Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Επικίνδυνη η κατανάλωση ενεργειακών ποτών


Μπορεί να έχουν γίνει πολύ δημοφιλή, ωστόσο οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η κατανάλωσή τους μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα επικίνδυνη για τον ανθρώπινο οργανισμό. Ο λόγος για τα γνωστά σε όλους ενεργειακά ποτά (energy drinks).




Όπως προκύπτει από σχετική έρευνα, που πραγματοποιήθηκε στην Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου του Τέξας, περιέχουν ουσίες, οι οποίες όταν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες, ή σε συνδυασμό με αλκοόλ, μπορεί να προκαλέσουν βλάβες στον οργανισμό, με πιο ακραίο ενδεχόμενο, τον θάνατο. Η πλέον ανησυχητική, είναι η περιεκτικότητα καφεΐνης, καθώς κάθε τέτοιο ποτό περιέχει διπλάσια ποσότητα, σε σύγκριση με ένα φλιτζάνι καφέ.
«Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι ένα κοινό ενεργειακό ποτό μπορεί να περιέχει μέχρι ένα τέταρτο φλιτζανιού ζάχαρης και περισσότερη καφεΐνη απ’ ό,τι ένα φλιτζάνι δυνατού καφέ», δηλώνει ο επικεφαλής της έρευνας, John Higgins. Παράλληλα, η καφεΐνη μπορεί να ποικίλει, από 70 έως και 200 μιλιγκράμ ανά 450 γραμμάρια προϊόντος. Την ίδια στιγμή, ένα φλιτζάνι καφέ, που περιέχει περίπου 230 γραμμάρια, μπορεί να έχει από 40 ως 150 μιλιγκράμ καφεΐνης, ανάλογα με το πώς είναι παρασκευασμένος.
Ωστόσο, ο Δρ Higgins επισημαίνει ότι περισσότερο επικίνδυνος είναι ο συνδυασμός της καφεΐνης με άλλες ουσίες που περιέχονται στα ενεργειακά ποτά, οι οποίες όμως δεν αναγράφονται πάντα στις συσκευασίες. Ενδεικτικά αναφέρονται το φυτικό διεγερτικό γκουαρανά, το αμινοξύ ταυρίνη και άλλα βότανα, βιταμίνες και μέταλλα, που «παρέα» με την καφεΐνη, επηρεάζουν δυσάρεστα τον καρδιακό ρυθμό, την αρτηριακή πίεση, ακόμη και την ψυχική κατάσταση, ειδικά στους αθλητές.
Ο John Higgins συστήνει στους αθλητές να προτιμούν το νερό, ή έστω ροφήματα με χαμηλό βαθμό οκτανίων, που περιέχουν ηλεκτρολύτες, μέταλλα και υδρογονάνθρακες, ώστε να αποφεύγεται ο κίνδυνος αφυδάτωσης. Ενώ στους μη αθλητές, συστήνεται η χρήση μόνο ενός ενεργειακού ποτού την ημέρα, ενώ η κατανάλωσή του με αλκοόλ, κρίνεται απαγορευτική. Τέλος, όσοι έχουν υπέρταση, δεν θα πρέπει να τα καταναλώνουν καθόλου ενεργειακά ποτά και όσοι πάσχουν από καρδιακά νοσήματα, πρέπει πρώτα να συμβουλεύονται το γιατρό τους.
Μάρω Σενετάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου