Σε μείωση μισθών χωρίς προϋποθέσεις και όρους θα μπορούν να προχωρήσουν οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα, σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο το οποίο φέρνει στη Βουλή η υπουργός Εργασίας μετά την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων με τους εκπροσώπους των Βρυξελλών.
Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχουν πλέον προϋποθέσεις, όπως για παράδειγμα η απειλούμενη βιωσιμότητα της επιχείρησης, αλλά το μέτρο θα μπορεί να εφαρμοστεί γενικά από όλες τις επιχειρήσεις.
Με το ίδιο νομοσχέδιο ανοίγει ο δρόμος και για ελεύθερες απολύσεις, αφού δεν υπάρχει πλέον η ρήτρα της απαγόρευσης των απολύσεων σε όσες επιχειρήσεις προχωρήσουν σε μείωση μισθών. Αντίθετα ο όρος έχει τροποποιηθεί και απλώς θα πρέπει να διατηρείται σταθερός ο αριθμός των εργαζομένων.
Πρακτικά ωστόσο αυτό δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να αντικαταστήσουν όλους εκείνους τους εργαζόμενους που έχουν ώριμα εργασιακά δικαιώματα, και επομένως είναι ακριβοί, με νεώτερους που φυσικά κοστίζουν λιγότερο.
Στα συν του νέου νομοσχεδίου, σε σχέση με όσα προέβλεπε το αρχικό μνημόνιο, είναι ότι δεν προβλέπεται με την υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων ο μισθός να πέσει κάτω από τα 740 ευρώ της Εθνικής συλλογικής σύμβασης.
Ένα δεύτερο θετικό σημείο είναι και η πρόβλεψη για τις επιχειρήσεις που απασχολούν λιγότερα από 50 άτομα, όπως και για τις επιχειρήσεις που δεν υπάρχει σωματείο εργαζομένων, η διαπραγμάτευση να γίνεται από το συνδικάτο του κλάδου.
Η κατάσταση ωστόσο που δημιουργείται προκαλεί ανασφάλεια στα εκατομμύρια των απασχολούμενων στον ιδιωτικό τομέα και οι συνδικαλιστές προαναγγέλλουν κινητοποιήσεις με πρώτο μεγάλο σταθμό την απεργία της ΓΣΕΕ στις 15 Δεκεμβρίου.
Άγριο ψαλίδι και στους μισθούς των ΔΕΚΟ
Με «πιλότο» τον ΟΣΕ ετοιμάζεται το μεγάλο ψαλίδισμα μισθών σε περισσότερες από 100 ΔΕΚΟ και Νομικά Πρόσωπα, με θύματα χιλιάδες εργαζομένους.
Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου που προωθεί η κυβέρνηση, και το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί με τη διαδικασία του επείγοντος μέσα στις επόμενες ημέρες, οι δευτερεύουσες αποδοχές των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ, δηλαδή προσαυξήσεις και επιδόματα, δεν θα ξεπερνούν το 10% του βασικού μισθού.
Επίσης ορίζεται ανώτερο πλαφόν αποδοχών τα 4000 ευρώ το μήνα, ενώ δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα αν θα προστατευτούν οι μισθοί που είναι κάτω από τα 1700 με 1800 ευρώ το μήνα. Μάλιστα το ψαλίδισμα αναμένεται να φτάσει σε κάποιες περιπτώσεις μέχρι και το 35 με 40% των σημερινών απολαβών.
Οι ΔΕΚΟ, στις οποίες θα «κουρευτούν» οι μισθοί είναι οι μη εισηγμένες στο Χρηματιστήριο, ενώ το όλο σκεπτικό του νομοσχεδίου δείχνει ξεκάθαρα τις προθέσεις της κυβέρνησης και για το νέο Ενιαίο Μισθολόγιο.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε το Mega για τη νέα προωθούμενη συλλογική σύμβαση στον ΟΣΕ οι απώλειες εισοδήματος για τους εργαζόμενους είναι μεγάλες καθώς:
το χρονοεπίδομα ενσωματώνεται στο βασικό μισθό με αποτέλεσμα να υπάρχει μείωση αποδοχών έως και 17%
δεν υπάρχουν αναφορές σε ανθυγιεινό επάγγελμα και επικινδυνότητα στην εργασία
δεν φαίνεται ότι οι δευτερεύουσες απολαβές δεν θα ξεπερνούν το 10% του μισθού
ορίζεται ότι οι νεοεισερχόμενοι προσλαμβάνονται με μισθό τα 740 ευρώ της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας εξομοιώνονται οι εργαζόμενοι σε ότι αφορά τις ειδικότητες και οι μόνες μισθολογικές διαφοροποιήσεις είναι με κριτήριο την εκπαίδευση και την προϋπηρεσία.
http://www.star.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου