Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

Financial Times: Σίγουρη όσο ο θάνατος η χρεοκοπία της Ελλάδας


Σημειώνουν ότι η Ελλάδα πιθανότατα θα γίνει η πρώτη χώρα της Ευρωζώνης που θα υποχρεωθεί σε αναδιάρθρωση χρέους

Εριστικοί εμφανίζονται για μια ακόμη φορά οι Financial Times, οι οποίοι συνεχίζοντας στο μονοπάτι που έχουν χαράξει εδώ και μήνες, σημειώνουν ότι η Ελλάδα πιθανότατα θα γίνει η πρώτη χώρα της Ευρωζώνης που θα υποχρεωθεί σε αναδιάρθρωση χρέους. Μάλιστα, φωτογραφίζοντας τη χώρα μας, η εφημερίδα αναφέρει ότι η αναδιάρθρωσης του χρέους κάποιας χώρας της ζώνης του ευρώ είναι «τόσο σίγουρη όσο ο θάνατος και οι φόροι».
Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, οι αγορές δίνουν υψηλά ποσοστά πιθανότητας που αγγίζουν τη βεβαιότητα στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους εντός των επόμενων πέντε ετών. Αναφέρει, δε, ότι με βάση τα ασφάλιστρα κινδύνου, η Ελλάδα έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να πτωχεύσει από ασταθείς οικονομίες, όπως η Βενεζουέλα και το Πακιστάν.
Ακόμα, η εφημερίδα επικαλείται και αναλυτή της ιαπωνικής Nomura (που μας έχει χρεοκοπήσει επανειλημμένως), ο οποίος χαρακτηρίζει τη χώρα μας αφερέγγυα. «Η Ελλάδα είναι αφερέγγυα και πρέπει να προβεί σε αναδιάρθρωση. Όσο συντομότερα γίνει αυτό, τόσο πιο σύντομα θα λυθεί η κρίση», επισημαίνει χαρακτηριστικά.
Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι οι ηγέτες της Ευρωζώνης προετοιμάζονται για την πιθανότητα ένα κράτος μέλος να χρειαστεί να προβεί σε αναδιάρθρωση, με τις προτάσεις για ένα μόνιμο μηχανισμό χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, που θα προβλέπει και το δικαίωμα διαπραγμάτευσης μιας χώρας με ιδιώτες πιστωτές.
Ως απόδειξη του παραπάνω σημειώνεται ότι τα νέα κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης θα περιλαμβάνουν τις λεγόμενες «ρήτρες συλλογικής δράσης», κάτι που σημαίνει ότι θα αρκεί η συμφωνία με το 75% των πιστωτών για να προχωρήσει η αναδιάρθρωση.
Εξάλλου, οικονομολόγος της Citibank εκτιμά ότι ίσως υπάρξουν πολλές αναδιαρθρώσεις εθνικών χρεών στην Ευρωζώνη τα επόμενα χρόνια, λόγω των αυτοεκπληρούμενων κερδοσκοπικών επιθέσεων και της προληπτικής απόσυρσης ιδιωτικών επενδύσεων.
Άλλος, Βρετανός αναλυτής προειδοποιεί ότι αν οι αναμενόμενες αναδιαρθρώσεις στην Ευρωζώνη δεν γίνουν με σωστή διαχείριση, «το πολιτικό τσιμέντο που κρατά ενωμένο το οικοδόμημα της Ευρωζώνης θα μπορούσε να θρυμματιστεί».


dconsulting-group

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου