Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

"Φρένο" στις αναλήψεις μέσω πιστωτικών καρτών

«Φρένο» στο δανεισμό μέσω της χρήσης πιστωτικών καρτών βάζουν οι τράπεζες, μειώνοντας κατακόρυφα το επιτρεπτό όριο αναλήψεων. 


Μετά τον «θάνατο» των προγραμμάτων μεταφοράς οφειλών από πιστωτικές κάρτες και την «έξοδο» 1 εκατ. καρτών από την αγορά οι οποίες έχουν ξεπεράσει την τρίμηνη καθυστέρηση, πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν ότι οι τράπεζες βάζουν «μαχαίρι» και στο επιτρεπόμενο όριο αναλήψεων μέσω πιστωτικών καρτών. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το όριο αυτό έχει μειωθεί στα 300 – 500 ευρώ μάξιμουμ και αναλόγως του πιστωτικού ορίου του κατόχου της κάρτας όταν μέχρι πρότινος έφτανε από το 50% μέχρι και το 100% του πιστωτικού ορίου του πελάτη.

Ο φραγμός στις αναλήψεις μετρητών μέσω πιστωτικών καρτών αποτελεί αμυντική κίνηση των τραπεζών έναντι της ραγδαίας αύξησης των επισφαλειών που εμφανίζει ο τομέας καταναλωτικών δανείων και πιστωτικών καρτών. Οι επισφάλειες στις συγκεκριμένες κατηγορίες φτάνουν και στο 20% των δανείων που έχουν χορηγηθεί, παρουσιάζοντας διπλάσιο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων από το σύνολο των επισφαλειών γενικά στις χορηγήσεις.

Όπως αναφέρουν στο Capital.gr στελέχη της αγοράς των πιστωτικών καρτών, ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη η χρήση της κάρτας γινόταν και γίνεται για την αγορά διαρκών καταναλωτικών αγαθών και υπηρεσιών, στην Ελλάδα η χρήση της «ξέφυγε» από το 2008 και μετά και εξελίχθηκε από μέσο πληρωμών σε μέσο δανεισμού. Το γεγονός ότι η κρίση επέφερε στενότητα της ρευστότητας και οδήγησε τις τράπεζες σε κλείσιμο της στρόφιγγας των νέων δανειοδοτήσεων έστρεψε πολλούς ιδιώτες και ελεύθερους επαγγελματίες στη χρήση της πιστωτικής κάρτας για την ανάληψη μετρητών.

Καθώς οι επιπτώσεις της κρίσης και της ύφεσης επιτείνονταν, ο βαθμός του δανεισμού ρευστότητας μέσω των πιστωτικών καρτών αυξήθηκε δραματικά, φτάνοντας σχεδόν να ακυρώσει την πρωταρχική λειτουργία των πιστωτικών καρτών ως μέσο πληρωμών αφού στην πλειονότητά τους οι κάρτες χρησιμοποιούνταν για την άντληση μετρητών. Ετσι, οι τράπεζες διαπίστωναν ότι οι κάτοχοι πιστωτικών καρτών έφταναν να χρησιμοποιούν το πιστωτικό τους όριο σε ποσοστό από 50% μέχρι και 100% για να δανειστούν χρήματα, αποφεύγοντας να απευθυνθούν στην τράπεζα για δανεισμό.

Το γεγονός ότι ο δανεισμός μετρητών μέσω της ανάληψης με πιστωτική κάρτα γίνεται με επιτόκιο 1 – 2 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο από το επιτόκιο αγορών μέσω πιστωτικής κάρτας δημιούργησε επιπλέον προβληματισμό στους τραπεζίτες για τη φερεγγυότητα των πελατών τους. «Το γεγονός ότι κάποιος επιλέγει να δανειστεί χρήματα με επιτόκιο 18% έναντι π.χ. 16% της πιστωτικής του κάρτας ή 10% ενός καταναλωτικού δανείου είναι σαφής δείκτης επικινδυνότητας και μελλοντικής επισφάλειας», αναφέρει χαρακτηριστικά επικεφαλής του τομέα πιστωτικών καρτών μεγάλης τράπεζας.

Το «μαχαίρι» στο επιτρεπόμενο όριο ανάληψης μετρητών μέσω πιστωτικής κάρτας εντάσσεται στο συνολικότερο πλαίσιο της αμυντικής τακτικής που χαράσσουν πλέον οι τράπεζες για τη συγκράτηση των επισφαλειών, αναπροσαρμόζοντας τη στρατηγική τους στον τομέα των πιστωτικών καρτών. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο Capital.gr, στόχος πλέον είναι η χρήση της πιστωτικής κάρτας να γίνει ορθολογικότερη, να επικεντρωθεί στις αγορές αγαθών και υπηρεσιών και να αποτελεί πηγή ρευστότητας μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις (emergency cash π.χ. στην περίπτωση που ο κάτοχος της κάρτας βρίσκεται στο εξωτερικό, αλλά δεν λειτουργεί το μηχάνημα αποδοχής της κάρτας του από έναν έμπορο και χρειάζεται οπωσδήποτε να «σηκώσει» μετρητά για την αγορά που θέλει να πραγματοποιήσει).



Της Νένας Μαλλιάρα


capital

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου