Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Απάντηση με απεργία διαρκείας στα Μ.Μ.Μ.

Την οργή των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς προκάλεσε η κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου για τις αστικές συγκοινωνίες. Προαναγγελία για 48ωρες απεργίες στα λεωφορεία. Σε κινητοποιήσεις προσανατολίζονται και οι εργαζόμενοι στο Μετρό.


Ιδιαίτερα καυτή αναμένεται η επόμενη εβδομάδα, καθώς οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς ξεκινούν νέο γύρο κινητοποιήσεων.
Έκτακτες γενικές συνελεύσεις έχουν συγκληθεί σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, για να καθοριστεί το μέλλον των κινητοποιήσεων.
Ήδη οι εργαζόμενοι στο λεωφορεία της ΕΘΕΛ εξήγγειλαν 48ωρη απεργία για τη Δευτέρα και την Τρίτη. Μέχρι στιγμής ισχύει η στάση εργασίας από 11 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα της Δευτέρας, ωστόσο θα πρέπει να περιμένουμε τις αποφάσεις που θα ληφθούν εντός του Σαββατοκύριακου.
Το απόγευμα της Πέμπτης κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την αναδιοργάνωση των αστικών συγκοινωνιών.
Από το νομοσχέδιο αφαιρέθηκε ο όρος για κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, και πλέον γίνεται λόγος για αντικατάστασή τους, στο πλαίσιο των νέων οργανισμών.
Επίσης, δίνεται προτεραιότητα στην κατηγορία αποσπασμένων εργαζομένων για τις υποχρεωτικές μετατάξεις, εκτός του ομίλου ΟΑΣΑ.
Από τις μετατάξεις εξαιρούνται όσοι εργαζόμενοι θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα, το οποίο θα ασκήσουν εντός του 2011.
Το νομοσχέδιο αναμένεται αν συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. Οι εργαζόμενοι από την πλευρά τους κάνουν λόγο για προσχηματικό διάλογο του υπουργείου και δηλώνουν ότι καταπατήθηκαν οι κόκκινες γραμμές που είχαν θέσει ως αρχή.
Δηλαδή για την κατάργηση του δημόσιου χαρακτήρα των συγκοινωνιών και την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.
Όσον αφορά το πρώτο σκέλος, το υπουργείο έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι δεσμεύεται για το δημόσιο χαρακτήρα των αστικών συγκοινωνιών, όμως για τα άλλα δύο, είχε δηλώσει ανοιχτά την αντίθεσή του.
Σε αδιέξοδο ο διάλογος και στο Μετρό
Παράλληλα, οι εργαζόμενοι στο Μετρό απειλούν με 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες εάν η κυβέρνηση επιμείνει στην κατάργηση των συμβάσεων εργασίας και την επαναδιαπραγμάτευσή τους σε μηδενική βάση.
Οι εργαζόμενοι στο Μετρό, είχαν διευκρινίσει ότι σε περίπτωση που στην επόμενη συνάντηση το Υπουργείο πάρει αρνητική θέση, τότε, κατά την άποψή τους ο διάλογος θα ήταν προσχηματικός και οι ίδιοι θα υλοποιήσουν τις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης, που προβλέπει νέο κύκλο απεργιακών κινητοποιήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου