιδόματα ανεργίας καταγράφονται στον κωδικό 317-318 και ο φόρος αυτών στους κωδικούς 609-610. Από τα ποσά που πήραν οι αθλητές εντός του 2010 από ποδοσφαιρικές ομάδες ή αναγνωρισμένα αθλητικά σωματεία αναγράφονται μόνο όσα αναλογούν στο 2010, με επιμερισμό του συνολικού ποσού διά των ετών που διαρκεί το συμβόλαιο.
20 Το καθαρό εισόδημα από αλιευτική δραστηριότητα, που συμπεριελήφθηκε στους κωδικούς 461-462, αναγράφεται στους κωδικούς 921-922. Το εισόδημα αυτό αναγράφεται και στους κωδικούς 923 -924 του πίνακα 4Β2.
21 Στους κωδικούς 479-480 αναγράφονται τα καθαρά κέρδη της ατομικής επιχείρησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ισχύος μέχρι 100 κιλοβατώρες στην ημεδαπή, μεταφέροντάς τα από το έντυπο Ε3, το οποίο συνυποβάλλεται με τη δήλωση. Τα ίδια ποσά αναγράφονται και στους κωδικούς 401 402, προκειμένου να φορολογηθούν.
22 Τα καθαρά κέρδη της ατομικής αγροτουριστικής επιχείρησης μέχρι 10 δωματίων στην ημεδαπή αναγράφονται στους κωδικούς 481-482 για πληροφοριακούς λόγους. Για τη φορολόγηση απαιτείται αναγραφή των ίδιων ποσών στους κωδικούς 401-402.
Αυτοπεραίωση
23 Οι επιτηδευματίες που αυτοπεραιώνουν τη φορολογική χρήση οφείλουν να αναγράψουν τα ακαθάριστα έσοδα από την ατομική άσκηση του ελευθέριου επαγγέλματος στους κωδικούς 517-518.
24 Στους κωδικούς 103-104 αναγράφονται τα ενοίκια των ακινήτων, ανεξάρτητα από το αν είναι διατηρητέα ή όχι και τα οποία ανακατασκευάζονται από 23/4/2010 και μετά. Σε δωρεάν παραχώρηση τέτοιων κατοικιών το ακαθάριστο εισόδημα αναγράφεται στους κωδικούς 129-130.
25 Στους κωδικούς 131-132 το ακαθάριστο εισόδημα οικοδομών που εκμισθώνονται, παραχωρούνται δωρεάν και ιδιοχρησιμοποιούνται ως κατοικίες, οικοτροφεία, σχολεία, φροντιστήρια, αίθουσες κινηματογράφων ή θεάτρων, ξενοδοχεία, νοσοκομεία και κλινικές, εφ' όσον έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα και ανακατασκευάζονται από 23/4/2010 και μετά.
26 Το ακαθάριστο εισόδημα οικοδομών που εκμισθώνονται, παραχωρούνται δωρεάν και ιδιοχρησιμοποιούνται ως καταστήματα, γραφεία, αποθήκες, βιομηχανοστάσια ή για οποιαδήποτε άλλη χρήση, αναγράφεται στους κωδικούς 133-134 εφ' όσον έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα και ανακατασκευάζονται από 23/4/2010 και μετά.
Νέα μορφή
27 Οι αντικειμενικές δαπάνες και υπηρεσίες ή τα γνωστά τεκμήρια παίρνουν νέα μορφή. Για την κύρια ή για τις δύο δευτερεύουσες κατοικίες, ιδιόκτητες ή μισθωμένες ή δωρεάν παραχωρούμενες και ανεξάρτητα από την επιφάνειά τους, συμπληρώνεται ο υποπίνακας 1α πάνω από τους κωδικούς 707-708.
Στην κύρια κατοικία αναγράφονται η διεύθυνση αυτής και οι υπόλοιπες τρεις οδοί που περικλείουν το οικοδομικό τετράγωνο. Η ένδειξη μισθωμένη ή παραχωρούμενη συμπληρώνεται σε ενοικίαση κύριας κατοικίας ή δευτερεύουσας ή σε παραχώρηση κύριας ή δευτερεύουσας ανεξαρτήτως επιφάνειας και δεν συμπληρώνεται για ιδιόκτητες κατοικίες.
28 Αν η κύρια ή δευτερεύουσα κατοικία είναι μονοκατοικία τότε διαγραμμίζεται η λέξη «ναι» στους κωδικούς 240, 241 και 242. Στη μονοκατοικία λαμβάνεται αθροιστικά με την επιφάνεια των χώρων του γκαράζ και των αποθηκών και η τυχόν επιφάνεια άλλων βοηθητικών χώρων, όπως λεβητοστασίου και κλιμακοστασίου.


29 Η τιμή ζώνης αναγράφεται στον κωδικό 216 όταν είναι πάνω από 2.800 ευρώ.
30 Συμπληρώνονται στοιχεία και για τη δεύτερη δευτερεύουσα κατοικία.
31 Για τις εξοχικές κατοικίες παύει ο περιορισμός της ετήσιας τεκμαρτής δαπάνης διαβίωσης στους τρεις μήνες μόνο κατ' έτος.
32 Στο 30% από 15% η μείωση λόγω παρόδου πενταετίας για τα οχήματα, για τα οποία ως πρώτο έτος θα ληφθεί το 2005 ανεξάρτητα αν το αυτοκίνητο κυκλοφόρησε στην αρχή ή στα τέλη του χρόνου αυτού. Η μείωση φθάνει στο 30% για παλαιότητα μέχρι και 10 χρόνια και στο 50% για πάνω από 10 έτη.
33 Η αντικειμενική δαπάνη καταργήθηκε για επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης που διαθέτουν πιστοποιητικό αυθεντικότητας που εκδίδεται από διεθνή ή ημεδαπό φορέα έναντι μείωσης 60% μέχρι πέρυσι. Απαλλαγή από την αντικειμενική δαπάνη έναντι μείωσης 40% που ίσχυε μέχρι πέρυσι και για αυτοκίνητα ειδικώς διασκευασμένα αναπήρων (άνω 67%).
34 Αναπροσαρμογή αντικειμενικής δαπάνης για μηχανοκίνητα σκάφη ανοιχτού τύπου (μέχρι 5 μέτρα στα 3.000 ευρώ και άνω των 5 μέτρων στα 4.000 ευρώ) και για μηχανοκίνητα ή μικτά σκάφη με χώρους ενδιαίτησης από 5.600 ευρώ ανάλογα με το μήκος και την παλαιότητα.
35 Για την απόδειξη ακινησίας αυτοκινήτου ή σκάφους συνυποβάλλονται αποδεικτικά στοιχεία από την Εφορία ή από το Λιμενικό, όπου αναγράφεται το ακριβές χρονικό διάστημα (χρόνος έναρξης και λήξης).
36 Η αντικειμενική δαπάνη ορίστηκε στα 8.000 ευρώ για τα ανεμόπτερα.
Από 100 € το τετραγωνικό της πισίνας
37 Η αντικειμενική δαπάνη εξωτερικής πισίνας ορίζεται ανάλογα με την επιφάνεια ανά κλίμακα σε 100 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο για τα πρώτα 60 τ.μ. και σε 200 ευρώ το τετραγωνικό για κάθε μέτρο πάνω από την επιφάνεια των 60 τ.μ. Τα ποσά διπλασιάζονται αν η πισίνα είναι εσωτερική.
38 Τεκμήριο και για τα ιδιωτικά σχολεία. Η ετήσια δαπάνη για ιδιωτικά σχολεία στοιχειώδους και μέσης εκπαίδευσης (εξαιρούνται εσπερινά Γυμνάσια και Λύκεια, ειδικά σχολεία ατόμων με ειδικές ανάγκες) βάσει των αποδείξεων παροχής υπηρεσιών αναγράφεται στον κωδικό 769.
39 Στον κωδικό 770 καταγράφεται η ετήσια τεκμαρτή δαπάνη για οικιακές βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και λοιπό προσωπικό, που ορίζεται στο εκάστοτε κατώτατο όριο αμοιβών.
40 Η αντικειμενική δαπάνη δεν εφαρμόζεται αν ο φορολογούμενος απασχολεί μόνο ένα οικιακό βοηθό ή όταν ο ίδιος ή πρόσωπο που συνοικεί με αυτόν και τον βαρύνει έχει αναπηρία 67% και πάνω από διανοητική καθυστέρηση ή φυσική αναπηρία ή είναι ηλικίας άνω των 65 ετών και απασχολεί νοσοκόμο.
41 Οι ετήσιες αντικειμενικές δαπάνες και υπηρεσίες μειώνονται 30% στην περίπτωση συνταξιούχων που είναι πάνω από 65 ετών.
42 Στη συνολική ετήσια αντικειμενική δαπάνη θα προστεθεί και ποσό 3.000 ευρώ για άγαμο και 5.000 ευρώ για συζύγους, ως έξοδα διαβίωσης.
43 Αντικειμενική δαπάνη και για κινητά πράγματα μεγάλης αξίας, άνω των 10.000 ευρώ. Αν η αξία κάθε πράγματος είναι μικρότερη από το ποσόν αυτό, αλλά τα αγορασθέντα αποτελούν ενιαίο σύνολο, τότε λαμβάνεται υπόψη η αξία όλων, εφόσον ξεπερνάει συνολικά τα 10.000 ευρώ.
44 Στην απόκτηση (αγορά ή ανέγερση) κατοικίας η δαπάνη που έγινε μέχρι 22.4.2010 δεν υπόκειται σε τεκμήριο αν έχει επιφάνεια μέχρι 120 τ.μ. και λαμβάνεται υπόψη μόνον η δαπάνη που αναλογεί σε επιφάνεια άνω των 120 τ.μ. Από 23/4/2010 και μετά εφαρμόζεται ο νέος νόμος περί τεκμηρίων, με απαλλαγή για επιφάνεια μέχρι 120 τ.μ. και αξία μέχρι 200.000 ευρώ, με αναγραφή τής πέραν των ορίων αυτών δαπάνης. Οταν συντρέχουν και οι δυο προϋποθέσεις, επιφάνεια και αξία, λαμβάνεται υπόψη το μεγαλύτερο ποσό.
45 Εξαίρεση από το τεκμήριο για επιχειρήσεις μεταπώλησης οχημάτων (υπαγωγή σε ειδικό καθεστώς φορολογίας άρθρου 45 νόμου 2859/2000), εφόσον άδεια και πινακίδες έχουν κατατεθεί στην εφορία όπου έγινε η μεταβίβαση προς την εταιρεία μεταπώλησης μέχρι και την ημερομηνία μεταπώλησης από αυτή σε τρίτο, με την προϋπόθεση ότι το όχημα δεν κυκλοφόρησε κατά το διάστημα αυτό. Οι μεταπωλήτριες εταιρείες μαζί με τη δήλωση εισοδήματος συνυποβάλλουν και υπεύθυνη δήλωση ν. 1599/86, όπου αναγράφουν τα αυτοκίνητα που αγόρασαν ή πούλησαν.
46 Εξαίρεση από το τεκμήριο και για αντικειμενική δαπάνη σκάφους αναψυχής, κυριότητας ή κατοχής μόνιμων κατοίκων εξωτερικού. Ακόμα όμως και στην περίπτωση εξαίρεσης από το τεκμήριο συμπληρώνονται τα στοιχεία (οχήματος, σκάφους, κατοικίας) χωρίς αναγραφή του ποσού της αντικειμενικής δαπάνης.
47 Εξαίρεση από αντικειμενική δαπάνη και για αγορά πάγιου εξοπλισμού επαγγελματικής χρήσης από πρόσωπα που ασκούν εμπορική ή γεωργική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα.
Κέρδη από πώληση μετοχών
48 Στα ποσά που μπορείτε να επικαλεστείτε για μείωση της αντικειμενικής δαπάνης συμπεριλαμβάνονται από φέτος και τα κέρδη από πώληση μετοχών μη εισηγμένων στο Χρηματιστήριο, μερίσματα ΕΠΕ, καθώς και τα ειδικά επιδόματα, όπως επικίνδυνης εργασίας (κωδικοί 659 -660).
49 Στους ίδιους κωδικούς 659-660 συμπληρώνονται και τα καθαρά κέρδη για όσους μήνες το 2010 ίσχυε ο τεκμαρτός προσδιορισμός εισοδήματος, ενώ για τους υπόλοιπους μήνες τα λογιστικά καθαρά κέρδη θα γραφτούν στον κωδικό 401 (εισόδημα από εμπορικές επιχειρήσεις). Στην περίπτωση των λιανοπωλητών η προσαύξηση των καθαρών κερδών φτάνει στα 2.000 ευρώ για κάθε παιδί πάνω από τα τρία.
50 Στους κωδικούς 659-660 αναγράφονται και τα κέρδη φυσικών προσώπων και πολύ μικρών επιχειρήσεων από διάθεση ηλεκτρικής ενέργειας προς τη ΔΕΗ ή άλλο προμηθευτή, μετά την ένταξη στο ειδικό πρόγραμμα φωτοβολταϊκών.
51 Το επίδομα από τον ΟΑΕΔ των ανέργων αναγράφεται στους κωδικούς 661-662.
52 Στο ποσό του φόρου που παρακρατήθηκε στα εισοδήματα (κωδικοί 433-434) εξαιρούνται τα μερίσματα από ανώνυμη εταιρεία, τα κέρδη από συμμετοχή σε ΕΠΕ για το φόρο που επιβλήθηκε στο όνομα του νομικού προσώπου.
53 Σε περίπτωση δανείου για την κάλυψη του τεκμηρίου το δανειστικό συμβόλαιο επισυνάπτεται με τη δήλωση, ώστε να αναγνωριστεί το ποσό.
54 Καταγραφή και όσων έφεραν πίσω τα χρήματά τους. Τα επαναπατριζόμενα κεφάλαια του 2010 καταγράφονται στους κωδικούς 783-784. Τα ποσά αυτά μπορεί να διατεθούν μόνο για την κάλυψη του «πόθεν έσχες».
55 Το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ διατηρείται μόνον αν προσκομιστούν αποδείξεις αναλόγως του ύψους του εισοδήματος. Για εισόδημα μέχρι 6.000 ευρώ δεν απαιτείται απόδειξη, από 6.001 και μέχρι 12.000 ευρώ απαιτείται το 10% και πέραν των 12.000 ευρώ το 30%. Οι αποδείξεις μπορεί να φτάσουν τα 12.000 ευρώ κατ' άτομο ή τα 15.000 ευρώ για όποιον θέλει να έχει μπόνους, δηλαδή πρόσθετη μείωση φόρου. Σε περίπτωση συζύγων το ανώτερο ποσό φτάνει στα 30.000 ευρώ.
56 Στις αποδείξεις αναγνωρίζεται κάθε είδους καταναλωτική δαπάνη για αγορά αγαθών ή λήψη υπηρεσιών, εκτός όσων εκπίπτουν κατά ειδικό τρόπο (ιατρικά, φροντιστήρια, τόκοι στεγαστικών δανείων, ασφάλιστρα κ.λπ.). Αναγνωρίζονται ακόμα και αποδείξεις από παροχή υπηρεσιών, όπως ΕΛΤΑ ή εταιρειών κούριερ ή πινακίδια χρηματιστηριακών εταιρειών για αμοιβή παρεχόμενων υπηρεσιών μόνο, κοινόχρηστα, συμβολαιογράφο. Δεν γίνονται δεκτές δαπάνες ύδρευσης, ηλεκτροδότησης, αποχέτευσης, τηλεπικοινωνιών, εισιτήρια σε κάθε είδους μεταφορικό μέσο, αγορά λαχείων ή τυχερά παιχνίδια κ.λπ.
57 Οι αποδείξεις υποβάλλονται σε κλειστό φάκελο στην εφορία, σε περίπτωση έντυπης δήλωσης, με αναγραφή σε αυτόν του ονοματεπώνυμου και του ΑΦΜ του φορολογουμένου, του αριθμού των αποδείξεων και του συνολικού ποσού αυτών.
58 Από την υποχρέωση προσκόμισης αποδείξεων, εκτός των δημοσίων υπαλλήλων εξωτερικού, όσων διαμένουν σε οίκο ευγηρίας, φυλακισμένων και κατοίκων κρατών Ε.Ε. που αποκτούν εισόδημα πέραν του 90% στην Ελλάδα, εξαιρούνται και οι λοιποί κάτοικοι εξωτερικού, που αποκτούν εισόδημα στην Ελλάδα, καθώς δεν δικαιούνται το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ.
59 Στους κωδικούς 051-052 αναγράφεται και η διαφορά ποσών περίθαλψης μεταξύ εξόδων ιατρικής περίθαλψης και συνολικού ετήσιου καθαρού πραγματικού εισοδήματος που φορολογείται όχι μόνο με τις γενικές διατάξεις, αλλά και με ειδικό τρόπο ή είναι απαλλασσόμενο ή τεκμαρτό για πρόσωπα με αναπηρία 67% και άνω.
60 Εκπίπτει από τον φόρο το 20% της δαπάνης σε δικηγόρους για παροχή νομικών υπηρεσιών.
61 Εκπίπτει από το φόρο και το 20% της δαπάνης για δωρεές ιατρικών μηχανημάτων και ασθενοφόρων.
62 Τα ποσά των χορηγιών που καταβλήθηκαν μέχρι 22.4.2010 συμπληρώνονται στους κωδικούς 033-034. Χορηγίες που έγιναν από 23.4.2010 και μετά αναγράφονται στους κωδικούς 035-036. Το αφαιρούμενο ποσό δεν μπορεί να υπερβαίνει το 30% του συνολικού φορολογούμενου εισοδήματος για δαπάνη μέχρι 22 Απριλίου και το 10% από 23 Απριλίου και μετά.
63 Καταργήθηκε η έκπτωση 40% των τόκων στεγαστικών δανείων για αγορά κατοικίας στη διετία 2009 και 2010. Από το ποσό των τόκων των δανείων που συνήφθησαν τα δύο προηγούμενα χρόνια εκπίπτει το 20% μόνο για πρώτη κατοικία και μέχρι 120 τ.μ.
64 Από τη δαπάνη για ασφάλιστρα η μείωση δεν μπορεί να υπερβεί τα 1.200 ευρώ για άγαμο και τα 2.400 ευρώ για οικογένεια.
65 Αυξήθηκε στα 3.000 από 600 ευρώ το ποσό μείωσης του φόρου από διατροφή που έχει καταβληθεί στη σύζυγο. Το 20% της δαπάνης μειώνει το φόρο.
66 Στους κωδικούς 087-88 αναγράφεται και η δαπάνη για εγκατάσταση συστήματος που κάνει χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς και για παρεμβάσεις στο υφιστάμενο σύστημα που αφορά σύστημα αντιστάθμισης στον καυστήρα - λέβητα σε συνδυασμό με αυτονομία θέρμανσης και μόνωση σωληνώσεων.
Ο ενεργειακός επιθεωρητής
67 Εκπίπτει και η δαπάνη για διενέργεια ενεργειακής επιθεώρησης από αρμόδιο επιθεωρητή.
68 Στα 6.000 από 700 ευρώ το ανώτατο ποσό της δαπάνης που εκπίπτει σε ποσοστό 10% από συστήματα θέρμανσης.
69 Συνυπολογίζονται στα εισοδήματα και οι εφημερίες των γιατρών του ΕΣΥ, καθώς έπαψε η ειδική φορολόγησή τους. Ως εκ τούτου, δεν αναγράφεται χωριστά ο φόρος που αναλογεί σε αυτές.
70 Στους κωδικούς 653-654 αναγράφονται τα 3/12 του ποσού που καταβλήθηκε εφάπαξ ή τα 3/6 του ποσού του φόρου της δεύτερης δόσης που καταβλήθηκε ολόκληρη κατά την έκδοση ή την ανανέωση της άδειας αποκλειστικά πλανόδιου λιανοπωλητή ή λιανοπωλητή ή παραγωγού σε κινητές λαϊκές αγορές.
71 Πέραν του αφορολογήτου των 12.000 ευρώ ισχύουν πρόσθετα αφορολόγητα όταν υπάρχουν προστατευόμενα παιδιά. Φτάνουν στα 1.500 ευρώ (από 1.000 ευρώ) για το πρώτο παιδί, στα 3.000 ευρώ (από 2.000 ευρώ) για δύο παιδιά, στα 11.500 ευρώ από 10.000 για τρία παιδιά, με προσαύξηση 2.000 ευρώ (από 1.000 ευρώ) για κάθε επόμενο παιδί. Για παράδειγμα, φορολογούμενος με 3 παιδιά έχει αφορολόγητο 23.500 ευρώ.
Της ΕΛΕΝΗΣ ΚΩΣΤΑΡΕΛΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου