Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Κινήσεις για δίωξη σε πρύτανη

Σε τροχιά καταλογισμού ποινικών ευθυνών στον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών κινείται η Δικαιοσύνη με εντολή για κατεπείγουσα έρευνα για αδίκημα παράβασης καθήκοντος.
Δήλωση Παπουτσή για κομματικά οφέλη και μπαλάκι στις αρχές του πανεπιστημίου. Σύσκεψη για το θέμα υπό τον πρωθυπουργό

Νέα τροπή παίρνει η υπόθεση της παραμονής μεταναστών σε χώρο της νομικής Σχολής καθώς ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να διαπιστωθεί εάν τίθεται θέμα παράβασης καθήκοντος από τις πρυτανικές αρχές για την είσοδο και παραμονή στο χώρο εξωπανεπιστημιακών.
Παράλληλα, 24 ώρες μετά, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής επιρρίπτει κι εκείνος τις ευθύνες στις πρυτανικές αρχές καθώς θεωρεί ότι το θέμα αφορά το άσυλο και αποδίδει κομματικά οφέλη στους πρωτεργάτες της μετακίνησης των μεταναστών από τα Χανιά στην Αθήνα και την εγκατάσταση στη Νομική.
Η δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης προσανατολίζεται στον καταλογισμό ευθυνών αποκλειστικά στη διοίκηση του Πανεπιστημίου, καθώς είχε προηγηθεί το αίτημα του Εισαγγελέα του Α.Πάγου Ι.Τέντε για κλήτευση στην εισαγγελία του πρύτανη της Νομικής, προκειμένου να διευκρινίσει εάν διαπράττονται αξιόποινες πράξεις με την παραμονή των μεταναστών.
Ωστόσο η κυβέρνηση, έστω και σήμερα, κινητοποιείται για το θέμα, που θα αποτελέσει και το αντικείμενο σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό. Στη σύσκεψη λαμβάνουν μέρος η υφυπουργός για θέματα μετανάστευσης Α.Νταλάρα, ο Χρ.Παπουτσής, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης και η υπουργός Παιδείας Α.Διαμαντοπούλου.
Ο πρύτανης Θ.Πελεγρίνης εξέφρασε σύμφωνα με πληροφορίες την πρόθεσή του να μην μεταβεί στην Εισαγγελία, αλλά να ενημερώσει τηλεφωνικά τον εισαγγελέα για το θέμα, γεγονός που προκάλεσε τη νέα άμεση αντίδραση της δικαιοσύνης, που ασκεί πλέον ανοικτά πιέσεις στις πρυτανικές αρχές με το ερώτημα της ποινικής δίωξης για παράβαση καθήκοντος.
Ο Χρ.Παπουτσής στην ανακοίνωσή του επιρρίπτει όλες τις ευθύνες στις πρυτανικές αρχές και τονίζει ότι ρόλςο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είναι να εξασφαλίσει την ειρηνική αποχώρηση των μεταναστών από τη σχολή:
"Έχουν την αποκλειστική ευθύνη και αρμοδιότητα με απόφαση των αρμοδίων οργάνων να ζητήσουν τη συνδρομή των εισαγγελικών και αστυνομικών αρχών, όπως ορίζει ο νόμος του κράτους. Οι Πρυτανικές Αρχές οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους".
Ο γενικός γραμματέας του ΥΠΠΟ Γρ.Τασούλας από την πλευρά του, διαψεύδει ότι είχε ενημερωθεί για το θέμα από τις πρυτανικές αρχές και χαρακτηρίζει ψευδείς τις αναφορές στο θέμα, από τον Θ.Πελεγρίνη στη συνέντευξη τύπου το πρωί της Τετάρτης, τις οποίες χαρακτήρισε αποπροσανατολιστικές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου