Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Ο Απελλής, ο Βουκεφάλας και ο πίνακας με τη λεπτότερη γραμμή του κόσμου.

Ο Απελλής, που ήταν συνομήλικος του Μ.Αλεξάνδρου, ήταν ο μεγαλύτερος ζωγράφος της αρχαίας Ελλάδας. Ο Μ. Αλέξανδρος τον εκτιμούσε πολύ και μονάχα σε αυτόν επέτρεπε να τον ζωγραφίσει. Γι αυτό έλεγαν ότι απο τους δύο Αλέξανδρους, ο Αλέξανδρος του Φίλιππου ήταν ανίκητος και ο Αλέξανδρος του Απελλή αμίμητος.

Ο Αιλιανός αναφέρει ότι ο Μ. Αλέξανδρος όταν είδε στην Έφεσο την εικόνα του, που είχε ζωγραφίσει ο Απελλής, δεν την επαίνεσε ανάλογα με την αξία της. Οταν όμως έφεραν μέσα το άλογο του Μ. Αλεξάνδρου, τον Βουκεφάλα, αυτό αντικρίζοντας την εικόνα με το άλογο ζωγραφισμένο φυσικότατα σαν να ήταν πραγματικό, χρεμέτισε! Τότε ο Απελλής γυρίζοντας στον Αλέξανδρο, του είπε : "Ω βασιλιά, το άλογό σου φαίνεται ότι καταλαβαίνει καλύτερα απο σένα, τουλάχιστον τη ζωγραφική".

Τον Απελλή τον ζωγράφο τον θαύμαζαν για τη μεγάλη λετπότητα των γραμμών του. Λένε ότι, κάποτε, πήγε να επισκεφθεί τον φίλο του ζωγράφο Πρωτογένη. Δεν τον βρήκε όμως και φεύγοντας, τράβηξε με το πινέλο του μία λεπτότατη γραμμή πάνω σε ένα πίνακα, που βρισκόταν στο δωμάτιο του Πρωτογένη.
Οταν γύρισε ο Πρωτογένης στο σπίτι του και είδε τη λεπτή αυτή γραμμή, είπε: 
- "Η γραμμή αυτη είναι σίγουρα του Απελλή. Γιατί κανείς άλλος δεν μπορούσε να σύρει τόσο λεπτή γραμμή".
Ο Πρωτογένης όμως, παίρνει το πινέλο του και τραβά κάτω απο τη γραμμή του Απελλή μία άλλη γραμμή, ακομη πιο λεπτή, με άλλο χρώμα.
Ο Απελλής την άλλη μέρα πήγε και πάλι στο σπίτι του Πρωτογένη, είδε τη γραμμή, και τότε χάραξε τρίτη γραμμή κάτω απο τις άλλες δυό, τόσο λεπτή, που δεν ήταν δυνατό να γίνει λεπτότερη.
Για αιώνες ο πίνακας αυτός με τις τρείς γραμμές θαυμαζόταν σαν αριστούργημα, μέχρις ότου οι Ρωμαίοι τον μετέφεραν στη Ρώμη όπου κάηκε σε μία πυρκαγιά.

Απο το βιβλίο του Τακη Νατσούλη: "Αρχαἰο Ελληνικό Πνεύμα"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου