- Η Προεδρία της Δημοκρατίας εξέδωσε λιτή ανακοίνωση που διαψεύδει όλα τα σενάρια
- Φουντώνει το κύμα δυσαρέσκειας στην Κ.Ο. αλλά παραμένει ερώτημα ποιοί θα καταψηφίσουν
- Αγωνία στην κυβέρνηση για τις αντιδράσεις και άλλων βουλευτών
- Σενάρια ανασχηματισμού δίνουν και παίρνουν
Με ανακοίνωσή της η Προεδρία της Δημοκρατίας διαψεύδει τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας περί τηλεφωνικής επικοινωνίας του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια με τον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου προκειμένου να υπάρξει κατεπείγουσα συνάντηση.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση "σε κείμενο που επιπόλαια αναρτήθηκε σε ιστοσελίδα δεν έχουν καμία βάση "οι πληροφορίες" που μεταδόθηκαν για δήθεν τηλεφωνική επικοινωνία και δήθεν πρόσκληση σε κατεπείγουσα συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Κ. Παπούλια με τον πρωθυπουργό, κ. Παπανδρέου.
Πέρα όμως από τη διάψευση το σκηνικό της διπλής ανταρσίας στο ΠΑΣΟΚ φαίνεται πώς έχει βαρύνει επικίνδυνα το κλίμα μέσα στην κυβέρνηση και πλέον υπάρχουν σκέψεις για την επόμενη ημέρα, καθώς οι βουλευτές δείχνουν αποφασισμένοι να επιμείνουν στην ίδια τακτική. Ωστόσο, όταν η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ ή έστω μέρος της εξεγείρεται για ένα νομοσχέδιο το οποίο θεωρεί ανήθικο, τι θα συμβεί όταν θα κληθούν οι βουλευτές του κόμματος του Γ. Παπανδρέου να ψηφίσουν τα νέα πιο σκληρά μέτρα;
Τα όσα έγιναν την Πέμπτη στο ΚΤΕ Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ είναι ένα μέρος της δυσαρέσκειας που εκφράζεται από πολλούς περισσότερους βουλευτές οι οποίοι πιθανότατα θεωρούν οτι δεν έχουν τα χρόνια και την ιστορία άλλων ως ανάχωμα για την πολιτική τους συνέχεια.
Το γεγονός πάντως είναι οτι το κλίμα δυσαρέσκειας φουντώνει μέσα στο κυβερνών κόμμα και ο φόβος πλεον του Μαξίμου αλλά και του οικονομικού επιτελείου είναι μην αποτυπωθούν όλα αυτά στην ψήφιση ακόμα και του πιο ανώδυνου νόμου στη Βουλή.
Από την άλλη ο πρωθυπουργός εμφανίζεται σύμφωνα με πληροφορίες αποφασισμένος να προχωρήσει στην εφαρμογή όλου του πακέτου έχοντας ταυτόχρονα πλήρη γνώση των αδυναμιών και των κενών της κυβέρνησής του.
Ωστόσο, ορισμένοι υπουργοί εκφράζουν φόβους ότι πιθανόν να υποχωρήσει από τη σκληρή γραμμή υπό την πίεση της κοινής γνώμης ή των συνδικάτων. Από την άλλη πλευρά, δεν είναι έτοιμοι όλοι οι υπουργοί να στηρίξουν τον κ. Παπανδρέου και τους συναδέλφους τους σε μια τέτοια προσπάθεια.
Ο ανασχηματισμός προβάλλει εκ των πραγμάτων ως αναγκαία διέξοδος, και σε αυτό το θέμα όμως τα κυβερνητικά στελέχη εμφανίζονται διχασμένα. Κάποιοι λένε ότι έχουν πειστεί πως ο Πρωθυπουργός θα προχωρήσει σε διορθωτικές κινήσεις σε χρόνο που θα αποφασίσει ο ίδιος. Άλλοι εκτιμούν ότι είναι αναπόφευκτος ένας σαρωτικός ανασχηματισμός και ότι το μόνο που μένει είναι να αποφασίσει ο κ. Παπανδρέου αν θα το κάνει πριν από τις κρίσιμες ψηφοφορίες στη Βουλή ώστε να στείλει ένα μήνυμα πυγμής ή έπειτα από αυτές ώστε να μην προσθέσει και τις προσωπικές πικρίες υπουργών που θα χάσουν τις καρέκλες τους στα μεγάλα και σύνθετα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου