Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

Ικανοποίηση για το επιτόκιο



Το 4,9% έφτασε τελικώς το επιτόκιο στη δημοπρασία εντόκων γραμματίων του δημοσίου, ενώ υπερκαλύφθηκε το ζητούμενο ποσό.




Υπερκαλύφθηκε η σημερινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων του δημοσίου εξάμηνης διάρκειας, με το επιτόκιο να διαμορφώνεται κάτω από το επίπεδο του 5%,στο 4,9%. To Δημόσιο άντλησε ποσό ύψους 1,95 δισ. ευρώ.
Όπως ανακοινώθηκε από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, υποβλήθηκαν συνολικές προσφορές ύψους 5,100 δισ. ευρώ, πού υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 3,40 φορές.
Τα νέα γραμμάτια θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή παλαιών τίτλων που λήγουν.
Την επόμενη εβδομάδα πραγματοποιούνται και οι πρώτες εκδόσεις ομολόγων για το έτος στην Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ιταλία.
Πρώτη στη λίστα για χρεοκοπία

Την πρώτη θέση ανάμεσα στις χώρες με το μεγαλύτερο ρίσκο χρεοκοπίας απέσπασε η Ελλάδα από τη Βενεζουέλα, ενώ στη λίστα εντάχθηκε και η Ισπανία, σύμφωνα με την CMA Datavision.

Δύο ακόμη χώρες της περιφέρειας της Ευρωζώνης, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, βρέθηκαν υψηλότερα στη λίστα των 10 χωρών με την μεγαλύτερη πιθανότητα να κηρύξουν στάση πληρωμών, ενώ οι χώρες με την μεγαλύτερη αύξηση στο κόστος ασφάλισης των ομολόγων τους έναντι χρεοκοπίας προέρχονται από τον πυρήνα της Ευρωζώνης.

Τα ασφάλιστρα κινδύνου των ισπανικών ομολόγων έναντι χρεοκοπίας ή αναδιάρθρωσης σημειώσαν άνοδο άνω του 50%, κατατάσσοντας την Ισπανία στην 7η θέση ανάμεσα στις 10 πιο επικίνδυνες για χρεοκοπία χώρες, σύμφωνα με την έκθεση, που δημοσιεύθηκε αργά την Πέμπτη. Η κατάταξη αυτή βασίστηκε σε υπολογισμούς της CMA βάσει σωρευτικής πιθανότητας χρεοκοπίας. Στην τρίτη και τέταρτη θέση στη λίστα αντίστοιχα, ανέβηκε η Ιρλανδία και η Πορτογαλία στο τέταρτο τρίμηνο του 2010.

Στα τέλη του προηγούμενου έτους, τα CDS των ελληνικών πενταετών ομολόγων διαμορφώθηκαν στις 1.026,5 μονάδες βάσης, που σημαίνει ότι τα ασφάλιστρα κινδύνου για κάθε 10 εκατ. δολάρια ελληνικού χρέους ανήλθαν για την πενταετία σε 1 εκατ. δολάρια.

Η χώρα με την χειρότερη επίδοση στο τέταρτο τρίμηνο ήταν το Βέλγιο, με τα CDS της χώρας να σημειώνουν άνοδο 70,4% στις 219 μονάδες βάσης, λόγω του υψηλού δημοσίου χρέους και της κυβερνητικής κρίσης στη χώρα. Ακολουθούν η Ισπανία και η Γερμανία, των οποίων τα CDS σημείωσαν άνοδο άνω του 50%, ενώ το κόστος ασφάλισης έναντι αθέτησης πληρωμών για την Ολλανδία και την Γαλλία αυξήθηκε πάνω από 35%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου